Politikere vil have Folketingets spionudvalg undersøgt i FE-sag

SPIONSKANDALE: SF, Enhedslisten og Konservative vil have inddraget Folketingets såkaldte Kontroludvalg i en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, der er blevet kritiseret for at have tilbageholdt oplysninger for tilsynet. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Det er brug for at vide, hvordan det såkaldte Kontroludvalg reagerede, da man i sommeren 2019 blev advaret om, at Forsvarets Efterretningstjenste muligvis tilbageholdte oplysninger.

Det mener både Enhedslisten og Konservative. Derfor vil de have forløbet i og omkring Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne undersøgt nærmere. Også SF vil have inddraget Kontroludvalget, som de selv sidder med i, i en undersøgelse om forløbet i efterretningstjenesten.  

Forsvarsordfører hos Konservative, Niels Flemming Hansen, er "rystet" over, at udvalget ikke reagerede allerede i 2019 og mener, at udvalgets skal undersøges.

”Jeg er meget skuffet over, at man tilsyneladende ikke har reageret på noget så alvorligt,” siger Niels Flemming Hansen. 

Eva Flyvholm, forsvarsordfører i Enhedslisten, vil også have undersøgt hvordan der blev reageret i Folketingets Kontroludvalg.

"Vi ved simpelhen ikke hvad der er foregået i Kontroludvalget. Derfor skal hele sagen i udvalget selvfølgelig også indgå i undersøgelsen," siger Flyvholm.

EL: Kontroludvalget giver en falsk tryghed
Eva Flyvholm vil også undersøge, hvad skiftende forsvarsministre har vidst om sagen og hvad de har orienteret kontroludvalget om. Flyvholm mener, at fordi alt der foregår i kontroludvalget er hemmeligt, kan det give en form for falsk tryghed - for hvad kan udvalget egentligt gøre, når det får nys om at der er noget galt, spørger hun.

"Jeg ønsker at få undersøgt hvad der er sket i Kontroludvalget. Hvad har de fået at vide? Hvad har de gjort? Og hvordan har forsvarsministeren reageret? Det skal vi selvfølgelig have med i undersøgelsen af FE," siger Flyvholm.

EL vil have "ommøbleret" Kontroludvalget, så der sidder en repræsentant fra hvert parti. Derudover vil de tilføje flere hænder i Tilsynet med Efterretningstjenesterne, og samtidig sikre, at tilsynet kan tilgå alle dokumenter i FE. Det samme ønsker desuden SF. 

Medlem af Kontroludvalget enig med tilsynet
SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der selv sad i Kontroludvalget da den første advarsel fra tilsynet kom, bakker op om tilsynets forslag om at undersøge hvad de politiske beslutningstagere har vidst om forholdene i FE. 

"Vi bakker om Tilsynets forslag, så det må selvfølgelig gælde politikere på alle niveauer, også Kontroludvalget og ministre," siger Karina Lorentzen Dehnhardt. 

Lorentzen understreger, at alle forhold vedrørende Kontroludvalget er tavshedsbelagte, og hun derfor ikke kan "af- eller bekræfte noget vedrørende udvalget". 

V vil bakke op om regeringen
Forsvarsordføreren hos Venstre, Lars Christian Lilleholt, konstaterer, at tilsynets kritik fra 2019 har været offentligt kendt siden årsberetning blev udgivet sidste sommer. Derfor undrer det ham, at kritikken fra 2019 kommer bag på nogen.

"Hvis man er overrasket over det her, viser det jo bare, at man ikke har læst på lektien. Det er mit klare indtryk, at de punkter der blev rejst af tilsynet dengang, er blevet håndteret af Forsvarsministeriet," siger han. 

Venstre vil støtte regeringen i undersøgelsen af sagen, og vil også bakke op hvis regeringen ønsker at Forsvarsministeriet skal inddrages i undersøgelsen. 

"Viser det sig, at der har været nogle udfordringer i efterretningstjenesten, så må vi have rettet op på dem. Det helt afgørende for at FE kan fungere er, at der også er en opbakning blandt befolkningen til tjenesten," afslutter Lilleholt.

Tilsynet har været diskuteret i årevis
Ifølge Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard, har der i løbet af de seneste år har været mange diskussioner vedrørende tilsynets beføjelser.

”Tilsynet har hele tiden sagt, at de har haft svært ved at vurdere validiteten af de oplysninger de får. Og nu, da tilsynet er kommet i besiddelse af en række kritiske dokumenter, kan man gennem bagklogskabens klare lys godt have ønsket, at advarselslamperne havde blinket tidligere,” siger Lidegaard.

Partiets formand Morten Østergaard sidder i Kontroludvalget, også da tilsynets årsberetning kom sidste år. Han har ikke selv ønsket at udtale sig om sagen.

Skandalen i efterretningstjenesten har indtil videre ført til, at både den nuværende og tidligere efterretningschef samt to ledende medarbejdere er blevet hjemsendt.

Tidligere ansat i FE utilfreds med politikernes reaktion
John Michael Foley, der fra 2011 til 2013 var ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste fortæller til TV 2, at det "simpelthen er for dårligt", at ingen politikere har reageret på advarslerne før nu. 

"Vi har Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne, hvor der sidder fem mand med den tidligere forsvarsminister for bordenden. Det er underligt, at de ikke har reageret. Vi har et Sikkerhedsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden sammen med cheferne for FE og PET, forsvarsministeren og så videre. De må have vidst noget om det her," siger han til TV 2.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen eller de øvrige medlemmer af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. 

---

Ved du noget?
Kontakt Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, hvis du har oplysninger om FE-sagen, som du mener, offentligheden bør have kendskab til. Mulighed for krypteret kommunikation og fuld anonymitet. Se kontaktoplysninger her.

Læs også

Dokumentation

Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne

Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, til daglig Kontroludvalget, har til formål at have indseende med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Udvalget fungerer anderledes end andre udvalg, fordi det beskæftiger sig med efterretningsforhold.

Udvalget består af 5 folketingsmedlemmer. De bliver udpeget af de folketingspartier, som har en plads i Folketingets Præsidium.

Tavshedspligt har alle udvalgets medlemmer og sekretærer om, hvad de får at vide i udvalget.

Udvalget bestod i sommeren 2019 af:

  • Preben Bang Henriksen (V)
  • Jeppe Bruus (S)
  • Søren Espersen (DF)
  • Morten Østergaard (R)
  • Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Kilde: ft.dk og Folketingets Oplysning


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024