SF vil have regeringen på banen om brug af ansigtsgenkendelse

Justitsminister Peter Hummelgaard møder kritik fra SF for ikke at være konkret omkring, hvilke grænser den vil sætte for politiets brug af ansigtsgenkendelsesteknologi.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Efter vedtagelsen af ny EU-lovgivning er det i de fleste EU-lande - bortset fra Danmark - nu forbudt for politiet at bruge ansigtsgenkendelse i opklaringen af forbrydelser, medmindre de er særligt alvorlige.

Men reglerne gælder ikke i Danmark.

Derfor skal den danske regering være meget mere tydelig omkring, hvad den egentlig mener om teknologien. Det siger SF's ordfører for retspolitik og digitaliseringspolitik Lisbeth Bech-Nielsen:

"Jeg synes, det er uacceptabelt, at det er så svært at få klare svar fra regeringen om det her emne."

I onsdagens spørgetime i Folketinget havde SF'eren stillet to spørgsmål til justitsminister Peter Hummelgaard (S) om hvorvidt regeringen ville regulere brugen af teknologien, og i så fald, hvilke typer kriminalitet, teknologien kan anvendes til at opklare.

{{toplink}}

Kort sagt ville hun have regeringen til at indsnævre, hvad den gerne ser teknologien bliv brugt til, og ikke brugt til.

I dag bruger det danske politi ikke ansigtsgenkendelse som en del af sine vante efterforskningsmetoder, sagde ministeren. Men der er intet i lovgivningen, der er til hinder for at tage teknologien i brug - selv ikke på måder, som den nye EU-forordning om kunstig intelligens eksplicit forbyder.

Grænserne for brugen er i stedet defineret i retshåndhævelseslovgivningen.

0:000:00