Byggeriet kalder på handling mod oversvømmelser: Der ligger en buffet af løsningsmodeller

OPRÅB: Regeringens forslag mod oversvømmelser er et skridt i den rigtige retning. Men slet ikke fyldestgørende. Sådan lyder det fra Dansk Byggeri, der blandt andet vil have oprettet en statslig klima- og kystfond og sikret bedre kommunalt samarbejde.

Jylland har været hårdt ramt af oversvømmelser i februar. På billedet er det Grærupvej i Oksbøl, der 25. februar stod under vand. 
Jylland har været hårdt ramt af oversvømmelser i februar. På billedet er det Grærupvej i Oksbøl, der 25. februar stod under vand. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Vi er klar til at sætte spaden i jorden. Vi mangler bare den nødvendige lovgivning.

Henrik Friis
Branchedirektør i Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri

Hård vind og forhøjet vandstand i Vadehavet holdt Kammerslusens porte ved Ribe lukket, mens regnen silede og fik Ribe Å til at gå over sine bredder. I Holstebro blev 100 beboere i Bygholm Åvænget evakueret på grund af risiko for en såkaldt lille flodbølge. Og mange steder i landet kæmpede husejere med uønskede soppebassiner i deres kældre.

Februar har været den vådeste måned, siden man begyndt at måle nedbørsmængder i Danmark.

Derfor er det på høje tid, at regeringen har indledt forhandlinger om en ny plan for klimasikring med forligspartierne bag vandsekstorloven.

Dokumentation

FAKTA

Sådan vil regeringen sætte gang i klimatilpasningen

  • Selskaber betaler 100 procent af omkostningerne til håndtering af regnvand. Kommuner og private betaler som hidtil for udgifter, der alene er deres (legepladser, lygtepæle etc.).
  • Der indføres tilsyn med, at projekter betalt over vandtaksten er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.
    Selskaber får mulighed for at være projektledere, og andre parter i projekterne skal ikke længere lægge ud for vandselskabernes del.
  • Tillæg ensartes, så alle tillæg til selskabernes indtægtsramme til klimatilpasningsprojekter omfattes af effektiviseringskrav.
  • Dokumentationskrav harmoniseres, og indberetningerne digitaliseres.
  • Selskaberne får bedre mulighed for at samarbejde på tværs af områder og aktører.
     

– Fakta fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. 


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00