Slut med nye forbrugerbindinger og affaldsgebyr for virksomheder

VEDTAGET: På Folketingets sidste afstemningsdag i 2018 fik regeringen flertal bag at afskaffe nye forbrugerbindinger til fjernvarme og et affaldsgebyr for virksomheder. Men det skete ikke uden kritik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

1. januar er det slut med nye forbrugerbindinger i fjernvarmesektoren og affalds-administrationsgebyret for virksomheder.

Det vedtog Folketinget torsdag, der var årets sidste afstemningsdag for de folkevalgte.

Det var dog hverken uden drama eller kritik, at regeringen fik de to lovforslag igennem.

Mest drama var der om stop for nye forbrugerbindinger, der ellers er en del af energiaftalen fra juni. For selvom alle Folketingets partier står bag aftalen, valgte Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet at stemme gult – altså hverken for eller imod.

Partierne mener, lovforslaget sætter en række kommuner og fjernvarmeselskaber i en usikker situation, og derfor ønskede de ikke at stemme for.

Den melding blev ikke vel modtaget hos regeringen, som mener, den linje ”i allerhøjeste grad” rejser tvivl om, hvorvidt energiaftalen er gældende. Finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har nu indkaldt til krisemøde i forligskredsen i starten af det nye år.

Lovforslaget blev vedtaget med 60, der stemte for, mens 47 valgte den gule knap, altså stemte hverken for eller imod.

Kritik af afskaffelse af affaldsgebyr
Helt så dramatisk var det ikke, da regeringen ville have opbakning til at afskaffe affaldsadministrationsgebyret for virksomheder.

”Jeg har i min tid som minister fået mange henvendelser fra virksomheder og kommuner om at afskaffe gebyret, som er bøvlet og bureaukratisk, og hvor cirka 50 procent af gebyret går til bare at opkræve gebyret. Det er de private virksomheder, der dagligt sikrer vækst og velstand i Danmark, og derfor er jeg meget glad for, at vi fremadrettet ikke generer dem med dette gebyr," udtaler energiminister Lars Chr. Lilleholt, efter det blev vedtaget.

Dokumentation

L 97 - Ophævelse af adgangen til at pålægge ny tilslutningspligt, indregning af overskud for varmepumper m.v.

Resumé:
Formålet med lovforslaget er at ophæve kommunernes adgang til at pålægge nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt til kollektiv varmeforsyning. Lovforslaget giver desuden producenter af varme ved eldrevne varmepumper mulighed for at indregne et overskud i prisen, hvis varmen leveres til et kollektivt varmeforsyningsanlæg. Disse dele af lovforslaget er en opfølgning på energiaftalen af 29. juni 2018 mellem alle Folketingets partier. 

Lovforslaget indeholder endvidere nye bestemmelser om digital sagsbehandling på varmeforsyningslovens område, som er en opfølgning på aftalen om digitaliseringsklar lovgivning mellem alle Folketingets partier fra januar 2018.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 60 (DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 47 (S, EL, ALT og SF).

 

L 119 - Ophævelse af affaldsadministrationsgebyret for virksomheder

Resumé:
Lovforslaget giver energi-, forsynings- og klimaministeren mulighed for at ophæve det generelle administrationsgebyr for erhvervsaffald. Virksomhederne betaler i dag et lovpligtigt administrationsgebyr, som dækker kommunernes generelle administrationsomkostninger for erhvervsaffald. Hovedparten af de opgaver, gebyret dækker, vil fremover blive finansieret over finansloven gennem det kommunale bloktilskud. 

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 93 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 14 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.

Kilde: ft.dk


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00