Fonde udbreder frivillig-koncept for udsatte børn

Fem forskellige fonde har givet støtte til Mentorbarns tilbud om venskabsfamilier til udsatte børn. Med penge fra Trygfonden tilbydes løsningen nu gratis til en stribe af de mest trængende kommuner. Men det er ikke alle, der er lige så begejstrede for ideen, som fondene er.

Billedet er fra Red Barnets vennegruppes fastelavnsarrangement på Nørrebro. 
Billedet er fra Red Barnets vennegruppes fastelavnsarrangement på Nørrebro. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Først gav Velux fonden fire millioner til metodeudvikling og pilottest af Mentorbarns koncept for frivillige venskabsfamilier til udsatte børn. Så fulgte Liljeborgfonden med 3,4 millioner i støtte til kapacitetsopbygning og metodeudvikling. Det Obelske familiefond gav tre millioner til at øge antallet af venskabsfamilier, og sidste år støttede Nine United Fonden så Mentorbarns generelle arbejde.

Senest har Trygfonden givet 8,5 millioner til at udbrede Mentorbarns koncept for venskabsfamilier gratis i en række økonomisk trængte kommuner, som ellers ikke ville have prioriteret at finde frivillige venner til udsatte børn.

”Vi lægger vægt på, at indsatsen er afprøvet og har vist lovende resultater,” siger Ditte Ehrenreich.

Hun er projektchef i Trygfonden, og deres beslutning om at støtte Mentorbarns ansøgning, hænger sammen med, at den grundlæggende idé om frivillige venskabsfamilier under alle omstændigheder vil blive udrullet med vedtagelse af den kommende Barnets Lov.

Med donationen håber vi at kunne styrke implementering i de kommuner, der vil have sværest ved at gennemføre indsatsen, og hvor børnene har det største behov

Ditte Ehrenreich
Projektchef, Trygfonden

”Med bestemmelsen får alle udsatte børn og unge anbragt i et børne- og ungehjem mulighed for at opleve, hvad det vil sige at være del af en helt almindelig familie. Med donationen håber vi at kunne styrke implementering i de kommuner, der vil have sværest ved at gennemføre indsatsen, og hvor børnene har det største behov,” siger hun.  

Mentorbarn samarbejder i forvejen med 25 kommuner på normale vilkår. Det vil sige, at kommunerne betaler 50.000 kroner per ”match” mellem et udsat barn og en frivillig familie.

Bevillingen fra Trygfonden har indenfor de seneste uger ført til nye aftaler med Sorø, Frederikssund og Assens kommuner, og flere er på vej.

Imens fonde og kommuner har fundet sammen om udvikling og udrulning af venskabsfamilier til udsatte børn og unge, er de politiske rammer omkring prioriteringen af frivilligt baserede indsatser til udsatte børn til diskussion.  

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00