Rapport om de soldater Danmark skal træne: Dræber kvinder og børn

Det bliver ikke Guds bedste børn, danskerne får på skolebænken, hvis Folketinget vedtager at sende danske specialstyrker til Mali for at uddanne lokale soldater. I hvert fald ikke hvis man skal tro en ny rapport fra Human Rights Watch.

Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020.
Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På baggrund af vidneafhøringer vurderer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport, at maliske soldater de seneste syv måneder angiveligt har dræbt mindst 34 landsbyboere, bortført mindst 16 personer og mishandlet fanger alvorligt under terrorbekæmpelsesoperationer i Malis centrale Mopti-region.

”Malis sikkerhedsstyrker har vist ringe hensyn til menneskeliv under nylige terrorbekæmpelsesoperationer,” siger Corinne Dufka, der er direktør for Human Rights Watchs aktiviteter i den uroplagede Sahel-region, der inkluderer landene Mali, Mauretanien, Chad, Niger og Burkina Faso.

De væbnede styrker begår lige så mange overgreb mod civile, som jihadisterne gør.

Her skal de danske soldater netop uddanne og træne maliske soldater samt deltage i terrorbekæmpelsesoperationer sammen med de maliske soldater. Den danske indsats er en del af den fransk-ledede antiterrormission Operation Barkhane, der består af mere end 5.000 hovedsageligt franske soldater.

25 dræbte
Human Rights Watch oplister i sin rapport fra april i år seks episoder, hvor maliske soldater indenfor de seneste syv måneder har dræbt civile.

Den mest omfattende fandt ifølge menneskerettighedsorganisationen sted i den lille landsby Libé i det sydlige Mali den 22. oktober sidste år. Her dræbte de maliske sikkerhedsstyrker angiveligt 25 landsbyboere, brændte adskillige huse og kornkamre og plyndrede husdyr og værdigenstande. Blandt de 25 dræbte var tre kvinder og to børn.