Debat

K: Regeringen svigter børnene ved at hæve ydelserne

DEBAT: Regeringen skubber borgere ud af fællesskabet ved at hæve overførselsindkomsterne. De fjerner incitamentet til at arbejde, mener børneordfører Brigitte Klintskov Jerkel (K).

Regeringen har skruet op for både kontant- og integrationsydelserne. At sætte ydelserne op gavner hverken samfundet, integrationen eller folk på overførselsindkomst, mener K.
Regeringen har skruet op for både kontant- og integrationsydelserne. At sætte ydelserne op gavner hverken samfundet, integrationen eller folk på overførselsindkomst, mener K.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brigitte Klintskov Jerkel (K)
Børne- og socialordfører

Får man folk i arbejde af at skrue op for deres ydelser? Svaret er nej.

Alligevel skruer regeringen – helt som forventet – op for både kontant- og integrationsydelserne, hvor over halvdelen af dem, der modtager integrationsydelse, er familier med ikke-vestlig baggrund.

En lempelse af udlændingepolitikken, som Socialdemokratiet ellers lovede i valgkampen ikke ville finde sted, hvis de kom til magten.

Den bedste socialpolitik er at få folk ud på arbejdsmarkedet. 

Brigitte Klintskov Jerkel (K)
Børne- og socialordfører

Så spørger jeg mig selv: Hvordan i alverden skal det bringe folk i arbejde? At sætte ydelser op er hverken godt for samfundet, integrationen – eller for den sags skyld dem, der er blevet parkeret på overførselsindkomst.

For ikke at tale om deres børn. Jeg synes, at det er synd for dem – de får sværere ved at nedbryde den negative sociale arv. Det kan vi ikke være bekendt.

Børn har godt af at se deres forældre stå op og gå på arbejde. Forældrene skal være gode rollemodeller.

Køber ikke præmis om børnefattigdom
Jeg køber ikke præmissen om, at der er økonomisk fattige børn i Danmark.

Danmark er i blandt verdens rigeste lande. Vi bor i et skønt land. De mennesker med færrest penge i Danmark nyder en levestandard, der ligger langt højere end resten af verden kun kan drømme om.

I Danmark har alle lige adgang til uddannelse og sundhedsydelser. Langt de fleste lever trygt og uden frygt. Det tror jeg, at mange lande beundrer os for.

Derfor skal vi heller ikke fastholde mennesker på kontant- eller integrationsydelse. Vi skal hellere bruge pengene på at skabe flere arbejdspladser, så flere borgere kommer i arbejde.

Læs også

Parker ikke folk på kontanthjælp
Den bedste socialpolitik er at få folk ud på arbejdsmarkedet. Få dem ind i fællesskabet. Skabe værdi for dem i hverdagen. Have noget at stå op til. Børn har godt af at se deres forældre gå på arbejde. Børn har brug for faste, trygge rammer. Det er godt for dem, og det er godt for Danmark.

Det giver sig selv, at man ikke får flere på arbejdsmarkedet ved at hæve sociale ydelser, som den nuværende regering har gjort det.

Det er synd for børnene. Det kan aldrig være deres skyld. Det er derimod børnenes forældre, der bærer ansvaret. De skal naturligvis tage et arbejde og forsørge sig selv.

Jeg anerkender selvfølgelig, at der er folk, der ikke kan arbejde, og dem skal vi naturligvis hjælpe og støtte. Det er konservativt hjerteblod. Men folk, der har mulighed for at være på arbejdsmarkedet, skal ikke parkeres på kontanthjælp eller integrationsydelse.

Det går godt i Danmark. Vi er et land med stor sammenhængskraft – og det skal vi blive ved med at være. Derfor nytter det heller ikke noget, at vi skubber folk ud af fællesskabet.

Det synes jeg, at den nuværende regering i øjeblikket bidrager til, når de hæver overførselsindkomsterne. De fratager borgernes incitament til at arbejde.

Så får vi folk i arbejde af at skrue op for deres ydelser? Nej, selvfølgelig ikke. 

Dokumentation

Temadebat: Hvordan omsætter vi skåltalerne om børnefattigdom til virkelighed?

Børnefattigdom er igen kommet på den politiske dagsorden.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører. De vil give bud på, hvordan de vil bekæmpe børnefattigdom, om det er muligt at halvere børnefattigdommen i den nuværende regeringsperiode, og hvorvidt tidlig indsats kan være med til at løse problemet.

Her er aktørerne:
  • Brigitte Klintskov Jerkel (K), børne- og socialordfører
  • Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune
  • Iben Nørup, lektor, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Jørgen Sloth Bjerre Hansen, chefkonsulent, Cepos
  • Lars Andersen, direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
  • Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening
  • Mia Nyegaard (R), socialborgmester, Københavns Kommune
  • Morten Ejrnæs, lektor emeritus, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet
  • Ninna Thomsen, direktør, Mødrehjælpen
  • Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

0:000:00