DI: Drop den ideologiske forskelsbehandling af børn

DEBAT: Hvis regeringen og dens støttepartier ønsker at sætte børnene først, bør de straks sende deres ideologiske kæphest i stalden og give børn i private daginstitutioner ret til bedre normeringer, skriver Jakob Scharff.

Af Jakob Scharff
Branchedirektør i DI

Det vakte stor glæde, da regeringen kunne præsentere en aftale om forbedring af normeringsforholdene i daginstitutioner med en samlet sum på 500 millioner kroner.

Men glædesrusen klinger, i mine ører, ret hult. For pengene kan kun bruges til at forbedre daginstitutionsforholdene kommunale daginstitutioner. Dermed vil de cirka 22.500 børn, der går i private daginstitutioner rundt omkring i landet ikke mærke nogen forskel.

Nogle børn kan se frem til mere personale og voksentid– andre børn må ikke, fordi de tilfældigvis går i en privat institution. 

Uforståelig forskelsbehandling
Statsministeren har omtalt sig selv som børnenes statsminister, men det er altså ikke alle børn. 

I mine øjne er det helt banalt en uretfærdig og ganske uforståelig forskelsbehandling. 

Heldigvis har de uhensigtsmæssige konsekvenser af aftalen også blevet bemærket andre steder. 

Og kritikere af aftalen tæller i skrivende stund  både daginstitutionernes organisation DLO, Friskolerne, BUPL, forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen samt Venstre og Konservative.

For hvis det handler om børnene, så burde regeringen og dens støttepartier droppe systemtanken og sende den ideologiske kæphest i stalden. 

Danmark har 600 private daginstitutioner placeret over hele landet, der ønsker at levere den bedst mulige kvalitet og pasning af vores børn nøjagtig som deres offentlige kollegaer. 

Men regeringens forskelsbehandling af børn har det resultat, at de private ikke på samme måde får mulighed for at forbedre deres kvalitet i form af mere ansat personale.

En udansk aftale
Aftalen er, som den socialdemokratiske byrådsmedlem i Aabenraa, Povl Petersen, har udtalt, udansk. 

Udansk fordi den skelner mellem kommunale, selvejende og private institutioner på en meget uhensigtsmæssig måde. Og den samme ærgrelse findes hos borgmestre og byråd rundt omkring i Danmark. 

Der er ingen tvivl om, at vores daginstitutioner skal prioriteres. Der findes næppe heller nogen som vil advokere imod, at mere personale kan være en del af løsningen til at skabe bedre kvalitet.

Men når regeringen begynder at forskelsbehandle børn alene af den grund, at de går i en bestemt daginstitution frem for en anden, rokker vi noget fundamentalt ved vores samfund. Nemlig en høj grad af lighed.

Den lighed bør også gælde for børn, som uagtet deres daginstitution fortjener del i de afsatte midler til mere personale.

Forrige artikel Friskoler: Normeringsdebatten skaber en kløft mellem danske børn Friskoler: Normeringsdebatten skaber en kløft mellem danske børn Næste artikel Pædagog: Samfundet anerkender ikke mit arbejde på lønsedlen Pædagog: Samfundet anerkender ikke mit arbejde på lønsedlen
Bredt flertal sikrer videnscenter for udsatte børn og unge

Bredt flertal sikrer videnscenter for udsatte børn og unge

AFTALE: Partierne bag aftalen om reserven for satspuljen er blevet enige om at afsætte 40 millioner kroner til et videnscenter for udsatte og anbragte børn. Centret placeres i regi af VIVE og Socialstyrelsen og skal sikre, at børn i højere grad inddrages i deres egne sager.