Analyse af 
Erik Holstein

Indsatsen hævet i det politiske pokerspil

ANALYSE: Torsdag blev valgtrommerne inddraget i nervekrigen, og LA sætter nu lighedstegn mellem skattereformens og regeringens skæbne. Hjemsendelse af flere flygtninge er nøglen til at løse konflikten, og her er opstået nye muligheder, fordi konventionerne kan være overfortolkede.

Flygtninge skal ikke blive i Danmark permanent, men skal tilbage, når der bliver mere&nbsp;roligt i hjemlandet, mener Dansk Folkeparti,&nbsp;der har gjort det til et kardinalpunkt i forhandlingerne.&nbsp;&nbsp;<br>
Flygtninge skal ikke blive i Danmark permanent, men skal tilbage, når der bliver mere roligt i hjemlandet, mener Dansk Folkeparti, der har gjort det til et kardinalpunkt i forhandlingerne.  
Foto: /ritzau/Martin Lehmann
Erik Holstein

Hvordan får man sendt flere flygtninge retur, når der bliver roligere i hjemlandene?

Svaret på dette enkle, men samtidig dybt komplicerede spørgsmål afgør, om der kan løses op for den højspændte krise mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Den er den brik, der skal falde på plads, før der kan komme en skattereform, og de hysteriske valgtrommer definitivt kan pakkes sammen.

Dansk Folkepartis forslag om at isolere flygtninge uden permanent ophold var helt uspiseligt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men torsdag blødte DF-formand Kristian Thulesen Dahl noget op i Dagbladet Børsen. Thulesen åbnede for, at flygtninge kan få lov til at arbejde – bare det ikke gør det sværere at hjemsende dem. Dermed har Thulesen spillet bolden over til Løkke, der skal finde et alternativ til at opnå samme mål.

Danmark år 2050
DF’s helt overordnede målsætning i forhandlingerne er at forhindre, at flygtninge forvandles til indvandrere. Langt de fleste flygtninge bliver i Danmark resten af livet, og DF ser det som en maskeret indvandring fra især muslimske lande.

Det er muligt, at LA faktisk mener det alvorligt denne gang, men Samuelsen brugte så meget løst krudt sidste år, at ingen skræmmes af nok så stålsatte øjne.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det var et tema, DF anslog allerede på partiets sommergruppemøde, og i partiets ledelse er man kun blevet bestyrket af en ny rapport fra den amerikanske tænketank Pew Research Center. Rapporten anslår, hvor stor den muslimske befolkning vil være i forskellige europæiske lande i år 2050 – og i det mest drastiske scenarie vil næsten hver sjette indbygger i Danmark på det tidspunkt være muslim.

Det scenarie vil DF for enhver pris undgå – og et af midlerne er at få hjemsendt så mange flygtninge som overhovedet muligt. Men det er ikke så enkelt.

Overfortolkning
Det er opfattelsen i Dansk Folkeparti, at det er meget svært at sende flygtninge hjem, hvis de først har opnået en vis tilknytning til Danmark. Praksis understøtter denne opfattelse. For meget få flygtninge bliver sendt tilbage, selvom der bliver fred i hjemlandet.

Men ifølge Altingets oplysninger er det ikke en forhindring for hjemsendelse, at flygtninge på midlertidigt ophold arbejder på en dansk arbejdsplads. Så længe en flygtning ikke har fået permanent ophold, er der mulighed for hjemsendelse. 

Der kan meget vel være tale om, at de internationale konventioners rækkevidde også her er blevet overfortolkede. Ligesom det var tilfældet med udvisning af kriminelle, der viste sig at kunne udvises i større omfang, end de danske domstole gjorde.

Skal fungere i praksis
Hvis det er tilfældet, har regeringen gode muligheder for at nærme sig DF's målsætning om flere hjemsendelser uden at skulle acceptere det drastiske forslag om isolering af flygtninge på midlertidigt ophold.

For DF er det afgørende, at juraen på forhånd er på plads. Så partiets indrømmelser i forhandlingerne ikke siden hen underkendes af Flygtningenævnet eller Højesteret. Denne gang skal der i praksis sendes flere flygtninge retur, når der bliver fredeligere i deres hjemlande.

Sved på panden
Det burde Løkke kunne levere, men tiden er ved at rinde ud. Mistilliden mellem parterne vokser, og internt i regeringen er det begyndt at slå sprækker.

Et næsten desperat Liberal Alliance frygter, at en skattereform forsvinder i vintertågerne, hvis den ikke landes sammen med finansloven. I LA har man den opfattelse, at DF slet ikke vil gå med til en skattereform og bruger striden om asylpolitikken som påskud for at sabotere LA's mærkesag.

LA har for længst skudt en hvid pil efter egentlige topskattelettelser, og man ved udmærket, at en skattereform ikke kommer op i nærheden af de 22 mia., regeringen spillede ud med. Nu ser LA det som en sejr, hvis der bare kommer skattelettelser et eller andet sted på skalaen. Lettelserne skal være på mindst 10 mia., så de kan leve op til betegnelsen ”historisk store”.

Pokerspil eller kamikaze
På Borgen besluttede LA torsdag, at partiet hellere tager et valg end at fortsætte i regeringen uden en skattereform. Det er muligt, at LA faktisk mener det alvorligt denne gang, men Samuelsen brugte så meget løst krudt sidste år, at ingen skræmmes af nok så stålsatte øjne. Det er den klassiske fortælling om "Ulven kommer".

Et folketingsvalg med Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance som stensikre tabere vil være helt uden logik og minde om tre kamikaze-fly, der kolliderer.

Der er altid en lille risiko for, at tingene kommer helt ud af kontrol og ender med en krig, ingen havde ønsket. Men det er usandsynligt.

Her findes der en vej til løse op for knuden, og det vil være overraskende, hvis Lars Løkke Rasmussen ikke finder den. Han plejer at være ret god til at overleve.

Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00