Nu reagerer Hummelgaard på hidtil overset detalje i koranlov: "Det er klart noget, vi skal have set på"

Efter flere partier har kritiseret regeringens koranlov for også at kriminalisere lovprisning af koranafbrændinger, melder justitsministeren sig nu på banen.

"Jeg er helt enig i, at der er forskel på billigelse af utilbørlig behandling af for eksempel hellige skrifter og billigelse af terrorangreb," siger justitsminister Peter Hummelgaard.
"Jeg er helt enig i, at der er forskel på billigelse af utilbørlig behandling af for eksempel hellige skrifter og billigelse af terrorangreb," siger justitsminister Peter Hummelgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

At billige en koranafbrænding bør ikke give samme straf som at bifalde et terrorangreb.

Sådan lyder det nu fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), efter at Altinget onsdag kunne fortælle, at koranloven – som den indtil videre er formuleret – kan gøre det ulovligt at lovprise koranafbrændinger eller andre religiøse genstande, der bliver behandlet "utilbørligt".

En juraprofessor har kaldt det "ude af proportioner", mens oppositionspartier har kritiseret den hidtil oversete detalje i lovforslaget for at være et yderligere angreb på ytringsfriheden.

I et skriftligt svar til Altinget oplyser Peter Hummelgaard, at han har noteret sig kritikken.

"Jeg er helt enig i, at der er forskel på billigelse af utilbørlig behandling af for eksempel hellige skrifter og billigelse af terrorangreb, og personligt finder jeg ikke, at der er samme behov for at gøre det strafbart at billige utilbørlig behandling af for eksempel hellige skrifter," fastslår justitsministeren i et skriftligt svar til Altinget og fortsætter:

"Jeg har altså stor forståelse for synspunktet, og det er klart noget, vi skal have set på, inden lovforslaget genfremsættes i begyndelsen af oktober." 

Læs også

Forklaringen bag lovdetaljen er, at regeringen har tænkt sig at indrette forbuddet mod koranafbrændinger som en del af straffelovens kapitel 12.

Og i straffelovens paragraf 136 lyder det, at en offentlig billigelse af forbrydelser, der er omfattet af kapitel 12, vil kunne straffes med bøde eller fængsel indtil tre år. Paragraffen betyder blandt andet, at det er ulovligt at hylde terrorangreb.

Radikale Venstre, som støtter regeringen i at forbyde koranafbrændinger ved lov, mener ligesom justitsministeren, at det er noget, der skal ses på.

"Loven skal selvfølgelig ikke gælde for personer, der anpriser eller lovpriser eller på anden måde taler om koranafbrændinger," har Radikales Christian Friis Bach sagt til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024