SF og EL vil trække soldater hjem fra Mali

Meldingen fra Malis regering om, at de 100 danske soldater, som ankom til det afrikanske land i sidste uge, ikke er velkomne, får nu Enhedslisten og SF til at kræve, at de danske soldater trækkes hjem. Det vil kun være til gavn for islamiske terrorister og Rusland, mener Venstre.

Dannebrog hejses over den danske lejr Camp Peppe i byen Ménaka i Mali.
Dannebrog hejses over den danske lejr Camp Peppe i byen Ménaka i Mali.Foto: Forsvaret
Andreas Krog

Mandag kom militærregeringen i det afrikanske land Mali med en overraskende melding om, at Danmark øjeblikkeligt bør trække de omkring 100 danske soldater hjem, som så sent som i sidste uge ankom til landet for at træne maliske regeringsstyrker til at tage kampen op mod blandt andet islamistiske oprørsgrupper.

Samtidig har Malis regering, der kom til magten ved et kup i 2020, indledt et samarbejde med russiske lejesoldater og udskudt et lovet demokratisk valg.

De ting lagt sammen får nu Enhedslisten og SF til at forlange, at de danske soldater trækkes hjem igen.

Møde i Udenrigspolitisk Nævn

Udenrigspolitisk Nævn mødes torsdag middag med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

På dagsordenen er situationen i Mali og den russiske troppeopbygning på grænsen til Ukraine samt den danske piratindsats i Guineabugten ud for Vestafrika og situationen i Bosnien-Hercegovina.

Parlamentet i den serbiske del af Bosnien-Hercegovina, Repubublika Srpska, har netop vedtaget at trække republikken ud af den fælles hær, det retslige samarbejde og skattesystemet.

Den beslutning har fået mange til at frygte en ny krig på det vestlige Balkan.

”Det står alarmerende galt til med Mali-missionen. Vi har i Enhedslisten fra start peget på de massive problemer, og stemte derfor imod udsendelsen. Nu er situationen blevet så åbenlys absurd, at flere partier der stemte for, nok er ved at komme på bedre tanker. Så jeg håber vi kan få flertal bag en dansk exit,” siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm.

Partiet har allerede fremsat et beslutningsforslag om tilbagetrækning, som de forventer kan blive behandlet i folketingssalen i næste uge.

SF stemte i maj sidste år for at udsende danske jægersoldater og et kirurghold til Mali. Men nu er partiet kommet på andre tanker.

”Den mission, SF i sin tid var med til at give mandat til, har ændret karakter, og en række præmisser er simpelthen ændret drastisk. Danmark skal ikke trækkes længere og længere ind i et morads med uklare dagsordner og skiftende fokus, siger SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge.

Han suppleres af partiets forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

”De seneste forvirrende meldinger om, at den maliske regering slet ikke ønsker Danmarks tilstedeværelse er for mig dråben, der får bægeret til at flyde over. SF mener derfor, at de danske soldater bør trækkes hjem,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00