Rapport om de soldater Danmark skal træne: Dræber kvinder og børn

Det bliver ikke Guds bedste børn, danskerne får på skolebænken, hvis Folketinget vedtager at sende danske specialstyrker til Mali for at uddanne lokale soldater. I hvert fald ikke hvis man skal tro en ny rapport fra Human Rights Watch.

Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020.
Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På baggrund af vidneafhøringer vurderer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport, at maliske soldater de seneste syv måneder angiveligt har dræbt mindst 34 landsbyboere, bortført mindst 16 personer og mishandlet fanger alvorligt under terrorbekæmpelsesoperationer i Malis centrale Mopti-region.

”Malis sikkerhedsstyrker har vist ringe hensyn til menneskeliv under nylige terrorbekæmpelsesoperationer,” siger Corinne Dufka, der er direktør for Human Rights Watchs aktiviteter i den uroplagede Sahel-region, der inkluderer landene Mali, Mauretanien, Chad, Niger og Burkina Faso.

De væbnede styrker begår lige så mange overgreb mod civile, som jihadisterne gør.

Signe Marie Cold-Ravnkilde
Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Uddanne og træne
Rapporten fra menneskerettighedsorganisationen kommer netop som de danske politikere står foran at skulle vedtage udsendelsen af danske specialstyrker til Mali og to andre lande i Sahel-regionen i 2022. Folketinget førstebehandler fredag således beslutningsforslag B297 om ”danske militære bidrag til Operation Barkhane i Sahelregionen.”

Her skal de danske soldater netop uddanne og træne maliske soldater samt deltage i terrorbekæmpelsesoperationer sammen med de maliske soldater. Den danske indsats er en del af den fransk-ledede antiterrormission Operation Barkhane, der består af mere end 5.000 hovedsageligt franske soldater.

25 dræbte
Human Rights Watch oplister i sin rapport fra april i år seks episoder, hvor maliske soldater indenfor de seneste syv måneder har dræbt civile.

Den mest omfattende fandt ifølge menneskerettighedsorganisationen sted i den lille landsby Libé i det sydlige Mali den 22. oktober sidste år. Her dræbte de maliske sikkerhedsstyrker angiveligt 25 landsbyboere, brændte adskillige huse og kornkamre og plyndrede husdyr og værdigenstande. Blandt de 25 dræbte var tre kvinder og to børn.

Sahelregionen

Sahelregionen omfatter blandt andet Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien og Niger. De fem lande har et samlet areal på mere end 5 millioner kvadratkilometer – over 500.000 kvadratkilometer mere end de nuværende 28 EU-lande.

Det er et af de skrøbeligste områder i verden. Landene i området er præget af voldelige konflikter og udbredt tilstedeværelse af militante islamistiske grupper med forbindelser til blandt andet Al-Qaeda og Islamisk Stat.

Senest har den globale Covid-19-pandemi kombineret med den ekstreme fattigdom, enorme befolkningsvækst og klimaforandringer forstærket ustabiliteten og den akutte humanitære krise og fordrevet millioner af mennesker.

Mali var i 2020 det 8. største oprindelsesland for flygtninge og irregulære migranter til EU.

En militæranalytiker, der har undersøgt Libé-hændelsen, fortæller til Human Right Watch, at adskillige sikkerhedskorps deltog i operationen, herunder hæren, den nationale garde og Mali's flyvevåben.

Holder sig ikke tilbage
En dansk ekspert bekræfter, at de maliske myndigheder ikke holder sig tilbage.

”De væbnede styrker begår lige så mange overgreb mod civile, som jihadisterne gør,” siger Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med særligt fokus på Sahel-regionen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00