Ny debat: Hvordan skal Danmark klare sig gennem energikrisen?

Virksomheder og borgere frygter energiregningen for den kommende vinter, hvor Danmark står midt i en massiv energikrise. Folketinget har allerede introduceret flere hjælpepakker, men hvordan klarer Danmark sig bedst gennem energikrisen? Det spørger Altinget om i en ny temadebat.

I en ny temadebat spørger Altinget en række debattører, hvordan Danmark skal komme bedst gennem energikrisen.
I en ny temadebat spørger Altinget en række debattører, hvordan Danmark skal komme bedst gennem energikrisen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lasse Sjøbeck Jørgensen

Danmark og resten af Europa står i en massiv forsyningskrise, hvor energipriserne er på himmelflugt. El- og gaspriserne er nu omkring 15 gange højere, end de var i 2020, og det kan mærkes af forbrugerne, der nu står med regninger, der er mange tusinde kroner dyrere end forventet.

Forsyningskrisen skyldes en række forskellige faktorer, der er blevet accelereret af Ruslands invasion af Ukraine. Eksempelvis har tørken i Europa både nedbragt produktionen af vandenergi og skabt store problemer for flere atomkraftværker i særligt Frankrig, som nu producerer under halvdelen af sin kapacitet på grund af udfordringer med nedkølingssystemer.

Det sætter ekstra pres på den resterende energiforsyning, som efter Ruslands invasion af Ukraine har været ramt af svigtende gasleverancer fra netop Rusland, der i september lukkede for gassen til Europa på ubestemt tid, mens gasledningerne Nord Stream 1 og 2 blev ramt af omfattende lækager efter formodet sabotage.

Krisen betyder, at flere små og mellemstore elselskaber står overfor en potentiel konkurs, fordi de har forpligtet sig på at levere strøm til meget lave priser, mens produktionsprisen nu stiger voldsomt. Samtidig præsenterer en række af Europas største energivirksomheder milliardstore overskud som følge af de høje priser.

En lang række politiske tiltag
De stigende priser har de seneste måneder også fået politikerne til at reagere med en stribe af nye tiltag, der skal tage brodden af problemerne. Et politisk flertal besluttede i april af udbetale en varmecheck til udvalgte borgere, mens temperaturen i offentlige bygninger sænkes til 19 grader og fyringssæsonen forkortes. Samtidig har den danske regering præsenteret en statsgaranti på 100 milliarder kroner til de hårdt ramte elselskaber. Senest vedtog et bredt politisk flertal en milliardstor hjælpepakke, der blandt andet sænker elafgiften og giver borgere mulighed for at indefryse deres varmeregning.

EU-Kommissionen har desuden fremlagt et forslag, der skal introducere et indtjeningsloft for såkaldte ”overnormale” profitter, hvilket i praksis vil betyde en særskat for de energivirksomheder, der tjener ekstraordinært mange penge på grund af energikrisen.

Spørgsmålet er, hvilke tiltag der skal til for at få landet gennem den kommende vinter. For der er mange hensyn, der skal tages, når de politiske valg skal træffes. For både borgernes, energiselskabernes og statens økonomi er samtidig med energikrisen ramt af en buldrende inflation. Derudover spiller Danmarks klimamål også en naturlig rolle i overvejelserne, når den danske forsyningspolitik skal fastlægges.

Når løsningerne skal udformes, skal der tages stilling til både den korte og den lange bane. På kort sigt handler det om, hvordan vi skal komme varmt og sikkert gennem den kommende vinter, når der ikke er tid nok til store infrastrukturprojekter. På den lange bane handler det om, hvordan vi sikrer, at vi de næste mange år ikke ender i samme krise.

Derfor starter Altinget nu en temadebat om energikrisen, hvor vi spørger en række debattører, hvordan Danmark bedst kommer igennem energikrisen på både kort og lang sigt.

Panelet består af:

Katarina AmmitzbøllKatarina Ammitzbøll (K)
Energiordfører

Trine Villumsen BerlingTrine Villumsen Berling
Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Læs indlægget her.

Otto Brøns-PetersenOtto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos
Læs indlægget her.

Torsten HasforthTorsten Hasforth
Seniorøkonom, Concito
Læs indlægget her.

Kristian JensenKristian Jensen
Direktør, GreenPower Denmark
Læs indlægget her.

Bjarke MøllerBjarke Møller
Direktør, Rådet for Grøn Omstilling
Læs indlægget her.

Lars NaurLars Naur
Direktør, Jysk Energi
Læs indlægget her.

 

Martin Peter NæsbyMartin Næsby
Administrerende direktør, Dansk Offshore
 

Henrik Plougmann OlsenHenrik Plougmann Olsen
Direktør, HOFOR
Læs indlægget her.

 

Anne PaulinAnne Paulin (S)
Energiordfører
Læs indlægget her.

Troels RanisTroels Ranis
Branchedirektør, Dansk Industri 
Læs indlægget her.


Søren Egge Rasmussen Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Lars Løkke RasmussenLars Løkke Rasmussen (M)
Politisk leder

Mads ReinholdtMads Reinholdt
Direktør, Forbrugerrådet Tænk
Læs indlægget her.

Franciska RosenkildeFranciska Rosenkilde (ALT)
Politisk leder
Læs indlægget her. 

Kira WestKira West
Formand, Rådet for Socialt Udsatte
Læs indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Bjarke Møller

Direktør, Rådet for Grøn Omstilling
executive leadership (Columbia Uni. 2014)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024