Regeringen skal undersøge muligheden for plantebaseret alternativ i offentlige køkkener

Inden udgangen af 2022 skal regeringen have set nærmere på, om der kan indføres et fast plantebaseret alternativ i de offentlige køkkener, fastslår et flertal i Folketinget. Det kan være efterslæb flere steder, siger fødevareministeren, der også åbner døren for et køkkenklimamærke. 

De offentlige køkkener i blandt andet daginstitutioner, kantiner og på hospitaler skal ifølge flere partier altid kunne servere et plantebaseret alternativ. Det skal regeringen nu undersøge nærmere
De offentlige køkkener i blandt andet daginstitutioner, kantiner og på hospitaler skal ifølge flere partier altid kunne servere et plantebaseret alternativ. Det skal regeringen nu undersøge nærmereFoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Regeringen vil nu undersøge mulighederne for, at de offentlige køkkener fremover kan tilbyde et fast plantebaseret alternativ.

Det fremgår af en vedtagelsestekst fremsat af et flertal bestående af SF, Enhedslisten, Radikale og Socialdemokratiet.

Selvom man er rigtig godt med i de fleste offentlige køkkener, er der også nogle steder, hvor det kan være svært at få et fuldt og nærende plantebaseret måltid i dag.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

”Selvom man er rigtig godt med i de fleste offentlige køkkener, er der også nogle steder, hvor det kan være svært at få et fuldt og nærende plantebaseret måltid i dag, fordi der kan være et efterslæb i forhold at servere proteinrige alternativer som eksempelvis bælgfrugter. Derfor er det godt, hvis man får mulighed for at vælge det,” siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) til Altinget.

Har I undersøgelser eller tal, der understøtter, at det er et omfattende problem, at man ikke kan få et tilstrækkeligt plantebaseret alternativ i dag?

”Nej, og det er også en af grundene til, at vi undersøger det nærmere. Vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner, og derfor kigger vi nu blandt andet nærmere på, hvor udbredt problemet er, hvad man skal gøre for at løse det, og hvad det vil koste,” siger Rasmus Prehn og fortsætter:

”Undersøgelsen er på den måde også et middel til at undgå, at kommuner og regioner med en i forvejen presset økonomi kommer til at sidde med merudgifter, fordi vi kommer med nogle krav fra Christiansborg. Forhåbentligt kan forarbejdet sikre, at vi kan gøre det på en ordentlig måde, hvor man måske endda i nogle tilfælde kan spare nogle penge.”

Vedtagelsesteksten blev fremsat i folketingssalen torsdag i en forespørgselsdebat om klimavenlig kost og ”pålægger” helt præcist regeringen til ”inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for, at der i offentlige køkkener kan vælges et 100 procent plantebaseret måltid”.

Læs hele teksten i faktaboksen nedenfor.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00