Ny regering vælger åbent opgør med EU over mindsteløn

Statsminister Mette Frederiksen og hendes nye partnere i SVM-regeringen vil have EU’s mindstelønsdirektiv omstødt ved EU-Domstolen. Dermed er Danmark på direkte kollisionskurs med Bruxelles.

Fra dansk side har der været frygt for, at lavtlønnede borgere med EU's nye mindstelønsdirektiv i hånden kunne gå til EU-Domstolen. Nu vælger regeringen at gøre det selv for helt at få aflivet direktivet.
Fra dansk side har der været frygt for, at lavtlønnede borgere med EU's nye mindstelønsdirektiv i hånden kunne gå til EU-Domstolen. Nu vælger regeringen at gøre det selv for helt at få aflivet direktivet.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”En krigserklæring”. Sådan har kilder over for Altinget beskrevet den nye regerings beslutning om at få EU’s dommere i Luxembourg til at omstøde det omstridte direktiv om mindsteløn, som danske politikere har bekæmpet i årevis.

I regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering står det klart, at den vil rejse et såkaldt annullationssøgsmål ved EU-Domstolen for helt at få gjort det af med det nye direktiv, som blev endelig vedtaget i oktober.

Det er en nødbremse, som Danmark kun yderst sjældent har anvendt sig af.

Både danske politikere og fagforeningsfolk jubler over beslutningen. Men professor i europæiske studier Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet konstaterer, at Danmark er på vej ud i en direkte konfrontation med store dele af EU-systemet og en række medlemslande, for hvem sagen er hjerteblod.

"Man ofrer politisk kapital. For vi ved, hvor mange lande der har arbejdet hårdt for det direktiv. Det er et prioriteret direktiv fra Europa-Parlamentet og har også været væsentligt set fra EU-Kommissionens side. Og man har trods alt gennem hele den her proces fået mange indskrivninger af, hvordan direktivet tager hensyn til den danske model og de kollektive overenskomster," siger Dorte Sindbjerg Martinsen.

{{toplink}}
Læs også

Den risiko er man villig til at tage, lyder det fra det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Marianne Vind.

”Det er en modig beslutning, for Danmark kommer til at stå ret alene i kampen mod det store EU-system. Men det er også den rigtige beslutning, for det står sort på hvidt i EU’s traktater, at man ikke må røre ved løn og arbejdsforhold i de enkelte medlemslande. Det gør man med det her direktiv, og det skal vi selvfølgelig ikke finde os i, siger Marianne Vind.

Det nye EU-direktiv pålægger ikke lande at indføre en mindsteløn, hvis de, som Danmark, ikke har én. Men gennem hele lovforløbet har der været enorm principiel modstand fra dansk side mod, at EU overhovedet går ind på lønområdet.

0:000:00