Mai Villadsen tog hul på årsmøde med en samlende tale. Undtagen ét afsnit

Mai Villadsens tale på Enhedslistens årsmøde var på lange stræk en samlende og taktisk klog tale, men afsnittet om Ukraine kunne lige så godt være skrevet af Mette Frederiksen eller Søren Pape, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det var mest af alt en samlende Mai Villadsen, der tog hul på Enhedslistens historiske årsmøde i Hafnia-Hallen i Valby. Her skal partiet blive enigt om en ny EU-politik.

Men inden da åbnede den politiske ordfører med en tale, der på lange stræk var Enhedslisten-classic. 

Læs også

Blandt emnerne var en klar modstand mod at fjerne forsvarsforbeholdet, større ambitioner på klimaområdet, bedre hjælp til fattige familier og en kritik af regeringens udlændingepolitik – herunder planerne om at placere et asylcenter i Rwanda.

"Nu ønsker regeringen også at eksportere mennesker på flugt til Rwanda. Et regime der bruger tortur og vilkårlige fængslinger. Et land, hvor præsidenten vandt sidste valg med 99 procent af stemmerne. Det er, så selv Putin bliver misundelig," lød det fra Mai Villadsen, der fortsatte:

"Der står demokrati i jeres partinavn, kære Socialdemokrater. Kan I virkelig samarbejde med en mand som ham? Er der ingen nedre grænse?"

Guf for årsmødet

Netop de citater har Enhedslisten også selv fremhævet over for pressen. Og det er der to gode grunde til, lyder det fra Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

"Mai Villadsens kritik er guf for årsmødet, men det er ikke kun derfor, hun tager det med. For på det område er der en meget alvorlig konflikt på vej mellem regeringen og Enhedslisten, der ellers indtil nu har været ret pragmatisk i forhold til udlændingepolitikken," siger han.

"Det er noget, der kan skabe alvorlige problemer i forhandlinger efter valget."

Når det gælder partiets strid om EU og Nato var det "en taktisk klog" og "samlende" tale, mener Holstein.

"Hun gik offensivt til sagen med sin fremhævelse af Enhedslistens modstand mod Putin gennem to årtier. Men hun hoppede elegant over partiets mere grundlæggende uenigheder om EU og Nato."

De uenigheder blev pludseligt meget tydelige oven på Ruslands invasion af Ukraine.

Flere medlemmer af partiet vakte i ugerne efter krigens begyndelse opsigt med deres udtalelser. Blandt andet mangeårige folketingsmedlem Christian Juhl, der udtalte, at "Ukraine har ført en ikke-hensigtsmæssigt mindretalspolitik i den østlige del. Der har russerne fisket i rørt vande", til Jyllands-Posten.

Det fik den politiske ordfører til at irettesætte partikollegaen.

"Det gør mig faktisk harm"

Men samlet set har kritikken af Enhedslistens blafrende holdninger til Ruslands invasion ramt skævt, lød det fra talerstolen.

"Der har været en del blæst om Enhedslisten i forbindelse med krigen i Ukraine. Og der har også været situationer, hvor vi burde have udtrykt os klarere og bedre. Men i det store hele må jeg bare sige, at kritikken er fuldstændig forfejlet. Den gør mig faktisk harm," sagde Mai Villadsen.

"Tyrannen Putin viser en skræmmende foragt for menneskeliv. Han har uprovokeret startet en angrebskrig mod et naboland for at fremme sine egne imperialistiske ambitioner," sagde Mai Villadsen.

"Det er foragteligt. Det skal stoppes. Og jeg er glad for, at vi har støttet den ukrainske befolkning med nødhjælp og med våben, så de kan forsvare sig mod den russiske besættelsesmagt. Det er solidaritet."

Det blev mødt af mere afdæmpede klapsalver, end salen tidligere havde præsteret.

Og det skyldes måske, at netop dén del af talen – især når det kommer til at sende våben til ukrainerne – bestemt ikke var samlende, lyder det fra Erik Holstein.

"Her er der noget, som stadig splitter Enhedslisten, men Mai Villadsen lagde sig her i den politiske mainstream. Det afsnit af talen kunne lige så godt stamme fra en landsmødetale fra alle andre partier. Det kunne være skrevet af Mette Frederiksen eller for den sags skyld Søren Pape," siger han.

Artiklen er opdateret 18. maj, så formuleringen "Blandt andet lød det fra det mangeårige folketingsmedlem Christian Juhl, at Ukraine også bar en del af ansvaret for krigen" er erstattet af et direkte citat, der forklarer, hvad Christian Juhl mener.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00