Hvordan undgår vi borgeroprør mod vindmøller og solceller? Opret lokale klimaråd og giv naboerne gratis strøm, foreslår energiselskaber

For at øge tempoet på opførslen af vindmøller og solceller foreslår Green Power Denmark nu, at der laves lokale klimaborgerting og gives mulighed for at give gratis strøm til naboer. Folkelig opbakning er afgørende, hvis målene skal nås, lyder det.

Ved at oprette lokale klimaborgerting i alle 98 kommuner, kan en "stille majoritet", som er mere positivt stemt over for nye vindmøller og solceller, blive hørt, mener energibranchen. 
Ved at oprette lokale klimaborgerting i alle 98 kommuner, kan en "stille majoritet", som er mere positivt stemt over for nye vindmøller og solceller, blive hørt, mener energibranchen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Lokale klimaborgerting i alle 98 kommuner og gratis strøm til naboer af vindmøller og solcelleparker.

Det er nogle af de redskaber, der skal til, hvis Folketingets ambition om at firedoble udbygningen af vindmøller og solceller på land de næste syv år skal lykkes. Protester risikerer nemlig at spænde ben for politikernes planer.

Får vi ikke de lokale og naboerne med på vognen, så ender vi et forkert sted.

Kamilla Thingvad
Direktør for energiproduktion, udvikling og handel hos Green Power Denmark

Sådan lyder det fra Green Power Denmark, som ofte regnes som talerør for den danske energisektor.

”Det haster med at udbygge med vindmøller og solenergi på land, men det kan give skvulp lokalt. Det bliver man nødt til at tage hånd om, inden vi står i problemerne i løbet af de kommende år,” siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion, udvikling og handel hos Green Power Denmark.

Konkret foreslår erhvervsorganisationen nu, at energivirksomheder skal have mulighed for at tilbyde naboer gratis strøm og at der oprettes lokale klimaråd i alle kommuner, ”der kan få det tavse flertal i spil i diskussioner om den grønne energi”. 

”Noget af det vi har observeret er, at dem, som er meget negativt stemte over de her projekter, er meget verbale, mens de, som synes det er fornuftigt, dem hører man ikke så meget til. Den stemme er ofte utydelig, når det kommer til konkrete projekter,” siger Kamilla Thingvad.

Vil vække den stille majoritet

Energiselskabet Andel kunne som et eksempel i efteråret fortælle, at 14 ud af 17 kommunale planer om vindmølleparker de seneste to år var blevet stoppet på grund af protester.

Generelt vil danskerne gerne den grønne omstilling – bare ikke når det lige rammer i egen baghave.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00