Fifas kontroversielle chef får 22 millioner om året og står til genvalg: Det siger vores nabolande om ham

Trods stormvejr i Qatar står Gianni Infantino til snart at blive genvalgt som præsident for verdens største og mest magtfulde fodboldforbund Fifa - angiveligt med støtte fra 207 ud af 211 lande. Få svar på fem centrale spørgsmål her.

207 ud af 211 lande støtter Fifa's Gianni Infantino, når medlemsorganisationer skal stemme til præsidentvalget i foråret 2023. Danmark er ikke et af dem.
207 ud af 211 lande støtter Fifa's Gianni Infantino, når medlemsorganisationer skal stemme til præsidentvalget i foråret 2023. Danmark er ikke et af dem.Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Præsidenten for det internationale fodboldforbund, Fifa, er blevet stærkt kritiseret for sin linje ved VM i Qatar, hvor forbundet blandt andet har truet landshold med sanktioner, hvis de ville bære regnbuefarvet armbind ved slutrunden. Og hvor han har kaldt kritiske europæiske lande for hykleriske, dobbeltmoralske og racistiske.

Senest har Fifa bøjet sig, når det gælder tilskueres mulighed for at medbringe regnbuefarvede genstande på stadions, skriver The Independent ifølge TV 2. Men der er ikke umidddelbart udsigt til, at landsholdene får lov at bære de regnbuefarvede armbind.

Alligevel står præsident Gianni Infantino til genvalg til foråret. Et valg, Dansk Boldspilunion ikke vil støtte, lød beskeden onsdag.

Men hvordan foregår Fifas præsidentvalget? Hvorfor er der ingen modkandidater? Og hvordan forholder andre forbund sig til præsidenten?

Få svar på fem centrale spørgsmål om Fifa-chefen her. 

Hvornår skal Fifa-præsidenten vælges?

Præsidenten for Fifa vælges til den årlige kongres, hvor alle medlemsorganisationerne har mulighed for at stemme.

Fifas næste kongres finder sted 16. marts 2023 i Kigali, Rwanda.

Hvorfor er der ikke andre kandidater end Infantino?

Fifa's medlemsorganisationer har mulighed for at opstille kandidater til præsidentvalget, men ingen har meldt sit kandidatur inden fristen.

Derfor står Gianni Infantino til at blive genvalgt til Fifa's næste kongres uden modkandidater, hvilket også var tilfældet ved det forrige valg i 2019.

Gianni Infantino blev første gang valgt til posten som præsident i 2016. 

Læs også

Hvordan foregår valget?

Fifas præsidentvalg foregår ved hemmelig afstemning til den årlige kongres. Hver medlemsorganisation har én stemme til at beslutte, hvem de ønsker som præsident for de næste fire år. En præsident kan sidde på posten i maksimalt tre valgperioder.

Før afstemningen har de opstillede kandidater 15 minutter til at tale foran kongressen.

I første runde skal kandidaterne - hvis der ellers er mere end én - have mindst to-tredjedele af stemmerne for at blive valgt. Hvis det ikke er tilfældet, begynder en ny runde, hvor et simpelt flertal er tilstrækkeligt for at blive valgt.

Hvis ingen kandidater får et flertal i første runde, bliver kandidaten med færrest antal stemmer elimineret. En ny runde begynder forfra, og det fortsætter, indtil en kandidat får et flertal af stemmerne.

Fifa har en uafhængig Ad Hoc Valgkomité, der har til opgave at holde øje med valgets gang.

Hvad tjener Fifas præsident?

Fifas nuværende præsident Gianni Infantino har en årsløn på 2,98 millioner schweizerfranc, hvilket svarer til omtrent 22,4 millioner kroner.

Det oplyser Finans baseret på Fifas årsrapport fra 2021.

Af de 22,4 millioner kroner er 7,8 millioner en variabel løn.

Hvad siger DBU og vore nabolande om Infantino?

Selvom 207 lande ifølge Fifa har tilkendegivet deres støtte af den nuværende Fifa-præsident, har Fifas beslutning imod OneLove-anførerbind skabt røre blandt de nordeuropæiske lande.

Danmark

Til et ekstraordinært pressemøde meddelte DBU-formand Jesper Møller, at DBU ikke støtter genvalget af Gianni Infantino.

”Vi har en politisk situation, hvor der er præsidentvalg på næste kongres. Der er 211 lande i Fifa, og jeg forstår, at præsidenten har støtteerklæringer fra 207 lande. Jeg kan sige, at Danmark ikke er blandt de 207 lande, der har skrevet under på en støtteerklæring. Det kommer vi heller ikke til at blive,” siger Jesper Møller.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke lande der har underskrevet støtteerklæringen om genvalg af Gianni Infantino.

Sverige

Efter DBU’s kritik af Gianni Infantino har formanden for Det Svenske Fodboldforbund, Karl Erik Nilsson, også overvejet ikke at støtte genvalget af Fifa-præsidenten.

”I betragtning af det, som er sket de seneste dage, ville vi bestemt ikke kunne gøre det, hvis der havde været en afstemning i dag,” udtaler Karl Erik Nilsson.

Norge

Præsidenten for Norges Fodboldforbund, Lise Klavenes, har også udtalt sig kritisk i medierne om den nuværende Fifa-præsident.

I et interview til den norske avis VG udtaler Lise Klavenes:

”Han gør det ikke klart nok, at han er en beskytter af de universelle værdier, som han af og til siger, at Fifa baserer sin forretning på, og som han blev valgt på. Det synes jeg er lidt alvorligt. Det er ikke et ordentligt brug af hans mandat, han er vores tillidsmand.”

Tyskland

Ved Danmarks sydlige grænse har Tysklands fodboldforbund 'Deutscher Fußball-Bund' (DFB) også udtrykt sin utilfredshed.

"Vi ønskede at bruge One Love-anførerbindet til at tage stilling til de værdier, vi har på det tyske landshold, nemlig mangfoldighed og gensidig respekt. Sammen med andre nationer ønskede vi, at vores stemme blev hørt," skriver Deutscher Fußball-Bund på Twitter og tilføjer:

"Det handlede ikke om at komme med et politisk statement – menneskerettigheder er ikke til forhandling. Det burde bare være en naturlighed, men det er stadig ikke tilfældet. Derfor er denne besked så vigtig for os. At nægte os armbindet er det samme som at nægte os en stemme. Vi står ved vores holdning."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Møller

Formand, DBU
cand.jur. (Aarhus Uni.)

0:000:00