Anmeldelse af 
Mogens Lykketoft

Lykketoft: Sidse Babett er uforlignelig i magtkamp med Borgens nye statsminister-gimpe

Adam Price og Sidse Babett Knudsen leverer et fænomenalt comeback til Birgitte Nyborg og co. med fiktion, der læner sig tæt op ad de modsætninger i Rigsfællesskabets interesser, der kan eksplodere i det virkelige liv, skriver Mogens Lykketoft i sin anmeldelse af premiereafsnittet i Borgens fjerde sæson.

Birgitte Nyborg er stadig udenrigsminister, men nu i ny tvekamp med en kedelig gimpe af en kvindelig statsminister, skriver Mogens Lykketoft.
Birgitte Nyborg er stadig udenrigsminister, men nu i ny tvekamp med en kedelig gimpe af en kvindelig statsminister, skriver Mogens Lykketoft.Foto: Mike Kollöffel/SAM Productions
Mogens Lykketoft
Borgen – Riget, Magten og Æren (1:8)
Af Adam Price
Produceret af DR og Netflix

 

(SPOILERS: Læs ikke videre, medmindre du har set ugens afsnit)

Efter næsten 10 år genopliver Danmarks Radio i samarbejde med Netflix tv-serien Borgen. Dermed er DR igen med i konkurrencen med TV 2 på populær fiktion.

Første afsnit af den nye sæson er meget lovende med de samme strålende skuespillere i hovedrollerne. Der er gode plots og genkendelige portrætter af mennesker i politik og medier. Seerne fastholdes ved den underholdende vekslen mellem det politiske liv og hovedpersonernes private dramaer.

Drejebogens skribenter har god indsigt i, hvordan livet og magtspillet udfolder sig i dagens Danmark. Det er let at se, at de mixer træk og retorik fra mange af virkelighedens personer til at tegne fiktionens persongalleri.

Multitalentet Adam Price har denne gang haft assistance direkte fra Christiansborg, da Martin Lidegaard (R) har bidraget med sine erfaringer fra sin opvækst i Grønland og sit arbejde som klimaminister, udenrigsminister og radikalt folketingsmedlem.

Vi oplever en virkelighedsnær kamp og jalousi mellem ministre, og om ministres samspil og modspil med embedsværket og medierne

Mogens Lykketoft

Hovedpersonen er naturligvis Birgitte Nyborg i Sidse Babett Knudsens fænomenale gengivelse. Hun er igen tegnet som en – stærkt idealiseret – udgave af en radikal politiker, der både er handle- og kampkraftig, har gode holdninger, stor omsorg for sine børn og i øvrigt et varmt, grønt hjerte. Andre aktører er mindre sympatiske, mindre idealistiske og mere beregnende.

Ministerjalousi med ny statsminister-gimpe

Denne rigide opdeling af egenskaber er måske det egentlige eventyr i Borgen. Birgitte Nyborg er i det nye afsnit stadig udenrigsminister, som da vi sluttede serien for 10 år siden, men nu i ny tvekamp med en kedelig gimpe af en kvindelig statsminister (spillet af Johanne Louise Schmidt, red.).

Vi oplever en virkelighedsnær kamp og jalousi mellem ministre, og om ministres samspil og modspil med embedsværket og medierne. Der fortælles veloplagt om, hvordan der kan spændes ben for den gimpede statsminister, da hun vil gøre sin nære ven – en tvivlsom figur i form af en tidligere straffet politiker og nuværende 'ekstrabladsredaktør' – til magtfuld politisk rådgiver.

Der er også en fin historie om, hvordan en fremtrædende, men uduelig embedsmand hos udenrigsministeren pludselig bliver fjernet fra sit hverv, fordi han er "uundværlig som konsul i Manila".

Altinget anmelder Borgen

Efter næsten 10 års pause vender DR i et samarbejde med Netflix tilbage med en fjerde sæson af Adam Prices populære og prisbelønnede tv-serie 'Borgen'. 

I otte nye episoder får danske og udenlandske fans et gensyn med Sidse Babett Knudsen i rollen som Birgitte Nyborg, der denne gang skal navigere i det politiske magtspil som udenrigsminister i en sag om oliefund i Grønland.

Altinget vil hver uge bringe en anmeldelse af det seneste afsnit, hvor personer fra embedsværket, mediebranchen samt dansk og international toppolitik vil fælde dom over de enkelte episoder. 

Anmelderpanelet består af: 

  • Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister og generalsekretær i Nato
  • Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister og formand for FN's Generalforsamling 
  • Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen
  • Agnete Gersing, tidligere departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet
  • Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske
  • Michael Kristiansen, politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen
  • Paula Larrain, journalist og forfatter
  • Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget

Hver søndag aften kan du desuden lytte til et nyt afsnit af podcasten 'Bidt af Borgen', hvor Altinget inviterer en række gæster i studiet til serienørderi og til at dele deres erfaringer og perspektiver fra et liv i dansk toppolitik.

Du kan finde afsnittene der, hvor du lytter til dine podcasts.

Medie-hovedpersonen i den nye sæson er heldigvis stadig Katrine Fønsmark i Birgitte Hjort Sørensens skikkelse. Hun er tilbage i en topstilling i TV 1's nyhedsafdeling, nu med de forrige afsnits superøkonom Søren Ravn – spillet af Lars Mikkelsen – som ægtefælle og barnefar. Det borger for spændende skuespilpræstationer i de kommende afsnit.

Hovedhistorien i den nye sæson er alle de konflikter, der kan udløses, hvis der findes olie i Grønland: Inden for Rigsfællesskabet, mellem velstand fra fossile brændstoffer og klimaløsninger og den uundgåelige kamp mellem stormagterne om kontrollen med vigtige strategiske ressourcer. Det er god fiktion, der læner sig tæt op ad de modsætninger, der kan eksplodere i det virkelige liv.

Storpolitiske dilemmaer fra virkeligheden

Mange i Grønland drømmer om rigdom og selvstændighed fra udvinding af mineraler, og det er i høj grad de mulige forekomster, der driver interessen for Grønland fra USA, Kina og Rusland. Hvis det er olie, man finder, så er der straks en akut målkonflikt mellem pengene, miljøet og klimaet, som vi jo netop har løst ved ikke at åbne for nye udbud af olieefterforskning nede i Danmark.

Vi har allerede set i virkeligheden, at store forekomster af mineraler kan skabe strid og intriger mellem Danmark og Grønland – og internt begge steder. Skulle store udenlandske selskaber for eksempel udvinde sjældne jordarter og uran fra Kvanefjeldet ved Narsaq?

Intriger som dem i Borgen spindes så sandelig også i det virkelige liv

Mogens Lykketoft

Den danske regering vil af sikkerhedspolitiske grunde have styr på, hvem der får lov at stå for mineraludvindingen. For den tidligere grønlandske regering var minedriften en vej til at blive rigere.

Den nuværende grønlandske landsstyreformand, Múte Bourup Egede, gik derimod til valg på at sige nej til projektet på grund af miljørisikoen. Det var nok grunden til, at han i sidste øjeblik i den seneste grønlandske valgkamp blev sværtet i en grov løgnehistorie, som blandt andet TV 2 bragte uden at tjekke den. Intriger som dem i Borgen spindes så sandelig også i det virkelige liv.

Skuepladsen Grønland giver også anledning til at vise den enestående natur og typiske menneskeskæbner Borgens nye sæson.

Der er også i det første nye afsnit en fortælling om, at kampen for miljø, klima og dyrevelfærd udfolder sig meget forskelligt hos Birgitte Nyborg og hendes søn (spillet af Lucas Lynggaard Tønnesen, red.). Det har også bund i virkeligheden, at en ny generation er mere utålmodig og ikke kun bruger parlamentariske midler.

Clinton-familien bliver ikke skuffet

Trods seriens forenklede fordeling af gode og dårlige karaktertræk mellem Birgitte Nyborg og alle andre i persongalleriet, giver jeg seks A'er for det nye afsnits uforandret høje underholdsværdi, de gode plots og de flotte skuespilpræstationer. Sidse Babett Knudsens fantastiske mimik, både i hjertelige og professionelle smil og indædt politisk kamp, er fortsat uforlignelig.

Læs også

Det bliver spændende at følge dramaet i de kommende mange uger på DR, og der er heller ingen tvivl om, at den nye sæson vil kalde seriens millioner af gamle fans verden over tilbage på Netflix.

Jeg gætter på, at ægteparret Clinton også er med igen. Bill fortalte mig for nogle år siden, at Hillary og han havde stor fornøjelse af at se Borgen. "Der er færre mord end i House of Cards", som han sagde. Med deres egne barske politiske erfaringer er parret fascineret af, at der på så underholdende måde kan præsenteres sandheder om de kampe, intriger, sejre, nederlag og personlige omkostninger, som alle vi, der har været i politik kan nikke genkendende til.

Men de elsker også fortællingen om det lille Danmark, hvor demokratiet fungerer, magtkampene er mindre voldsomme og afstanden mellem magthavere, medier og borgere er mindre end så mange andre steder.

Borgen – Riget, Magten og Æren sendes hver fredag på DRTV og hver søndag klokken 20.00 på DR1.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Adam Price

Manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder, restauratør

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00