Regeringen klar med krisepakke: Her er reaktionerne

REAKTIONER: Regeringen har præsenteret endnu en krisepakke for at hjælpe danske virksomheder gennem coronakrisen. Få overblik over reaktionerne fra erhvervslivet og partierne på Christiansborg. 

Regeringen præsenterede onsdag kl. 12 en ny krisepakke til 40 milliarder kroner. Få reaktionerne her.
Regeringen præsenterede onsdag kl. 12 en ny krisepakke til 40 milliarder kroner. Få reaktionerne her.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Med den femte hjælpepakke på få dage vil regeringen pumpe 40 milliarder kroner ud for at hjælpe danske virksomheder gennem den krise, der er udløst af coronavirussen.

Altinget samler her en række reaktioner på pakken (se pakkens indhold i faktaboks til højre).

Lad os begynde med erhvervslivet, som de seneste dage har meldt om en ekstremt presset situation hos landets virksomheder.

Fra DI lyder der stor glæde over de skridt, som regeringen lægger op til. Administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen kalder det ”fantastisk vigtigt”, at regeringen nu kommer med ”en massiv hjælpepakke” for at komme danske virksomheder til undsætning.

Bare fordi man har mere end ti ansatte, så skal man jo stadig betale mad, børnepasning og husleje

Jakob Brandt
Vicedirektør i SMVdanmark,

”Som situationen udvikler sig, bliver der uden tvivl også behov for flere store beslutninger. Men regeringen og vores politikere viser med al tydelighed, at de er klar til at tage et stort medansvar for at sikre virksomhedernes overlevelse – som jo også er dét, Danmark skal leve af fremover,” siger han i en pressemeddelelse.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, kalder umiddelbart regeringens tiltag ”gode og fornuftige”, men peger på, at der bliver behov for mere fremadrettet.

”Der er behov for yderligere hjælp. Fra i går til i dag har situationen ændret sig markant, og vi er i en ny og endnu værre krisesituation. Det betyder, at der skal mere til,” siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Læs også

Ærgrelse over støttegrænse
Brian Mikkelsen peger på, at en række virksomheder kommer til at få store problemer med gæld, hvis ikke der kommer yderligere tiltag, og han kommer selv med syv forslag, der kan afhjælpe situationen – blandt andet tilbageførsel af moms og punktafgifter.

Regeringens nyeste tiltag retter sig især mod de mindre virksomheder. Blandt andet ved at dække 75 procent af omsætningstabet op til 23.000 kroner for små virksomheder med under ti ansatte. SMVdanmark, der er brancheorganisation for små- og mellemstore virksomheder, mener, at regeringens initiativer er fornuftige, men man ærgrer sig over grænsen på ti ansatte.

”Bare fordi man har mere end ti ansatte, så skal man jo stadig betale mad, børnepasning og husleje. Og det er et stort problem, når ordrebogen er tom. Jeg vil gerne appellere stærkt til, at de politikere, der er på vej til forhandlinger netop nu, sørger for at få alle med. Både af hensyn til den enkelte virksomhedsejer, men også for at sikre, at hjulene i økonomien bliver ved med at dreje. Det er helt afgørende for, at sundhedskrisen ikke også bliver en finanskrise,” siger vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

Glæde i restaurationsbranchen
Krisepakken kommer dagen efter, at regeringen præsenterede yderligere skridt til at lukke landet ned. Det betyder blandt andet, at restauranter og caféer må holde lukket i minimum tre uger. Fra Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turismeerhvervet, lyder der stor glæde over, at regeringen følger op med en økonomisk håndsrækning.

”Det glæder os meget, at regeringen nu gør alvor af løfterne om at komme de mest udsatte erhverv til undsætning med hjælp, de virkelig kan bruge til noget,” siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”For mange tusinde virksomheder er alle indtægtsmuligheder nu væk, samtidig med at omkostningerne stadigvæk er høje. Det sætter livet på spil for en stor del af vores erhverv, ligesom jobudsigterne for hundredtusindvis af danskere er meget dystre. Derfor er det afgørende med en hjælpepakke som denne.”

Venstre kommer til forhandlinger uden krav
Regeringen har lagt op til lynforhandlinger om pakken med partierne på Christiansborg, og forhandlingerne er derfor allerede begyndt. Og der er bestemt villighed til at hjælpe regeringen fra Venstres side. Det meddeler formand Jakob Ellemann-Jensen, der har taget flere forslag med til forhandlingerne – blandt andet at tilbagebetale moms til virksomhederne. Men det skal ikke forstås som politiske krav.

”Vi plejer at have krav med, men som situationen er nu, så handler det om at tænke højt og tænke sammen. Derfor er de traditionelle politiske krav erstattet af en måde at brainstorme på sammen,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau ifølge jp.dk.

Dagpenge i spil
Mere håndfaste krav er der kommet fra anden side. Ifølge Politiken kræver regeringens tre støttepartier samt DF således, at der også er fokus på de arbejdsløse. Partierne er enige om, at man bør suspendere dagpengeperioden i tre måneder.

”Det havde vi nok ikke tænkt for kort tid siden, men man kan ikke på nogen mulig måde bede folk om at søge job i denne situation. Det er derfor, at vi foreslår en udvidelse af dagpengeperioden,” siger Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, til Politiken.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er indtil videre ikke kommet med krav eller forslag, men meddeler kortfattet på Twitter, at der er gode takter i regeringens udspil.

 

Læs om regeringens andre hjælpepakker til erhvervslivet her.

Dokumentation

Regeringens krisepakke

Regeringens forslag til midlertidig kompensationsordning for selvstændige 
Små selvstændige, der oplever mere end 30 procents nedgang i omsætningen, kan blive kompenseret for deres omsætningstab.

Regeringen lægger op til at kompensationen fra staten skal være 75 procent af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kroner per måned svarende til satserne i lønkompensationsordningen for funktionærer aftalt med arbejdsmarkedets parter i den trepartsaftale, som blev indgået i søndags.

Kompensationen kan udgøre op til 34.500 kroner per måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.

Den selvstændige eller lille erhvervsdrivende kan højst få kompensation i tre måneder fra 9. marts og frem til 9. juni. Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte.

Regeringens forslag til midlertidig kompensation for virksomheders faste udgifter
Virksomheder på tværs af brancher skal kunne få kompensation.

Kompensationen målrettes virksomheder med et stort fald i omsætningen herhjemme (mere end 40 procent). 

Kompensationen målrettes faste udgifter og udgør mellem 25 og 80 procent.

Kompensation dækker op til tre måneder og udbetales hurtigst muligt.

Hvis omsætning er faldet væsentligt mindre, skal kompensationen betales tilbage.


- Fakta fra Finansministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

0:000:00