Opposition: Ghettoudspil uden muskler

NY GHETTOSTRATEGI: Det længe ventede ghetto-udspil fra regeringen er en gang blandede bolsjer, der mangler muskler. Sådan lyder det fra oppositionspartier, der dog ser frem til de reelle forhandlinger.
Foto: Colourbox.com
Morten Øyen

Vi mener, staten må til lommerne. Der her med at afsætte 30 millioner kr. om året, som regeringen vil, det svarer jo til godt en million per ghettoområde, og det er næsten latterligt at sige, at man tror, det vil føre til væsentlige forandringer.

Morten Østergaard
MF, Radikale Venstre
Fakta
Regeringens ghettostrategi:

Regeringens fem indsatsområder er bedre boligområder, andre beboere, børn og unge, væk fra offentlig hjælp og mindre kriminalitet.

Af en pressemeddelese om planen fra Socialministeriet fremgår det, at ghettoernes isolation skal brydes, og beboersammensætningen skal balancere bedre. Så skal indsatsen over for børn og unge styrkes, og passiv forsørgelse mindskes. Endelig skal socialt bedrageri og kriminalitet bekæmpes - blandt andet gennem en større politiindsats og ved at kommunerne skal kunne oprette jobcentre i de 29 områder, som regeringen har udpeget som ghettoer.

Kilde: sm.dk
Under stor bevågenhed fremlagde regeringen tirsdag sin længeventede ghetto-strategi "Ghettoen tilbage til samfundet" med 32 tilhørende initiativer.

Initiativerne er fordelt over fem "centrale indsatsområder" og berører i alt fem forskellige ministerier. Der er dermed lagt op til mange forhandlinger, og ikke bare en stor, før strategien kan kaldes vedtaget. Og de bliver ikke gratis, skal man forstå De Radikale, der som det eneste oppositionsparti er med i boligforliget.

Skitse uden muskler
"Det er en skitse af noget rigtigt. For eksempel det med strategiske aftaler med de enkelte berørte kommuner, men man må sige, at det er en skitse uden nogen form for muskler. Regeringen er simpelthen for fedtet. Man afsætter nærmest ingen penge til at gennemføre initiativerne i praksis," siger næstformand for De Radikales folketingsgruppe Morten Østergaard.

Ifølge Morten Østergaard rækker de 120 millioner kr. til sociale forbedringer, regeringen vil bruge fra satspuljen ingenting, når man sammenligner det med, at Landsbyggefonden selv, bruger 400 millioner kroner, hvert eneste år på den sociale indsats.

"Når regeringens egne eksperter i Programstyrelsen har sagt, at man ikke kan overlade det til kommunerne, og boligselskaberne at finansiere dette her, men at staten skal gå ind og bidrage med et langt sejt træk for at forbedre de her områder, så skal man tage det alvorligt," siger han.

1 mio. til hver ghetto
Og det gør regeringen ikke, ifølge De Radikale.

"Vi mener, staten må til lommerne. Der her med at afsætte 30 millioner kroner om året, som regeringen vil, det svarer jo til godt en million per ghettoområde, og det er næsten latterligt at sige, at man tror, det vil føre til væsentlige forandringer," siger Morten Østergaard.

Derfor kunne regeringen også passende rydde op i de mange puljer i Socialministeriet og Integrationsministeriet, der går til de samme formål, og målrette indsatsen til nogle skræddersyede programmer for de udsatte områder.

"Der mener vi, at der kan findes et trecifret millionbeløb," siger Morten Østergaard.

Her-og-nu-indsats mangler
Oppositionens to store partier, Socialdemokraterne og SF, er grundlæggende positive over for udspillet, som de kalder en gang "blandede bolsjer". De vil dog ikke være med til at indføre sanktionsmuligheder i form af beskæring i børnechek og boligydelser, som regeringen vil åbne op for.

Og så savner SF en "her-og-nu-indsats":

"Vi mangler en indsats i forhold til at genskabe trygheden i ghettoerne lige nu. Det er ikke godt nok, det regeringen er kommet med. Derfor har vi i vores plan både en strategi på kort sigt, hvor politiet spiller en vigtig rolle med det samme, og så en mere langsigtet plan, der skal investere i boliger, i menneskerne, og ændre beboersammensætningen," siger SF's integrationsordfører Astrid Krag.

Ingen plan for byggeri
Dertil mangler regeringen at spille ud med en plan for nyt byggeri, når nu målsætningen er, at ghettoerne på sigt skal "væk fra Danmarkskortet".

"Der er jo ingen plan for, hvordan får vi bygget noget mere. En række løsninger, både regeringen og vi foreslår, kræver jo, at der bliver bygget mere, og det kan jeg ikke se nogen plan for i regeringens strategi," siger integrationsordfører for Socialdemokraterne Henrik Dam Kristensen.

Og han bakkes op af Astrid Krag:

"Jeg må stille mig op bag KL og råbe med i koret om, hvor det er, at boligerne, der i fremtiden skal anvises til, er henne. Og det hører sammen med, at regeringen de seneste mange år ikke har ført en boligpolitik," siger Astrid Krag.

Hun henviser i stedet til SF og Socialdemokraternes strategi, hvor man ønsker, at kommunerne skal kunne anvise boliger på tværs af kommunegrænserne og kræve, at når man giver tilladelse til opbygning af privat udlejningsbyggeri, så skal kommunerne også have anvisningsret.

"Jeg er sådan set helt enig i ønsket fra regeringen, men de mangler bare at vise, hvad det så er for nogle boliger, der så skal anvises til," siger Astrid Krag.

Radikale afventer forhandlinger
Hos Radikale Venstre formulerer man det som, at man har bemærket, at regeringens forslag ikke er særlig konkret, når det kommer til de fysiske forandringer. Det vil sige det, der har med Landsbyggefonden de kommende år at gøre, og som de Radikale er med i forlig om.

"Man vil prioritere midler til nedrivning, og man vil også afsætte et lille million beløb til infrastrukturprojekter. Men jeg går ud fra, at regeringen har noget mere med, når vi skal i gang med de reelle forhandlinger, for der er jo et efterslæb på otte milliarder i renoveringsprojekter, der står i kø i Landsbyggefonden," siger Morten Østergaard.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00