Klimaministerens eksperter vil have regeringen til at droppe slutdato for gas i danske hjem

Der bør stadig være danske boliger med gasfyr efter 2035, lyder det fra regeringens energikrisestab, som i dag afleverer sine endelige anbefalinger til regeringen. Udmeldingen møder udbredt skepsis hos forskere, mens ministeren er klar til at arbejde med ”politisk pragmatisme".

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Står det til et bredt flertal af Folketinget, skal alle danske husstande være fri for gas i 2035.

Men den ambition bør politikerne forholde sig "fleksibelt" til. I hvert fald, hvis man spørger regeringens energikrisestab, Nekst, der i dag udkommer med sine endelige anbefalinger på fjernvarmeområdet-

”Det vurderes, at en ufravigelig og ufleksibel forfølgelse af 2035-ambitionen ikke nødvendigvis vil være hensigtsmæssig for borgerne og samfundet som helhed,” lyder det i rapporten, som bliver offentliggjort i dag.

”Vi vil gerne udfordre den politiske ambition og udvise mod til at spørge: skal der ikke stadig være gas tilbage i danske hjem i 2035?” uddyber Nekst-formand Lars-Peter Søbye, der desuden er formand for Industriens Fond, over for Altinget.

Det politiske opdrag for Nekst-gruppens arbejde er klart.

Ordene står sågar i arbejdsgruppens titel – ”Farvel til gas i danske hjem” – og flere gange i den rapport, som nu bliver sendt videre til Folketinget og den ansvarlige minister på området, Lars Aagaard (M).

”Men,” siger Lars-Peter Søbye, ”man skal altid have modet til at genbesøge beslutninger, man har truffet – også selv om de kun er to år gamle.”

”Jeg forstår ikke, at Nekst-gruppen vil stå på mål for at bruge biogas til at producere lunkent vand til en forhåbentlig lille restgruppe,” lyder det fra Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet og medlem af den følgegruppe, som løbende er blevet inddraget og har kunne givet input til Nekst-gruppens arbejde.

Heller ikke Marie Münster, der er professor i energisystemanalyse ved DTU, kan forstå udmeldingen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00