Mai Villadsen efter opblødning af Enhedslistens EU-politik: "Det er et markant skridt, men også et godt kompromis"

Efter et historisk opgør slår Enhedslistens nye EU-politik "nu fast med syvtommersøm", at det ikke længere er et mål sig selv for partiet at melde sig ud af unionen, siger Mai Villadsen. Hun ser årsmødets resultat som "et markant skridt, der er bredt flertal bag".

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Lørdag eftermiddag tog Enhedslisten et historisk opgør med den EU-politik, som partiet ellers har ført i over 30 år.

Nu er det nemlig ikke længere et aktuelt mål i sig selv at melde sig ud af EU. I stedet vil man fremover se Den Europæiske Union som en kampplads, hvor Enhedslisten skal kæmpe for venstreorienterede forandringer.

Det slår politisk ordfører Mai Villadsen fast kort efter afstemningen om den nye politik.

"Vi er landet på det, som jeg vil kalde et markant skridt, men også et godt kompromis for Enhedslisten," siger hun. 

Læs også

Altinget har fanget Mai Villadsen til Enhedslistens årsmøde og stillet hende seks skarpe spørgsmål om partiets nye EU-politik.

Hvad kommer det til at betyde i praksis, at det ikke længere er et mål i sig selv at melde sig ud af EU?

"Det ændrer på vores holdning. Men i virkeligheden har vi langt hen ad vejen praktiseret rigtig meget af det her i forvejen. Vores europaparlamentariker har ikke bare siddet med armene over kors og råbt: ”Jeg vil ud!”. Men det slår jo fast med syvtommersøm, at vores parti ikke længere har et mål om udmeldelse."

Hvis praksis i forvejen har været tage de vigtige kampe i EU, hvorfor har det så været nødvendigt med et skifte i EU-politikken?

"Det drejer sig både om praksis og politik. Og holdningen har jo været en anden i Enhedslisten indtil nu. Vi er stadig EU-kritikere, men vi vil i højere grad presse på for at skabe forandringer indefra."

"Når vi har så store grænseoverskridende problemer med flygtningestrømme, klimaforandringer, velfærd under pres, så er der også behov at vi handler hurtigt. Det bliver vi nødt til at gøre i de fora, der nu eksisterer."

Du siger, at det nu er stadfæstet, at det ikke længere er et mål i sig selv at melde sig ud. Men alligevel fremgår det stadig, at Enhedslisten fastholder perspektivet om dansk udmeldelse af EU. Kan man frygte, at forslaget er endt med at blive så løst, at I vil tolke det forskelligt i partiet? 

Læs også

"Det er jeg ikke bange for. Det står fuldstændig klokkeklart, at det ikke længere er et mål i sig selv at komme ud af EU. Men der er ikke tvivl om, at Enhedslisten stadig vil være EU-kritiske, og såfremt EU rykker i en forkert retning, kan udmeldelseskravet stadig blive relevant. Men der er ikke der, fokus vil ligge."

Men kan man frygte, at grænsen for hvornår I mener, man bør håndhæve udmeldelseskravet, vil tolkes forskelligt?

"Det står tydeligt i forslaget, at udmeldelseskravet først træder i kraft, hvis EU rykker i en mere centralistisk retning. Men diskussionerne omkring vores politik kommer altid til at være i Enhedslisten."

Nogle har sagt, at uenighederne i partiet er blevet tegnet større, end de egentlig er. Hvor store oplever du, at uenighederne er?

"På den ene side er der uenigheder på rigtig mange politikområder i Enhedslisten. Det sådan set sundt, for der skal være plads til nuancer i et parti. Men jeg er enig i, at det er kørt ret meget op, for den her uenighed har været her i mange år."

Har man sat et sidste punktum ved EU-diskussionen i partiet i dag, eller vil den fortsætte?

"Vi har slået klart fast, at vores mål ikke er, at Danmark skal ud af EU. Men jeg håber virkelig ikke, at vi nogensinde sætter punktum ved nogen diskussion, for så ville vi ikke være det samme parti. Om ti, tyve eller tredive år kan verden være en anden, og derfor skal vi fortsætte med at have den her debat." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00