Debat

Franciska Rosenkilde: Elmarkedet skal afkobles fra gaspriserne øjeblikkeligt

I stedet for at bruge energikrisen som en undskyldning for at udskyde den grønne omstilling, bør vi udnytte krisen til blandt andet at afkoble elmarkedet fra gasprisen, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).

I Alternativet mener vi, at vi skal afkoble gassens dominerende indflydelse på prisen på el. Det er den rigtige vej at gå, da vi derved kan få billigere el i stikkontakterne, herunder fra vedvarende energikilder, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).
I Alternativet mener vi, at vi skal afkoble gassens dominerende indflydelse på prisen på el. Det er den rigtige vej at gå, da vi derved kan få billigere el i stikkontakterne, herunder fra vedvarende energikilder, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Franciska Rosenkilde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vinterkulden nærmer sig, og de høje elpriser stiger som aldrig før. Som konsekvens af den høje inflation har familier, virksomheder og kultur- og foreningsliv svært ved at få budgettet til at gå op.  

I den kommende vinter vil el- og gasregningerne for mange stige med flere tusinde kroner om måneden, og ikke mindst de særligt udsatte grupper vil blive hårdt ramt. 

Halvér momsen på bæredygtige fødevarer 

I Alternativet har vi sammen med et bredt flertal i Folketinget vedtaget en stor, grøn aftale med støtte til alle, der er ramt af de stigende priser på gas og el.  

Vi havde gerne set et stop for flere større, fossile anlægsprojekter og en grønnere profil, men vi er samtidig stolte over, at det er lykkes både at nedsætte elafgiften og sikre en bæredygtig pakke med fokus på reel grøn omstilling.  

Energikrisen er ikke et argument for at tilsidesætte klimakampen – tværtimod. Det er vigtigt, at vi netop nu sætter turbo på den grønne omstilling, da kriserne bare står i kø fra nu af.

Franciska Rosenkilde
Politisk leder, Alternativet

I Alternativet foreslår vi yderligere en bæredygtig hjælpepakke, der kan fastholde vores store ambition om at få CO2-udledningen ned, og sikre, at ingen skal gå fra hus og hjem.  

Det er ikke kun prisen på el og gas, der stiger. Vores fødevarer bliver også dyrere. Det betyder blandt andet dyrere grøntsager og frugter.  

I Alternativet mener vi ikke, at det skal koste ekstra at tage det bæredygtige valg. Derfor vil vi halvere momsen på frugt og grønt, så det bliver billigere at købe kvalitetsmad. Vi ønsker mad, som både er god for klimaet, danskernes sundhed og pengepungen.   

Elmarkedet bør afkobles fra gasprisen 

Lige nu fastsættes prisen på det europæiske elektricitetsmarked af den dyreste energikilde, nemlig gas.  

Derfor driver de høje gaspriser prisen på el op. Energiselskaber, der producerer vind- og solenergi, kan derfor sælge deres strøm til meget høje priser på trods af, at de ikke har større omkostninger til produktionen.  

I Alternativet mener vi derfor, at vi skal afkoble gassens dominerende indflydelse på prisen på el. Det er den rigtige vej at gå, da vi derved kan få billigere el i stikkontakterne, herunder fra vedvarende energikilder. 

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge et forslag om at afkoble elmarkedet fra gasprisen, og vi vil arbejde for, at dette bliver en realitet så hurtigt som muligt. Vi skal i gang nu.  

Temadebat: Hvordan skal Danmark klare sig gennem energikrisen?

Danmark står midt i en forsyningskrise, hvor energipriserne er på himmelflugt. Flere virksomheder frygter for deres overlevelse, mens borgere risikerer regninger på flere tusinde kroner mere, end de er vant til.

Men hvordan Danmark bedst gennem energikrisen på både kort og lang sigt? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til Altingets debatredaktion på [email protected].

Derudover har EU-Kommissionen foreslået en særskat, en såkaldt "windfall tax", på energiselskaber, der tjener ekstra på energikrisen og på forbrugernes høje elregninger.  

I Alternativet mener vi, at det både er fornuftigt og retfærdigt, at de bredeste skuldre bærer mest. Det er ikke retfærdigt, når borgerne står med skyhøje elregninger, at nogle energiselskabers omkostninger ikke er tilsvarende. 

Vi bør investere massivt i grønne energikilder  

Ruslands uprovokerede invasion af Ukraine har om nogen vist, at vi skal kunne producere vores egen energi, så vi ikke er afhængige af autoritære regimers sorte gas.

Koblet sammen med, at klimakrisen buldrer afsted, skal vi investere massivt i bæredygtige energikilder. Det indebærer også, at vi skal øge incitamentet for investeringer i grønne og bæredygtige teknologier.  

Samtidig ønsker vi en høj, ensartet CO2-afgift på 1500 kroner per ton samt at øge ambitionerne i klimaloven til en reduktion af CO2-udledning på mindst 80 procent inden 2030.  

Usikkerhed, energikrise og krig i Europa understreger endnu en gang, at vi står stærkest i fællesskab.  

Vi har ikke råd til at gå alene, når det gælder vores tids største udfordringer – vi har brug for hinanden i EU. Ikke mindst for at skabe holdbare og ambitiøse løsninger på klimakrisen. 

Energikrisen er ikke et argument for at tilsidesætte klimakampen – tværtimod. Det er vigtigt, at vi taler krisernes sammenhæng, og hvor vigtigt det er, at vi netop nu sætter turbo på den grønne omstilling, da kriserne bare står i kø fra nu af.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00