Målløse ledelseseksperter om medarbejderflugt: Bestyrelsen har snorksovet

ANSVAR: Bestyrelsen burde for længst have grebet ind over for medarbejderflugten i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser. Formanden medgiver, at der har manglet fokus på ledelse. Nu iværksætter hun en handlingsplan.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er kommet i modvind efter flere års medarbejderflugt. På billedet ses et særligt modeshow fra 2014, som blev lavet for at skabe opmærksomhed på modebranchen
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er kommet i modvind efter flere års medarbejderflugt. På billedet ses et særligt modeshow fra 2014, som blev lavet for at skabe opmærksomhed på modebranchenFoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Claus Nordahl

Der er tale om et massivt bestyrelsessvigt, når en organisation med 20 ansatte kan miste 39 medarbejdere over en periode på tre år. Det mener flere ledelseseksperter, som betegner medarbejderflugten fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) som "vanvittig" og "alarmerende".

Professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer mener, at bestyrelsen har et forklaringsproblem.

"Bestyrelsen har selvfølgelig et ansvar. De har ikke bare sovet i timen. De har sovet i flere år," siger Anders Drejer.

Han mener, at bestyrelsen for længst burde have grebet ind.

"Bestyrelsen kan ikke have været aktiv, hvis der kan foregå så massiv en medarbejderudskiftning," siger professoren.

Også Steen Hildebrandt, ledelsesekspert og professor emeritus ved Aarhus Universitet samt adjungeret professor på CBS og Aalborg Universitet, mener, at bestyrelsen har fejlet.

"Det er et så dramatisk højt tal, at det bør give anledning til undren - også på bestyrelsesniveau. Det er ikke kun et direktionsanliggende. Det er noget, som bestemt bør få en bestyrelsesformand til at kræve forklaringer," siger Steen Hildebrandt.

Lars Holmgaard er headhunter og partner i rekrutteringsvirksomheden Holmgaard Management. Også hans dom over bestyrelsen er hård.

"Der sidder en bestyrelse, der har ansat en generalsekretær, som ikke formår at forvalte sit embede på det personalemæssige område. Når generalsekretæren ikke evner at drive organisationen og skabe en sund kultur, så er det bestyrelsens ansvar at gribe ind og hjælpe foreningen," siger rekrutteringseksperten.

Han påpeger, at bestyrelsens langmodighed kan koste foreningen og de mange brugere dyrt.

"Det kan på sigt skade foreningens image med risiko for, at bidragsydere vil vælge dem fra," siger Lars Holmgaard.

Formand: Ledelsen har grebet ind
Bestyrelsesformanden i LMS, Anne Minor Christensen, mener ikke, at ledelsen af LMS har været passiv. Men hun medgiver, at ledelsen med fordel kunne have handlet tidligere.

"Jeg tager det dybt alvorligt, når jeg bliver præsenteret for, at der er så mange, som har forladt vores forening. Og det er også derfor, vi i ledelsen har gjort nogle forskellige tiltag inden for det seneste halve år," siger Anne Minor Christensen.

Hun fremhæver efteruddannelse af ledere, ny organisationsstruktur, trivselstiltag samt en række ændringer i interne procedurer. Men hun medgiver samtidig, at der ikke har været det nødvendige ledelsesmæssige fokus på at fastholde medarbejderne. Det skyldes, at både bestyrelsen og den daglige ledelse har været optaget af at leve op til krav fra aftaler med samarbejdspartnere og interessenter.

"Gennem de sidste år har vi haft meget fokus på at leve op til mål og aftaler, som vi bliver nødt til at leve op til i henhold til projekter og fondsmidler. Og vi kan selvfølgelig kun beklage, hvis det har været årsag til, at vi måske ikke har haft den tilstrækkelige fokus på medarbejdere, ledelse, trivsel og kompetenceudvikling," siger Anne Minor Christensen.

Hun erkender, at hun som formand har et særligt ansvar. Men bestyrelsen står ikke alene med ansvaret, påpeger hun.

"Det er vel mig som formand, som har det øverste ansvar. Men det er et ansvar, jeg deler med ledelsen i sekretariatet. Vi skal nå det, som vi har lovet vores samarbejdspartnere. Fokus har været rettet på nogle mål og ikke primært på trivsel," siger Anne Minor Christensen.

"Jeg har ikke læst APV'en"
Efter Altingets artikler i sidste uge har LMS på sin hjemmeside offentliggjort en kommentar. Heri skriver foreningen, at den i forbindelse med sin seneste arbejdspladsvurdering har identificeret områder, der skal forbedres.

Altinget har spurgt Anne Minor Christensen, hvad det er for områder, der er kommet fokus på i forbindelse med APV’en.

"Jeg har endnu ikke læst den arbejdspladsvurdering."

Hvornår er den lavet?

“Den er lavet i starten af året.”

Men du er med til at definere, hvilke tiltag der skal til?

“Jeg har selvfølgelig hørt, at den - som vi også skriver - ikke er anderledes end alle andre arbejdspladser. Selvfølgelig er der altid plads til forbedringer.”

Anne Minor Christensen mener, at hun har bedt om forklaringer på de mange opsigelser, men at det er et problem, at nogle medarbejdere forsvinder uden at oplyse ledelsen om grunden.

"Jeg har jo ikke noget kendskab til, hvorfor hver enkelt medarbejder siger op. Og hvis man ikke vælger at sige det konkret til os, at vi har været for dårlige på det personalepolitiske område, så har jeg jo ikke nogen mulighed for at vide, at vi efter forskellige menneskers opfattelse har gjort det meget skidt," siger formanden.

Anne Minor Christensen fortæller, at hun nu vil sætte en handleplan i værk.

"Jeg er da dybt bekymret og tager det meget alvorligt. Og jeg skal da være den første til at sige, at jeg som formand for LMS har en pligt til at finde ud af, hvordan vi kan ændre på situationen. Og bestyrelsen har i samarbejde med sekretariatet en opgave i at lave en handlingsplan for, hvordan vi fremadrettet får ændret på den her tendens," siger formanden.

Hun opfordrer tidligere medarbejdere til at rette henvendelse til hende og resten af bestyrelsen, hvis de har en kritik af LMS.

"Vi vil sørge for at tage en snak med medarbejdere, der har haft dårlige oplevelser hos LMS. De vil få en mulighed for at snakke med deres daværende ledere – og derved give os værdifulde inputs til, hvordan vi udvikler foreningen i den rigtige retning. Og på baggrund af det får jeg mere viden. Vores nuværende medarbejdere vil også få den mulighed. Og så må jeg høre, hvordan de ser det at være ansat i LMS," siger Anne Minor Christensen.

Klik her for at læse artiklen: Formand for LMS: Det er ikke i vores interesse at holde noget skjult

Klik her for at læse artiklen: Gigantisk medarbejderflugt fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser

Klik her for at læse artiklen:Generalsekretær: Det er svært at fastholde folk i en ngo

Klik her for at læse artiklen: Professor om generalsekretærs tavshed: Han skader sagen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Drejer

Professor, Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, professor, Saint Paul Business School, Sao Paolo, Brasilien
cand.polyt. i virksomhedssystemer (Aalborg Uni. 1993), ph.d. (Aalborg Uni. 1996)

Steen Hildebrandt

Foredragsholder, professor emeritus, Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet, adj. professor i lederskab, CBS og Aalborg Universitet, medlem af 2030-panelet, forfatter
Cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1968), ph.d. (1976)

0:000:00