Wammen starter lynforhandlinger om hjælp til selvstændige

HJÆLP: Regeringen startede onsdag eftermiddag lynforhandlinger om hjælpepakker til selvstændige og særligt udsatte virksomheder for i alt 40 milliarder kroner. 

Erhvervsminister Simon Kollerup (t.v.) og finansminister Nicolai Wammen (t.h.) ved præsentationen af hjælpepakkerne onsdag.
Erhvervsminister Simon Kollerup (t.v.) og finansminister Nicolai Wammen (t.h.) ved præsentationen af hjælpepakkerne onsdag.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Regeringen præsenterede onsdag klokken 12 forslag til to redningspakker på i alt 40 milliarder kroner målrettet selvstændige erhvervsdrivende og særligt udsatte erhverv, der er kommet i klemme som følge af coronakrisen. Få timer efter startede forhandlingerne i form af de første bilaterale møder med Folketingets partier.

”Uret tikker. Derfor håber jeg også på partiernes forståelse for, at de nye initiativer, som vi i fællesskab bliver enige om, skal ud og virke så hurtigt som overhovedet muligt. Der bliver derfor tale om lynforhandlinger, for vi har ingen tid at spilde,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet, inden han klokken 14 mødtes med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, for at indlede forhandlingerne.

”Det her er noget, regeringen ønsker at lave i tæt samarbejde med Folketingets partier. Der er fra alle sider kommet gode forslag de seneste dage. Nogle har vi forsøgt tage med i udspillet her. Andre ser vi frem til at forhandle med partierne om i dag,” sagde Nicolai Wammen.

Kompenseret for omsætningstab
Sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) møder Nicolai Wammen op til forhandlingerne med et forslag om en midlertidig kompensationsordning for selvstændige. Den betyder, at de små selvstændige, der oplever mere end 30 procents nedgang i omsætningen, kan blive kompenseret for deres omsætningstab. (Se detaljer i boks i højre side).

Fakta
Regeringens forslag til midlertidig kompensationsordning for selvstændige 
Små selvstændige, der oplever mere end 30 procents nedgang i omsætningen, kan blive kompenseret for deres omsætningstab.


Regeringen lægger op til at kompensationen fra staten skal være 75 procent af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kroner per måned svarende til satserne i lønkompensationsordningen for funktionærer aftalt med arbejdsmarkedets parter i den trepartsaftale, som blev indgået i søndags.

Kompensationen kan udgøre op til 34.500 kroner per måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.

Den selvstændige eller lille erhvervsdrivende kan højst få kompensation i tre måneder fra den 9. marts og frem til den 9. juni. Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte.


Regeringens forslag til midlertidig kompensation for virksomheders faste udgifter
Virksomheder på tværs af brancher skal kunne få kompensation.

Kompensationen målrettes virksomheder med et stort fald i omsætningen herhjemme (mere end 40 procent). 

Kompensationen målrettes faste udgifter og udgør mellem 25 og 80 procent.

Kompensation dækker op til tre måneder og udbetales hurtigst muligt.

Hvis omsætning er faldet væsentligt mindre, skal kompensationen betales tilbage.

Kilde: Finansministeriet

Kollerup og Wammen medbringer også et forslag til en kompensationsordning for særligt udsatte virksomheder som eksempelvis restauranter, hoteller, cafeer og flyselskaber. Regeringen foreslår, at den slags virksomheder skal kunne få kompensation for nogle af de faste udgifter, som stadig skal betales, selvom der ikke er nogen kunder i butikken. (Se detaljer i boks i højre side).

Nicolai Wammen understregede, at der ikke var tale om lån til de selvstændige erhvervsdrivende og særligt udsatte virksomheder.

Der vil være mennesker, der mister deres arbejde. Der vil desværre også være virksomheder, som kommer til at lukke. 

Nicolai Wammen (S)
Finansminister

”Det her er tiltag, som man aldrig har set før. Men vi står også i en helt usædvanlig og ekstraordinær situation. Derfor er det også budskabet i dag, at de to forslag samlet set vil sende op mod 40 milliarder kroner ud som direkte støtte til danske virksomheder. Der er ikke tale om lån. Det er en helt kontant håndsrækning i den situation, de står i,” fastslog Nicolai Wammen på pressemødet, inden forhandlingerne blev indledt.

Gør, hvad der skal til
Finansministeren mener dog, dansk økonomi er rustet til opgaven.

”Vi er heldigvis i den situation, at dansk økonomi i udgangspositionen er bundsolid. Det gør, at vi har de økonomiske muskler til at tage de nødvendige beslutninger,” understregede Nicolai Wammen.

Han lagde dog heller ikke skjul på, at vi går en hård tid i møde.

”Regeringen er parat til at gøre, hvad der skal til for at få Danmark igennem den svære situation, som vi står i. Det betyder ikke, at alle dermed går fri for tab. Der vil være mennesker, der mister deres arbejde. Der vil desværre også være virksomheder, som kommer til at lukke. Det må vi være åbne og ærlige omkring. Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det påvirker så få som muligt. Og at det påvirker så lidt som muligt,” fastslog Nicolai Wammen.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00