SF-profil om mangel på arbejdskraft: Herligt, fantastisk og en gave til os alle sammen

Når virksomheder efterlyser arbejdskraft, så skyldes det en historisk lav arbejdsløshed, og det bør man kun glæde sig over, lyder det fra SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge. Han kan dog stadig få øje på mennesker, som kan ansættes. Og så er den offentlige sektor en anden sag.

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kan stadig få øje på ledige, som virksomhederne kan hyrer, hvis de virkelig har så brændende brug for flere 'hænder'.
SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kan stadig få øje på ledige, som virksomhederne kan hyrer, hvis de virkelig har så brændende brug for flere 'hænder'.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Manglen på arbejdskraft er langt fra det problem, som arbejdsgivere og deres organisationer forsøger at gøre det til. Tværtimod er det en yderst positiv ting, fordi det afspejler, at arbejdsløsheden er meget lav i disse år.

Det er sådan SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge, ser på det, når han skal forholde sig til, at efterspørgslen på medarbejdere på det danske arbejdsmarked overstiger udbuddet med adskillige tusinde.

I hvert fald når man i første omgang vælger at tale generelt og se bort fra situationen i dele af den offentlige sektor.

”Mange arbejdsgivere taler om det, som om man skal have ondt af dem, fordi der mangler arbejdskraft. Jamen, for mig at se er det da en herlig situation. Det er da herligt, at der mangler arbejdskraft,” siger Karsten Hønge.

Han har derfor også svært ved at få øje på det brændende behov for arbejdsudbudsreformer, som både erhvervslivet, de borgerlige partier og i stigende grad også Socialdemokratiet taler for.

”Jeg er da enig i, at der er et problem. Der er det store problem, at man ikke tager flere folk ind, som står på kanten af arbejdsmarkedet. Alle taler om udfordringen om, at der skal være flere ’hænder’, men hovedudfordringen er, at vi ikke har et tilstrækkeligt rummeligt arbejdsmarked,” siger Karsten Hønge.

Han peger på, at der er godt 50.000 borgere med et handicap, som har tilkendegivet, at de gerne vil bidrage på arbejdsmarkedet, hvis de ellers fik muligheden.

Det er jo ikke sådan, at vi til enhver tid i Danmark skal kunne producere alt.

Karsten Hønge (SF)
Arbejdsmarkedsordfører

Samtidig er der et endnu højere antal unge mellem 15 og 29 år, som enten ikke er under uddannelse, eller som har en uddannelse og står uden et job. Og så er der et stort antal seniorer, som har svært ved at komme i job.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00