Her er 5 centrale nedslag i Sundhedsstyrelsens oplæg om nærhospitaler

Sundhedsstyrelsen er på opdrag af Sundhedsministeriet kommet med faglige anbefalinger til nærhospitaler. Se de centrale elementer, og find hele notatet her.

Regeringen vil fremlægge et udspil til etableringen af en række nærhospitaler, som for eksempel kan placeres i nedlagte sygehuses gamle bygninger. Her er det Brovst Sygehus, som lukkede i 2007.
Regeringen vil fremlægge et udspil til etableringen af en række nærhospitaler, som for eksempel kan placeres i nedlagte sygehuses gamle bygninger. Her er det Brovst Sygehus, som lukkede i 2007.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Definition af nærhospital

  • "Sundhedsstyrelsen definerer et nærhospital som: 'en institution, der både leverer ambulante sygehusfunktioner under lægeligt ansvar og tværkommunale sundhedsindsatser'."
  • "I forlængelse heraf bør det overvejes/er det nødvendigt at redefinere Sundhedsstyrelsens generelle definition på et sygehus, da der heri indgår det forhold, at et sygehus tilbyder indlæggelse, hvilket ikke er tilfældet med nærhospitaler. En tilrettet definition af et sygehus kan tænkes noget i retning af nedenstående, men vil skulle kvalificeres nærmere:
    'en institution som varetager behandling af sygdom og skade under lægeligt ansvar, og hvor der som hovedregel kan tilbydes indlæggelse'."

Samarbejde med akutsygehus

  • "Nærhospitaler vil varetage dele af patientforløb i et tæt samarbejde med akutsygehuset og øvrige relevante aktører. Der vil blive etableret sygehusfunktioner i nærhospitalet fx diagnostiske undersøgelser såsom blodprøvetagning, ambulant behandling og opfølgning samt tværkommunale sundhedsindsatser."
  • "Alle nærhospitaler kobles op på et akutsygehus af hensyn til kvalitet og bemanding, hvor akutsygehuset beholder behandlingsansvaret for sygehusfunktionerne i patientforløbene, hvor indsatsen sker inden for rammerne af akutsygehuset med vanlig praksis for dokumentation, kvalitetsudvikling, forskning osv. Samtidig rækker nærhospitalet ud mod og samarbejder med lokale sundhedstilbud i kommuner, almen praksis og øvrige sundhedstilbud i primærsektoren, både på den fysiske matrikel gennem digitale tilbud og ved udgående funktioner."

{{factbox:93474:R}}

"Der er følgende overordnede præmisser for, hvilke målgrupper der med fordel kan indgå i et nærhospital:

Læs hele det faglige oplæg her.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00