Partier klar med plan for udflytning af uddannelsespladser

"Der skal være gode muligheder for at tage en uddannelse i alle landsdele i Danmark," siger minister, efter at flertal i Folketinget er blevet enige om en plan for udflytning af uddannelsespladser.

Arkivfoto. Det skal blandt andet være muligt at uddanne sig til jordemoder i Slagelse senest i 2030. Her viser en jordemoder unge, hvordan en fødsel foregår på uddannelsesmessen Den Hvide Verden på Aalborg Universitetshospital i 2018. 
Arkivfoto. Det skal blandt andet være muligt at uddanne sig til jordemoder i Slagelse senest i 2030. Her viser en jordemoder unge, hvordan en fødsel foregår på uddannelsesmessen Den Hvide Verden på Aalborg Universitetshospital i 2018. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Senest i 2030 bliver det muligt at læse til jordemoder i Slagelse, at uddanne sig til socialrådgiver i Hjørring eller datamatiker i Tønder.

Det er nemlig nogle af resultaterne af en aftale om implementeringen af en udflytningsaftale fra 2021, som regeringen sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne har indgået.

Det er med andre ord et bredt flertal i Folketinget, som tager ansvar for, at "faldende ungdomsårgange ikke fører til yderligere centralisering og lukning af uddannelser på tværs af landet", mener uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S). 

Læs også

"Der skal være gode muligheder for at tage en uddannelse i alle landsdele i Danmark," siger han i en pressemeddelelse.

"Med aftalen har vi fortsat stærke universiteter i de største byer, der oprettes flere gode muligheder for uddannelse i alle landsdele. Til gavn for både for de unge og deres muligheder, men også for de lokale virksomheder og kvaliteten i den lokale velfærd." 

De seneste måneder har partierne bag aftalen forhandlet med udgangspunkt i de bud på konkrete udflytnings- og nedskaleringsplaner for 2030, som uddannelserne har sendt ind til ministeren.

4.350 studiepladser forsvinder fra de store byer

Konkret betyder tillægsaftalen, at i alt 4.350 uddannelsespladser forsvinder fra de store byer. 2.400 af dem genopstår i provinsen, mens 1.950 af pladserne forsvinder.

Samtidig rummer aftalen "ambitioner om mere end 100 nye uddannelsessatsninger uden for de fire største byer". At der afsættes 805 millioner kroner til etablerings- og udviklingsmidler fra 2021 til 2028. At i alt 413 millioner kroner afsættes i såkaldte varige midler. Her skal størstedelen bruges på, at både eksisterende og nye uddannelsesudbud vil få forhøjet decentralt grundtilskud samt et nyt regionalt taxameter på 107 procent, fremgår det.

Der er med tirsdagens aftale taget "et vigtigt skridt i den rigtige retning", fremhæver Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs.

"Men vi er ikke i mål endnu. Særligt ikke når det handler om det store og stigende behov for blandt andet it- og ingeniøruddannelser uden for de store universitetsbyer," siger hun i pressemeddelelsen.

I SF hæfter uddannelsesordfører Astrid Carøe sig ved, at partiet har sikret flere penge i aftalen.

"Og det er en stor sejr. Vi får nu flere gode uddannelser i hele landet, og samtidig er vi heldigvis endt noget fra de bekymrede scenarier, uddannelsesinstitutionerne fremlagde," siger hun i pressemeddelelsen.

Du kan læse hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00