Hvorfor tror Seruminstituttet pludselig ikke længere på en ny coronabølge? Her er Kåre Mølbaks forklaring

PROGNOSE: Det vakte opsigt, da Kåre Mølbak på pressemødet tirsdag afblæste risikoen for en anden bølge af coronaepidemien. For i en rapport ugen før kaldte Seruminstituttet risikoen for "betydelig". Mølbak uddyber nu sin vurdering.

Kåre Mølbak mener ikke, at en stigning i smittetrykket vil medføre en anden bølge af epidemien, forklarede han tirsdag i Statsministeriet.
Kåre Mølbak mener ikke, at en stigning i smittetrykket vil medføre en anden bølge af epidemien, forklarede han tirsdag i Statsministeriet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Da Statens Serum Institut onsdag i sidste uge udgav sin seneste ekspertrapport, var det med en ildevarslende prognose.

For nok var epidemien ved at dø ud, stod der i rapporten, som udkom op til de afsluttende forhandlinger om genåbningen af Danmark. 

Men det gjaldt, kunne man læse, kun på kort sigt:

"På nuværende tidspunkt er immuniteten i den danske befolkning relativ lav, der er således en betydelig risiko for, at der senere kommer en anden bølge af epidemien," stod der i sammenfatningen af rapportens konklusioner.

Ekspertgruppen understreger, at immuniteten i den danske befolkning er lav. Derfor er der rent epidemiologisk en betydelig risiko for, at der kan komme en anden bølge.

Kåre Mølbak
Faglig direktør, Statens Serum Institut

Så meget desto mere overraskende var faglig direktør i SSI Kåre Mølbaks udmelding på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag.

Her betegnede Mølbak det som "meget usandsynligt at se en egentlig anden bølge" af epidemien i Danmark.

Smittetryk kan stige
På pressemødet forklarede SSI-direktøren, at hans vurdering ikke betyder, at smittetrykket ikke kan stige:

"Selvfølgelig kan der sker ændringer i smittetrykket, i takt med at vi åbner samfundet," sagde han.

Kåre Mølbaks vurdering handler også om, hvordan politikere og myndigheder vil reagere, forklarede han:

"Jeg kan ikke forestille mig, at man i Danmark vil lade en anden bølge udvikle sig som en stor epidemi. Den vil man begrænse i opløbet. Så jeg ser ikke en anden epidemi foran mig." 

Epidemiologisk risiko
Forskellen mellem prognosen i SSI-rapporten og Kåre Mølbaks udtalelser på pressemødet tirsdag skal således forstås som forskellen mellem den epidemiologiske risiko for en anden bølge og så risikoen for, hvilke konsekvenser en sådan bølge vil få.

Kåre Mølbak var tirsdag ikke at træffe for yderligere kommentarer, men har sendt en mail med en uddybning til Altinget:

”Ekspertgruppen understreger, at immuniteten i den danske befolkning er lav. Derfor er der rent epidemiologisk en betydelig risiko for, at der kan komme en anden bølge. Dette vil især være tilfældet, såfremt hygiejneråd og overholdelse af fysisk afstand ikke efterleves," skriver han og fortsætter:

"Med den nye teststrategi og den store testkapacitet, der nu er etableret i Danmark, har vi imidlertid gode forudsætninger for at opdage en kommende stigning i smittespredningen så tidligt, at der kan gribes ind. Dertil kommer, at sundhedsvæsenet i Danmark er blevet bedre til at håndtere corona. Samlet set er det sandsynligt, at der i takt med genåbningen vil komme øget smitte. Men med de erfaringer, vi har, og det system, der er etableret, er det ikke sandsynligt, at det vil udvikle sig til en egentlig anden og omfattende epidemibølge, der medfører en betydelig belastning for sundhedsvæsenet.”

Allerede af den risikovurdering, som Sundhedsstyrelsen udgav 15. april, fremgik det, at Seruminstituttet som følge af regeringens nedlukning ikke – som i marts – forventede en stor første bølge, men snarere en ”langstrakt bølge, der vil strække sig langt ind i efteråret, måske endda året ud”. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

0:000:00