Wammen starter lynforhandlinger om hjælp til selvstændige

HJÆLP: Regeringen startede onsdag eftermiddag lynforhandlinger om hjælpepakker til selvstændige og særligt udsatte virksomheder for i alt 40 milliarder kroner. 

Regeringen præsenterede onsdag klokken 12 forslag til to redningspakker på i alt 40 milliarder kroner målrettet selvstændige erhvervsdrivende og særligt udsatte erhverv, der er kommet i klemme som følge af coronakrisen. Få timer efter startede forhandlingerne i form af de første bilaterale møder med Folketingets partier.

”Uret tikker. Derfor håber jeg også på partiernes forståelse for, at de nye initiativer, som vi i fællesskab bliver enige om, skal ud og virke så hurtigt som overhovedet muligt. Der bliver derfor tale om lynforhandlinger, for vi har ingen tid at spilde,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet, inden han klokken 14 mødtes med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, for at indlede forhandlingerne.

”Det her er noget, regeringen ønsker at lave i tæt samarbejde med Folketingets partier. Der er fra alle sider kommet gode forslag de seneste dage. Nogle har vi forsøgt tage med i udspillet her. Andre ser vi frem til at forhandle med partierne om i dag,” sagde Nicolai Wammen.

Kompenseret for omsætningstab
Sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) møder Nicolai Wammen op til forhandlingerne med et forslag om en midlertidig kompensationsordning for selvstændige. Den betyder, at de små selvstændige, der oplever mere end 30 procents nedgang i omsætningen, kan blive kompenseret for deres omsætningstab. (Se detaljer i boks i højre side).

Kollerup og Wammen medbringer også et forslag til en kompensationsordning for særligt udsatte virksomheder som eksempelvis restauranter, hoteller, cafeer og flyselskaber. Regeringen foreslår, at den slags virksomheder skal kunne få kompensation for nogle af de faste udgifter, som stadig skal betales, selvom der ikke er nogen kunder i butikken. (Se detaljer i boks i højre side).

Nicolai Wammen understregede, at der ikke var tale om lån til de selvstændige erhvervsdrivende og særligt udsatte virksomheder.

”Det her er tiltag, som man aldrig har set før. Men vi står også i en helt usædvanlig og ekstraordinær situation. Derfor er det også budskabet i dag, at de to forslag samlet set vil sende op mod 40 milliarder kroner ud som direkte støtte til danske virksomheder. Der er ikke tale om lån. Det er en helt kontant håndsrækning i den situation, de står i,” fastslog Nicolai Wammen på pressemødet, inden forhandlingerne blev indledt.

Gør, hvad der skal til
Finansministeren mener dog, dansk økonomi er rustet til opgaven.

”Vi er heldigvis i den situation, at dansk økonomi i udgangspositionen er bundsolid. Det gør, at vi har de økonomiske muskler til at tage de nødvendige beslutninger,” understregede Nicolai Wammen.

Han lagde dog heller ikke skjul på, at vi går en hård tid i møde.

”Regeringen er parat til at gøre, hvad der skal til for at få Danmark igennem den svære situation, som vi står i. Det betyder ikke, at alle dermed går fri for tab. Der vil være mennesker, der mister deres arbejde. Der vil desværre også være virksomheder, som kommer til at lukke. Det må vi være åbne og ærlige omkring. Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det påvirker så få som muligt. Og at det påvirker så lidt som muligt,” fastslog Nicolai Wammen.

 

Forrige artikel Kulturminister vil udskyde sluk af tv-signal for 150.000 seere Kulturminister vil udskyde sluk af tv-signal for 150.000 seere Næste artikel Forsvarsminister advarer om høj cybertrussel: ”Onde kræfter forsøger at udnytte situationen” Forsvarsminister advarer om høj cybertrussel: ”Onde kræfter forsøger at udnytte situationen”
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.