Udspil på vej: Regeringen vil regulere unges brug af sociale medier

REGLER: To arbejdsgrupper skal forberede et regeringsudspil til nye regler, der skal beskytte børn og unge mod skadeligt indhold. Mærkningsordninger og redaktøransvar hos sociale medier og influencere er i spil.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon LesselChris Lehmann

Skal Fie Laursen pålægges et redaktørlignende ansvar på sociale medier i stil med de presseetiske regler? Skal der etableres et etisk regelsæt, som influencere og bloggere skal overholde? Og skal der laves særskilte, nationale regler for, hvornår techgiganter som Facebook og Youtube skal fjerne ulovligt indhold?

Det bedste ville være, at vi har en eller anden regulering herhjemme, som er fæstet ved lov. Men hvor langt ned i detaljen, den skal gå, synes jeg er et svært spørgsmål, da der kan være ytringsfrihedsdilemmaer.

Karina Lorentzen-Dehnhardt
IT-ordfører, SF

Det er nogle af de spørgsmål, som to arbejdsgrupper skal forsøge at levere deres bud på i de næste par måneder.

Fakta
Politiske forslag om at regulere sociale medier:
DF har foreslået en lov, der pålægger sociale medier at fjerne billeder af skadeligt indhold inden for 24 timer.

Flere partier vil undersøge muligheden for at forbyde de såkaldt streaks på Snapchat, hvor børn dagligt skal sende beskeder til hinanden for at holde en stime af billeder kørende, der er virtuelt udtryk for deres venskab.

Og flere partier har tidligere villet forbyde reklamer fra influencere om kosmetiske operationer, fordi Fie Laursen i januar reklamerede for brazilian butt lift på sin Instagram. 


Emnet er også havnet på sundhedsministerens bord, fordi Ellen Trane Nørby har bedt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), om de såkaldte snapstreaks udgør en risiko for børns sundhed og udvikling.

Kilde: Egen research

Løsningsforslagene skal munde ud i et regeringsudspil, der har til sigte at skærme børn og unge fra ulovligt indhold på sociale medier, samt placere et ansvar hos de store, internationale spillere på området for det indhold, som børn og unge møder på deres platforme.

Dokumentation

Det skal arbejdsgrupperne undersøge

Arbejdsgruppe 1: 

- Har til formål at forberede et samlet beslutningsoplæg til regeringen indeholdende konkrete initiativer til regulering af indhold på sociale medier samt placering af ansvar. Samtidig skal arbejdsgruppen komme med bud på, om der skal fastsættes regler for nedtagning af ulovligt indhold.

- Skal afdække problemstillinger knyttet til sociale medier og behovet for at indføre regulering på områder. Skal samtidig afdække initiativernes forhold til EU-retten.

- Arbejdsgruppen skal også tage stilling til, om national regulering af sociale medier kan ramme danske virksomheder på pengepungen.

Følgende ministerier deltager: Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, Kulturministeriet, Udenrigsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet.

Arbejdsgruppe 2:

- Denne arbejdsgruppe har også til formål at forberede et regeringsudspil om børns digitale liv samt tiltag, der skal begrænse børn og unges eksponering for skadeligt indhold på sociale medier.

- Arbejdsgruppen skal samtidig skabe overblik over allerede eksisterende indsatser på området.

- Skal afsøge muligheden for at etablere et redaktørlignende ansvar på sociale medier, videdelingstjenester og blogs. Og afsøge muligheden for at etablere et etisk regelsæt rettet mod influencere og digitale platforme, der producerer indhold rettet mod børn og unge. Arbejdsgruppen skal også se på muligheden for at lave en mærkningsordning og alderstilpasning af indhold.

Læs kommissorierne her og her.


Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00