Afspil episode
Find #dkpol i Acast | iTunes | Spotify

#dkpol: EU er i hjertet af venstrefløjens splittede sjæl 

Jakob og Esben lytter til en radiomontage, Altinget har lavet med Holger K. Nielsen, hvor han fortæller om, hvordan vi fik vores EU-forbehold, og den yderste venstrefløj lagde ham for had. Og så sprænger en af de helt store bomber i dansk politik: Claus Hjort Frederiksen tiltales for landsforræderi. 

Placeholder image
Arkivfoto. I ugens #dkpol fortæller Holger K. Nielsen sin voldsomme og meget personlige historie om EU-forbeholdenes oprindelse og hans eget opgør med dele af venstrefløjen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Køb dine billetter til #dkpol live på Hotel Cecil 17. maj her.

Holger K. Nielsen står på talerstolen i Fælledparken 1. maj 1993. Året før var han en helt, men nu er han skurk. For han vil ikke bruge det nej til Maastrichttraktaten, som han til hele det etablerede politiske systems enorme overraskelse havde hjemkæmpet, til at melde Danmark helt ud af EU. Tomaterne og de rådne æg pifter om ørerne på ham, og han kan ikke få ørenlyd.

Det er scenen i den radiomontage med Holger K. Nielsen, som politisk redaktør, Esben Schjørring, og video redaktør Mads Outzen, har lavet. Her fortæller Holger K. Nielsen sin voldsomme og meget personlige historie om forbeholdenes oprindelse og hans eget opgør med dele af venstrefløjen.

Den lytter Jakob Nielsen og Esben til sammen med #dkpol-lytterne, og bagefter bruger de det som afsæt til at varme op til Enhedslistens årsmøde denne weekend. For ligesom SF – med Holger K. Nielsen i spidsen – åbnede for Enhedslistens landspolitiske gennembrud som venstrefløjens anti-EU parti, da man anbefalede et ja til Edinburgh-aftalen, kan opblødningen af partiets EU-modstand måske føre til ny splittelse på venstrefløjen.

Og midt i det hele eksploderer nyheden om, at Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for landsforræderi.

Lyt til ugens afsnit af #dkpol i afspilleren øverst i artiklen.

 

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser