Politikere vil teste bredt udsnit af befolkningen

AFTALE: Partier kræver en klar teststrategi fra sundhedsmyndighederne for at følge mørketallet for coronasmittede. Flere projekter er allerede i gang, men Enhedslisten vil have politisk fokus på systematik i smitteovervågningen.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et bredt udsnit af befolkningen skal testes, så sundhedsmyndighederne kan følge smitteudviklingen i forbindelse med genåbningen af Danmark. 

Det står klart efter nattens aftale mellem regeringen og Folketingets partier.

Her blev partierne enige om, at sundhedsmyndighederne skal fremlægge en samlet teststrategi. Teststrategien skal blandt andet indeholde test af frontpersonale, pårørende og sårbare grupper, fremgår det af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Desuden kræver partierne, at et repræsentativt udsnit af befolkningen skal testes, så udviklingen i epidemien kan følges.

Enhedslisten er gået forrest med kravet om bedre overvågning af epidemien gennem test:

"Vi vil gerne have, at man bruger tests til at få et klart billede af smittetrykket og af immuniteten i befolkningen," sagde sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) til Altinget forud for nattens forhandlinger.

Politisk signal
Læser man den nyeste rapport om covid-19-epidemien fra Sundhedsstyrelsen, fremgår det, at myndighederne allerede har planer om at overvåge epidemien ved hjælp af øget testning.

Her står blandt andet:

"I takt med at testkapaciteten udvides til også at omfatte personer med milde symptomer, vil det være muligt at følge smittespredningen i samfundet i mindre aldersintervaller og geografiske områder." 

Peder Hvelplund mener dog ikke, at partierne har sparket en åben dør ind:

"Vi får hele tiden at vide, at det arbejder de med, men vi vil sende et politisk signal om, at der skal bruges kræfter på at få en klar strategi," siger han og fortsætter:

"Det har indtil videre været temmelig uklart, hvor systematisk indsamlingen af data har været. Vi har brug for, at der bliver taget et politisk ansvar for, at det her kommer på dagsordenen, så Statens Serum Institut får mulighed for at lave nogle mere valide prognoser."

Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, bakker op:

"Det var sket ligegyldigt hvad, for der sidder en arbejdsgruppe og arbejder med det. Men nu bliver det måske lidt mere konkret," siger han.

Flere projekter i gang
I denne uge igangsatte Region Hovedstaden et projekt, hvor 40.000 ansatte bliver tilbudt en test for antistoffer. Projektet skal være med til at afdække smittetrykket på personalet, fortæller forsker og overlæge Thomas Benfield i podcasten Politisk Stuegang.

Mørketallet for, hvor mange danskere der har været smittet med coronavirus, bliver desuden undersøgt i et projekt, hvor man måler antistoffer hos blodbankernes bloddonorer. Disse tal er forbundet med usikkerhed, og bloddonorkorpset er ikke repræsentativt, men indtil videre indikerer de, at 2,1 procent af danskerne har været smittet.

Thomas Benfield forventer, at man inden længe vil se en større udbredelse af antistoftests i Danmark:

"De hurtige tests for antistoffer har den fordel, at man vil kunne teste sig selv hjemme. Jeg tror, at inden for en måned vil antistoftests blive udbudt til en større kreds," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Thomas Vibe Benfield

Direktør, Center of Clinical Research & Disruption of Infectious Diseases, professor, overlæge, dr.med., Amager Hvidovre Hospital og Københavns Uni
lægevidenskabelig embedseksamen (KU 1992)

0:000:00