Kupmager trænet af Forsvaret i Danmark

En officer, der sidste år deltog i et militærkup mod Mali's demokratisk valgte præsident, havde mindre end tre år før været på seminar hos Forsvaret i Danmark. Snart skal danske soldater igen uddanne soldater fra Malis forsvar, der bliver beskyldt for overgreb på civile.

Soldater bliver taget i mod i gaderne i Mali's hovedstad Bamako efter kuppet 18. august 2020.
Soldater bliver taget i mod i gaderne i Mali's hovedstad Bamako efter kuppet 18. august 2020.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Da Mali's militær i august sidste år afsatte landets demokratisk valgte præsident ved et kup, var generalerne takket være hjælp fra Danmark klædt godt på til at kommunikere deres budskaber om nødvendigheden af kuppet ud til Mali's mere end 20 millioner indbyggere.

En officer, der deltog i kuppet, havde nemlig knap tre år før været på seminar i Danmark om strategisk kommunikation.

Det fremgår af et svar fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Folketingets forsvarsudvalg i forbindelse med behandlingen af et beslutningsforslag fra regeringen om i 2022 at udsende danske specialoperationsstyrker til Mali for at træne maliske soldater.

”Der er på nuværende tidspunkt identificeret én person, der har været del af kuppet i Mali sidste år, som har været omfattet af den danske træningsindsats,” skriver Trine Bramsen i sit svar med henvisning til, at Danmark de senere år flere gange har trænet maliske styrker både i deres hjemland og i Danmark.

Laver noget skidt

Sahelregionen

Sahelregionen omfatter blandt andet Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien og Niger. De fem lande har et samlet areal på mere end 5 millioner kvadratkilometer – over 500.000 kvadratkilometer mere end de nuværende 28 EU-lande.

Det er et af de skrøbeligste områder i verden. Landene i området er præget af voldelige konflikter og udbredt tilstedeværelse af militante islamistiske grupper med forbindelser til blandt andet Al-Qaeda og Islamisk Stat.

Senest har den globale Covid-19-pandemi kombineret med den ekstreme fattigdom, enorme befolkningsvækst og klimaforandringer forstærket ustabiliteten og den akutte humanitære krise og fordrevet millioner af mennesker.

Mali var i 2020 det 8. største oprindelsesland for flygtninge og irregulære migranter til EU.

Blandt kursisterne og deltagerne på seminarierne har altså været mindst én person, der senere har deltaget i militærkuppet.

”Det drejer sig om en malisk officer, der i efteråret 2017 deltog i et fem-dages seminar om strategisk kommunikation i Danmark,” skriver Trine Bramsen.

For Enhedslisten er sagen et godt eksempel på det problematiske i at lade danske soldater træne soldater fra Mali's sikkerhedsstyrker.

”Det viser, at når du indgår i så kompliceret en politisk kontekst som det er tilfældet i Mali, så er det svært at undgå, at komme til at træne nogen, der laver noget skidt senere hen,” påpeger Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten.

Dræbte kvinder og børn
Som Altinget kunne fortælle i starten af maj, så vurderer Human Rights Watch, at maliske soldater de seneste syv måneder angiveligt har dræbt mindst 34 landsbyboere, bortført mindst 16 personer og mishandlet fanger alvorligt under mindst terrorbekæmpelsesoperationer i Malis centrale Mopti-region.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00