Ingen af de to juraeksperter havde opdaget det. Men én detalje i straffeloven kan gøre koranloven endnu mere vidtgående

Hvis regeringens lovforslag om at forbyde koranafbrændinger bliver vedtaget, vil det samtidig betyde, at man kan blive dømt for at lovprise konkrete tilfælde, hvor en koran eller andre religiøse genstande bliver behandlet "utilbørligt". Det er ude af proportioner, vurderer professor. 

Det har ikke været muligt for Justitsministeriet – og justitsminister Peter Hummelgaard (S) i midten – at vende tilbage med en kommentar inden deadline.
Det har ikke været muligt for Justitsministeriet – og justitsminister Peter Hummelgaard (S) i midten – at vende tilbage med en kommentar inden deadline.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardFrida Flinch

En indtil nu overset detalje i straffeloven kan gøre regeringens forbud mod at brænde koraner mere vidtgående end hidtil kendt. 

Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver det nemlig også strafbart at lovprise konkrete handlinger, hvor koraner er blevet brændt eller andre religiøse genstande er blevet behandlet "utilbørligt".  

Det bekræfter to juridiske eksperter, Altinget har talt med. Dermed vil ytringsfriheden blive begrænset yderligere, hvis forbuddet bliver til lov, vurderer de. 

"Det bliver mere end en nålestiksoperation, for det bliver netop det, man siger, det ikke skulle være," lyder vurderingen fra professor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet. 

Forklaringen er, at forbuddet mod koranafbrændinger vil høre under straffelovens kapitel 12. Og i straffelovens paragraf 136 lyder det, at "den, der offentligt udtrykkeligt billiger en af de i denne lovs 12. eller 13. kapitel omhandlende forbrydelser, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år". 

Med andre ord: Hvis man bifalder en konkret handling, der ifølge kapitlet er ulovligt, kan man selv blive straffet. 

Altinget har bedt Justitsministeriet om at kommentere betydningen af, at lovforslaget vil være omfattet af paragraf 136 i straffeloven. Det har ikke været muligt for ministeriet at vende tilbage med et svar inden for deadline. 

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det er "helt ude af proportioner", at man ved at placere forbuddet i straffelovens kapitel 12 får gjort det strafbart at udtrykke støtte til utilbørlig behandling af religiøse genstande, konstaterer Sten Schaumburg-Müller. 









0:000:00