Et halvt år uden formand frustrerer medlemmer: "Det er rigtig ærgerligt, at man ikke prioriterer Børnerådet højere"

Børnerådet har været uden formand i et halvt år, og derfor står arbejdet i børnenes uafhængige talerør stille. Det vækker frustration hos rådets medlemmer.

Daværende socialminister Astrid Krag (S) udnævnte Puk Elgård til formand for Børnerådet. Efter fem måneder trak hun sig og kritiserede arbejdsforholdene for formanden. I et halvt år har arbejdet i rådet stået stille, da der ikke er udpeget en ny formand. 
Daværende socialminister Astrid Krag (S) udnævnte Puk Elgård til formand for Børnerådet. Efter fem måneder trak hun sig og kritiserede arbejdsforholdene for formanden. I et halvt år har arbejdet i rådet stået stille, da der ikke er udpeget en ny formand. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Simon LesselChris Lehmann

For et halvt år siden smækkede Puk Elgård med døren og forlod formandsposten i Børnerådet efter få måneder på posten.

Siden da har formandsstolen stået tom i det uafhængige råd, der har til opgave at sikre børns rettigheder og rådgive regeringen og Folketinget.

Det vækker frustration hos fem ud af rådets syv medlemmer, som Altinget har talt med.

”Hvis man vil signalere, at man som regering tager børn og unge alvorligt, så skal der sættes alt ind på at finde en ny formand,” siger rådsmedlem Louise Klinge, der er skoleforsker i Eduk.

Det er dybt utilfredsstillende, der stadig ikke er en formand.

Ditte Reedtz
Chef for politik i Mentorbarn og medlem af Børnerådet

Også Ditte Reedtz, der er chef for politik i organisationen Mentorbarn, som arbejder med udsatte unge, er frustreret. 

”Det er dybt utilfredsstillende, der stadig ikke er en formand,” siger hun og fortsætter:

“Her tænker jeg ikke på mig selv eller på rådet, men på de børn, som vi skal repræsentere derude. Børnerådet er jo børnenes stemme,” siger hun.

Social-, Bolig- og Ældreministeriet kan ikke oplyse, hvornår der forventes at blive udpeget en ny formand. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Læs også

Stækkede arbejdsbetingelser

Børnerådet har ikke været samlet siden Puk Elgård forlod formandsposten i november sidste år, og det betyder blandt andet, at der ikke er sat retning for rådets arbejde fremover.

Flere medlemmer ærgrer sig over, at rådets arbejdsmuligheder lige nu er stækkede. Blandt andet i en tid hvor Folketinget behandler Barnets Lov.

”Det er problematisk, at et råd, der bredt repræsenterer børn og unges stemmer, er handlingslammet og ikke koordineret i forhold til en fælles behandling af vigtige sager, der vedrører børnene,” siger Louise Klinge.

Anders Jacobsen, der til daglig er formand for Danmarks Gymnastik Forbund, stemmer i.

”Det er rigtigt ærgerligt, at man ikke prioriterer Børnerådet højere. Jeg ved ikke, hvad der ligger på ministerens bord, men for børnenes skyld og for børnenes stemme er det ærgerligt, rådet ikke kan arbejde,” siger han.

Frustrationerne deles også af Leika Fulgsang, der er næstformand i De Anbragtes Vilkår, og Rasmus Ladefoged Dinnesen, der er områdechef i Region Midtjylland og forstander på Holmstrupgård.

Sidstnævnte mener, at udpegningen af en ny formand burde kunne ske relativt hurtigt og opfordrer regeringen til snart at give Børnerådet mulighed for at komme i arbejdstøjet igen.

”Der er så meget fokus på børn og unges mistrivsel, så der burde vi jo stå med en ekstrem stærk stemme i, hvordan vi får inddraget børn og unge, hvordan vi lever op til FN’s konventioner, og hvordan vi får børnenes stemme meget tydeligere frem,” siger han.

Læs også

Håber på mere stabilitet

Den seneste formand, Puk Elgård, forlod formandsposten i frustration over arbejdsbetingelserne. Blandt andet kritiserede hun, at formandsjobbet kun er normeret til 10 timer om ugen, når det ifølge hende burde være en fuldtidsstilling.

”Hvis man skal arbejde ambitiøst med børns rettigheder, vilkår og trivsel, er det ikke muligt under de nuværende forhold,” skrev hun i et afskedsbrev henvendt til den nye socialminister. 

Efterfølgende har flere tidligere formænd og aktører på børneområdet i Altinget kritiseret Børnerådet for at være stærkt svækket og usynligt i den offentlige debat.

Medlemmerne af Børnerådet er udpeget for en treårig periode. Men for at sikre mere stabilitet foreslår rådsmedlem, Louise Klinge, at den periode først tæller som påbegyndt, når der er fundet en ny formand.

Børnerådets nuværende medlemmer appellerer til at få skabt stabilitet omkring formandsposten og rådets arbejde.

”Når der kommer en ny formand til, bør man give vedkommende en længere periode. Det vil give ro til at få struktur og strategi ind i Børnerådet igen, så det får den stemme, det egentlig er berettiget til at have,” siger Ditte Reedtz.

Fakta

SAGEN KORT

Børnerådet har været uden formand siden 13. november 2022.

Her forlod Puk Elgård, der blev udpeget som ny formand af daværende socialminister Astrid Krag (S), posten efter lidt mere end fem måneder.

Beslutningen var især begrundet i arbejdsbetingelserne. Hverken de ti timer formandsposten er normeret til eller sekretariatets “begrænsede ressourcer” var ifølge Puk Elgård nok til at leve op til Børnerådets formål.

Siden Puk Elgård forlod formandsposten, har medlemmerne ikke mødtes.

Social-, Bolig- og Ældreministeriet kan ikke oplyse, hvornår der udpeges en ny formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Puk Elgård

Journalist, forfatter, tv-vært, fhv. formand for Børnerådet (2022-22)
journalist

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Louise Klinge

Børne- og skoleforsker, leder af Eduk ApS, medlem af Børnerådet, NO!SE samt Tech & Trivsel
Ph.d. (Københavns Uni. 2016), cand.mag i dansk og filosofi (Københavns Uni.)

0:000:00