SVM skrotter S-regeringens politiske målsætninger for verdensmålene

Selvom S-regeringens handlingsplan for verdensmålene stadig gælder under SVM, er handlingsplanens 50 politiske målsætninger blevet udelukket fra en netop offentliggjort og længe ventet fremdriftsrapport for FN's verdensmål.

Dan Jørgensen (S) overtog i foråret 2023 ansvaret for verdensmålene fra finansminister Nicolai Wammen (S), der var ansvarlig minister ved lanceringen af S-regeringens handlingsplan for verdensmålene. Handlingsplanen gælder stadig i dag. 
Dan Jørgensen (S) overtog i foråret 2023 ansvaret for verdensmålene fra finansminister Nicolai Wammen (S), der var ansvarlig minister ved lanceringen af S-regeringens handlingsplan for verdensmålene. Handlingsplanen gælder stadig i dag. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Statsminister Mette Frederiksens første regerings 50 målsætninger, der skulle "sikre, at udviklingen i arbejdet med Verdensmålene går den rigtige vej uden omveje," er nu officielt skrottet af SVM.

Det fremgår af en netop offentliggjort fremdriftsrapport om FN's verdensmål.

"Den daværende regerings politiske målsætninger fra handlingsplanen gennemgås ikke," lyder det i rapporten fra Udenrigsministeriet, der i foråret overtog ansvaret for verdensmålene fra Finansministeriet.

Da S-regeringen i selskab med Kronprinsesse Mary lancerede sin handlingplan for FN's verdensmål i sommeren 2021, lancerede den samtidig 50 politiske målsætninger.

De omfattede blandt andet at give flere hjemløse tag over hovedet, reducere brugen af antibiotika til svin samt at forbedre børnehaver og vuggestuer.

S-regeringens handlingsplan stadig gælder under SVM, indtil den nu et år gamle trekløverregering i 2024 går i gang med at lave sin egen strategi for FN's verdensmål. Det har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) slået fast i et svar til Folketinget.

Forbigået i folketingssvar

Under SVM-regeringen har Dan Jørgensen overtaget det overordnede ansvar for arbejdet med FN's verdensmål. Hidtil har ansvaret ligget hos finansministre som Nicolai Wammen (S) og Kristian Jensen (V).

Den netop offentliggjorte rapport dækker både 2022 og 2023, fordi den oprindelige rapport for 2022 aldrig udkom, da Radikale væltede S-regeringen i slowmotion og udløste et valg i det efterår, hvor fremdriftsrapporten skullet have været offentliggjort.

Det lå i forvejen mellem linjerne i et andet af Dan Jørgensens svar til Folketinget, at de 50 målsætninger ville blive forbigået. Således lover ministeren i svaret, alene at rapporten gør status over 16 verdensmålsinitiativer i handlingsplanen samt på delmål under FN's 17 verdensmål.

2030-panelet, der er sat i verden for at rådgive politikerne om verdensmål, efterlyser nu mere handling. 

"Det er på tide, at de formulerer en politik, der viser, hvad de vil på det her område. De skal gøre det, de siger, for de siger alt det rigtige. Dan Jørgensen står ved store internationale forsamlinger og siger, at verdensmålene er vigtige. Men det kan vi altså ikke rigtigt mærke," siger formand Sara Krüger Falk. 

Årlige fremdriftsrapporter er et af de forpligtende tiltag i S-regeringens handlingsplan fra 2021.

Du kan læse hele fremdriftsrapporten her.

Altinget har bedt Udenrigsministeriet om et interview med Dan Jørgensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00