”Total fej kujon”: Her er de nye sms’er fra Barbara Bertelsen og hvorfor de er væsentlige

Mette Frederiksens departementschef pressede på for at få eksperter og myndigheder til offentligt at støtte regeringens beslutning om minkaflivningerne. Sms’erne rejser også spørgsmålet, om Sundhedsministeriet overfortolkede Seruminstituttets risikovurdering.

"Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han gør," skrev Statsministeriets departementschef, der var skuffet over Kåre Mølbak, i en af mange sms'er til sin kollega i Sundhedsministeriet, Per Okkels. 
"Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han gør," skrev Statsministeriets departementschef, der var skuffet over Kåre Mølbak, i en af mange sms'er til sin kollega i Sundhedsministeriet, Per Okkels. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

13 sms’er med alt fra bandeord, udråbstegn og skrige-emojis til lettelse og taksigelser nåede den daværende departementschef i Sundhedsministeriet at få fra sin kollega i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, under det famøse pressemøde om mink den 3. november 2020, som varede mindre end en time.

Dem og en lang række andre beskeder fra Bertelsen fik vi at se i forbindelse med torsdagens afhøring i Minkkommissionen af Magnus Heunickes tidligere topembedsmand, Per Okkels.

Kommissionen skal afdække, hvad der skete i ugerne omkring regeringens beslutning om at aflive alle mink i november 2020. En beslutning, der blev meldt ud og sat i gang, selv om der ikke var lovgrundlag for at beordre de raske dyr uden for smittezonerne aflivet.

Sms’erne fra Barbara Bertelsen viste blandt andet, at hun arbejdede hårdt for at få eksperter til offentligt at bakke regeringens beslutning om aflivninger op. Og at der tilsyneladende internt i regeringen pludselig blev tvivl om, hvorvidt der egentlig var klart sundhedsfagligt grundlag for at aflive alle mink, i dagene efter beslutningen.

FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os

Barbara Bertelsen
Departementschef i sms

Her er en række af beskederne og de principielle spørgsmål, de rejser:

Gentag gerne klar anbefaling

Vi begynder under selve det møde i regeringens koordinationsudvalg sent om aftenen den 3. november, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink.

Mødet foregik virtuelt, fordi mange ministre var nære kontakter til Nick Hækkerup, der lå syg med corona.

På forhånd havde de fleste af de otte deltagende ministre og deres departementschefer og særlige rådgivere læst en foruroligende risikovurdering fra seruminstituttet om coronamutationer i mink. Den var omdrejningspunktet for mødet, der begyndte klokken 21.30, og mens der blev talt om at aflive samtlige danske mink og dermed sige farvel til en værdifuld dansk minkstamme, sendte Barbara Bertelsen klokken 22.16 en kommentar til Per Okkels, der fysisk sad sammen med Magnus Heunicke i Sundhedsministeriet.

”Det VAR en værdifuld stamme… efter det her er der sgu ingen efterspørgsel efter dansk mink…. Lige så lidt som efter kinesisk flagermus 😊,” skrev hun. Lidt tidligere under mødet havde hun sendt ham en af de emojis, der forestiller ansigtet fra Edvard Munchs maleri ”Skrig”.

Klokken 22.32 tikkede endnu en sms ind hos Okkels.

efter det her er der sgu ingen efterspørgsel efter dansk mink…. Lige så lidt som efter kinesisk flagermus 😊

Barbara Bertelsen

”Gentag gerne det, du sagde tidligere: klar anbefaling fra ssi om at slagte alle mink aht folkesundheden,” skrev Barbara Bertelsen.

Sms’erne kan læses, som om departementschefen betvivlede argumenter om, at den danske minkbranche var særligt værdifuld.

Og at hun som ellers politisk neutral embedsmand aktivt forsøgte at skubbe diskussionen på KU-mødet i en bestemt retning ved at få Okkels til at gentage argument for fuld aflivning.

Barbara Bertelsen er ikke selv blevet afhørt om disse sms’er, så vi kender ikke hendes forklaring.

Skulle bakke beslutningen op

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet på mødet, og dagen efter – den 4. november – meddelte fire ministre og Kåre Mølbak befolkningen det ved et pressemøde klokken 16.

Hvad befolkningen dog ikke vidste var, at der undervejs foregik intens sms-kommunikation mellem embedsmænd og rådgivere om især Kåre Mølbaks budskaber på pressemødet.

Det er tidligere kommet frem, at Per Okkels under pressemødet sendte sms’er til Kåre Mølbak, der kunne opfattes som om, han pressede epidemiologen til at stå på mål for en politisk beslutning.

”Du var meget modificerende her. Mere skarp på partiledermøde. Genfind risikovurderingen,” skrev Per Okkels 21 minutter inde i pressemødet.

Der er ikke mange minutter, fra man får skæld ud, til man får ros

Per Okkels
Tidligere departementschef

”Kommer tilbage,” svarede Mølbak, og Okkels replicerede:

”Super”

”Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive jvf i går”.

Mølbak forsøgte at holde armslængden med sit svar:

”Det står jeg bag. Men vores rolle er primært at vurdere risiko, og det har vi gjort krystalklart”.

Mølbak skærpede derefter sine udtalelser på pressemødet om, hvor alvorlige de nye fund om minkmutationer kunne være for folkesundheden. Han har siden betegnet sms’erne fra Okkels som ”bekymrende” og ”et forsøg på at tage seruminstituttet til indtægt for mere, end risikovurderingen kunne bære”.

Men torsdag kom det frem, at Okkels pres formentlig kom fra Barbara Bertelsen.

Klokken 16.18 havde hun skrevet til Okkels:

”FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os”.

Per Okkels forklarede kommissionen torsdag, at problemet var, at Mølbak i sin tale ved pressemødet fordybede sig i teknik og spikeproteiner frem for at sige det, der stod i risikovurderingen: At minkavl truede folkesundheden.

”Jeg anbefaler ham at være klarere i spyttet. Det er jo ikke fordi jeg vil have ham til at sige noget, han ikke mener,” sagde Okkels.

Der sidder jeg i midten og skal finde ud af, hvad vi så skal gøre. Og der er sådan set kun en ting at gøre, og det er, at de mink skal ikke være der

Per Okkels
Tidligere departementschef

Klokken 16.30 havde Mølbak skruet op, og Barbara Bertelsen kvitterede over for Per Okkels per sms: ”Sådan – puha, tak”.

Og klokken 16.31 var hun helt tilfreds: ”Nu kører han med klatten”

Men klokken 16.43 var den gal igen: ”Kåre har lige undsagt anbefaling om at slå alle mink ihjel. Du sagde, SSI stod bag anbefalingen,” skrev Barbara Bertelsen til Per Okkels.

”Det gør de i vurderingen,” svarede Okkels med henvisning til risikovurderingen.

”I know,” skrev Bertelsen, ”men det skal siges. Han har sagt det modsatte. Vi får superfarligt revisionsspor også for jer jf KU vendingen på samme i går. Ellers skal Magnus rekapitulere papiret”.

Okkels svarede inden for samme minut: ”Har bedt ham om det”. Han forklarede i kommissionen, at han sendte Magnus Heunicke en sms og bad ham om at ridse konklusionen fra risikovurderingen op på pressemødet.

”Tak,” skrev Barbara Bertelsen klokken 16.54 mod slutningen af pressemødet.

Et halvt minut senere: ”Tror mildest talt STM (statsministeren, red.) er forundret efter KU (mødet i regeringens koordinationsudvalg, red.) i går”.

”Altså over alt det I ikke siger nu”.

Læs også: Få det vigtigste fra Minkkommissionen: Heunickes topembedsmand så minkbeslutning som "en naturlig konsekvens"

Den tidligere departementschef, Per Okkels, der nu er gået på pension, blev i Minkkommissionen spurgt grundigt ind til, hvad der var på spil her.

For sms’erne kan dels læses som om, Barbara Bertelsen presser på for at få sundhedsmyndighederne til at tage medansvar for en politisk beslutning. Ligesom regeringen og Mette Frederiksen fik kritik for at gøre, da statsministeren den 11. marts 2020 lukkede Danmark ned og sagde, at det skete på sundhedsmyndighedernes anbefaling, selv om der ikke lå nogen direkte anbefaling om en konkret anbefaling om, hvad der burde lukke. En sag, der førte til heftig kritik i medierne og en kulegravning i form af Grønnegaard-udvalget.

Når regeringen træffer den eneste beslutning, der skal træffes pba hans anbefaling er han total fej kujon, som ikke vil tage del i ansvaret

Barbara Bertelsen
I sms

Dels kan sms’erne læses som om, det var Per Okkels og Magnus Heunicke, der på regeringsmødet den 3. november fik overbevist resten af regeringen om, at seruminstituttet havde anbefalet at slå samtlige mink ned – men at den konkrete anbefaling ikke fandtes, når det kom til stykket. Og nu stod man der og havde truffet beslutningen på et måske spinkelt grundlag.

Per Okkels nedtonede i kommissionen betydningen af sms-korrespondancen, som han ikke ville betegne som en dialog, men som ”en kontakt”.

”Det er støj, det her, mens jeg ser pressemødet,” sagde han.

Om Bertelsens bemærkning om en forundret statsminister sagde han: ”Jeg synes, det er en lidt urimelig forundring for at sige det mildt”, og han mente, at Kåre Mølbak gjorde det godt. ”Men det var åbenbart ikke godt nok”.

Okkels opfattede sig tilsyneladende som den, der skulle oversætte seruminstituttets risikovurdering til konkret politik. Han syntes, konklusionen var let, men situationen svær:

”Det står så klart i risikovurderingen, men det er rigtigt, at de (seruminstituttet, red.) skal ikke entydigt anbefale, hvad man skal gøre. De vil ikke gå det skridt, man kun kan gå. Det er også sådan lidt underligt, og der sidder jeg i midten og skal finde ud af, hvad vi så skal gøre. Og der er sådan set kun en ting at gøre, og det er, at de mink skal ikke være der,” sagde han.

Også statsministerens stabschef Martin Justesen var ude efter Sundhedsministeriet under minkpressemødet, hvor han klokken 16.47 sms’ede til Magnus Heunicke og hans særlige rådgiver, Rasmus Jønsson:

”Hej Magnus og Jønsson. I går fik vi da ret klart at vide, at SSI anbefalede total aflivning af mink? Vigtigt at få præciseret ovenpå hvad Mølbak lige har sagt. Medmindre jeg misforstod beskeden i går. Juste”.

Senere samme aften var der dog mere positive toner i døgnets sidste sms’er fra Barbara Bertelsen til Per Okkels.

”Anders Fomsgaard helt brillant i 21’eren i aften,” skrev hun klokken 22.31 efter at have set den anerkendte forsker fra SSI i TV Avisen om bekymringen for coronasmitte blandt mink.

Kan I få WHO/ECDC til at hjælpe os? Kan I få ansvarlige forskere ud – de andre er jo ved at underløbe indsatsen? Kan I få Fomsgaard offensivt ud?

Barbara Bertelsen

Og klokken 22.56 svarede hun på en besked fra Okkels:

”Lyder rigtig, rigtig godt. Tusind tak for kæmpe indsats! Vi skal nok lykkes sammen igen. Kan godt mærke trætheden. Men vi tog kæmpe skridt i dag. Når alle mink er væk bliver det hele nemmere. Og nu skal vi give den max gas på inddæmning, så bliver det også jul i år,” lød første del.

Efter varme hilsner til ”Anders og Kåre” kom den sidste peptalk fra Bertelsen.

”Nu skal vi igennem de næste to dage, så holder vi lidt weekend. Og I klarede det så flot det her”.

”Ja, der er ikke mange minutter, fra man får skæld ud, til man får ros,” konstaterede Per Okkels i Minkkommissionen.

Af dokumenterne i sagen fremgår det, at han lukkede dagens korrespondance med Bertelsen den 4. november klokken 23: ”Sov godt”.

Var der en klar anbefaling?

Dagen efter var der dog alarm igen, da Jyllands-Posten interesserede sig for, hvilken konkret anbefaling der lå til grund for regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Ring haster – nu er vi på vej til et nyt kæmpe problem

Barbara Bertelsen

Den 5. november klokken 14.57 skrev Barbara Bertelsen til Per Okkels

”Nu har vi balladen igen. Stm spurgte flere gange i KU: er det her sundhedsmyndighedernes anbefaling at aflive minkene? Det var den klare anbefaling fra sundhedsmyndighederne forlød det, at der ikke kunne være reservoir af mink aht folkesundheden. På pressemødet i går sagde Kåre det modsatte. Rytgaard fra JP – der lavede historien om 11/3 i sin tid – har nu stillet spørgsmålet om, regeringen med andre har truffet den beslutning at slå alle mink ihjel og dræbe erhvervet uden at have det anbefalet af sundhedsmyndighederne. Den her gang bliver I nødt til selv at tage den nu - 100 %. I kan ikke skubbe den på statsministeren. Og I kan ikke kun gentage papiret fra SSI og lade hende falde i det hul, Kaare nu har lavet. Hvad foreslår du I gør nu ift Kaares undsigelse?”.

Okkels nåede ikke at svare, før Bertelsen efter et minut og 13 sekunder fulgte op: ”Ring gerne. Vi kan ikke have 11/3 show igen”.

Seks minutter senere fik Per Okkels endnu en sms fra Barbara Bertelsen om Mølbaks udtalelser.

”Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han gør. Han ved udmærket godt, hvad det betyder. Så han kommer med risikovurdering, som er helt klar. Når regeringen træffer den eneste beslutning, der skal træffes pba hans anbefaling er han total fej kujon, som ikke vil tage del i ansvaret. Og han har én gang set, hvilken reel fare det udgør for statsministeren. Simpelthen så skuffende,” skrev hun og tilføjede en halvtrist emoji.

I Minkkommissionen opridsede Per Okkels, hvad der efter hans mening var på spil:

”Det er den samme problemstilling igen: At Kåre vil ikke gå hele vejen og sige: ”Jeg anbefaler at slå minkene ned”. Og det vil Statsministeriet gerne have, han gør. Men jeg synes, han gør det godt. Han går så langt, som han kan,” sagde Per Okkels.

Kommissionen borede dog fortsat i, om det også kunne være Per Okkels selv, der havde overfortolket risikovurderingen og nu sendt regeringen ud i en beslutning, hvor man ikke kunne dokumentere, at der lå en klar sundhedsfaglig anbefaling bag.

I de følgende dage var flere forskere ude og betvivle fornuften i regeringens beslutning, og den 7. november ville Barbara Bertelsen gerne have WHO eller andre på banen til at hjælpe regeringen.

Det hektiske kom ikke fra os, for at sige det sådan

Per Okkels
Tidligere departementschef

Klokken 9.27 sendte hun en sms til departementschefen i Sundhedsministeriet:

”Hej!

Har desværre lidt kritisk behov for lige at vende en ting med dig.

Vi taber den her, hvis SSI (seruminstituttet, red.) og andre forskere ikke står på mål for beslutningen og tiltagene. Ekstrem farlig situation lige nu med:

1.     Kritik af mangel på deling af forskningsdata/evidens

2.     Masser af forskere, der bagatelliserer risikoen og stiller spørgsmålstegn ved ssis vurdering

3.     WHO der også kommunikerer som om, de stiller et spørgsmålstegn ved ssis vurdering

Lige nu begynder billedet/tavsheden at blive rigtig farligt – både ifht selve øvelsen med nedslagtning. Men også for regeringen.

Kan I få WHO/ECDC til at hjælpe os? Kan I få ansvarlige forskere ud – de andre er jo ved at underløbe indsatsen? Kan I få Fomsgaard offensivt ud?

Vi er nødt til at handle i dag, ellers løber det løbsk,” skrev hun og sluttede med den halvtriste emoji.

Det hektiske kom fra STM

En sidste væsentlig pointe man kan fremhæve om dagens sms’er fra Barbara Bertelsen går ikke så meget på indholdet, men på formen.

Flere vidner har på diplomatisk embedsmandsfacon givet udtryk for, at tonen i sms’erne til tider er dramatisk og højspændt. Det taler ind i et billede af Statsministeriet og makkerparret Frederiksen og Bertelsen som stærkt bekymret under coronapandemien med fokus på forsigtighedsprincip og klar til vidtgående beslutninger.

”Det hektiske kom ikke fra os, for at sige det sådan,” som Per Okkels sagde torsdag og uddybede: ”Der var meget tryk på Statsministeriet”.

Om Bertelsens sms’er sagde han blandt andet: ”Det er hendes form” og trak på skuldrene.

Et par eksempler fra torsdagens sms’er til Okkels fremlagt i kommissionen:

12. november klokken 13.41:

”Ring haster – nu er vi på vej til et nyt kæmpe problem ad legitimitet/troværdighed med svar ad SSI vaccine. Går helt galt, hvis ikke I får styr på jeres håndtering og samlede fortælling/argumentation der. Din minister og din vigtigste opgave lige nu. Ellers taber vi snart Nordjylland og minkene”.

Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han gør

Barbara Bertelsen

Klokken 14.18 samme dag: ”Vi kan bare ikke løse jeres opgaver for jer og alle de andre”.

To minutter senere: ”Det er som om fagministrene ikke selv håndterer deres egne højrisikosager. Det her ender helt galt igen”.

Per Okkels huskede torsdag ikke konkret, hvad Bertelsen havde ment.

”Men jeg fik en del af de her. Dagligt. Også en gang imellem flere gange dagligt,” sagde han og forklarede:

”Der var nok den forskel på os, at jeg mente, man var nødt til at acceptere noget i medierne en gang imellem. Man kan ikke styre alle medier. Alle skrev om pandemien, og det var aldrig godt nok – det var altid for tidligt eller for sent. Så et lag af kritik må man acceptere. Men der skulle ikke ret meget til, før Statsministeriet synes, det var et problem, at der var en negativ omtale,” sagde Okkels.

”Jeg havde nok lidt mere elastik end Barbara,” tilføjede han.

I en sms fra Barbara Bertelsen til Per Okkels den 11. november klokken 21.48 skrev hun: ”Har også lyst til at nikke medierne en skalle”.

Barbara Bertelsen skal genafhøres af Minkkommissionen til januar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Okkels

Fhv. departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet, Regions - og amtsdirektør, Region Nordjylland, sundhedsdirektør, Nordjyllands amt, socialdirektør, Ringkøbing amt
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1980)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00