Byggeriet kræver kommunerne ud af byggesager

BYGGESAGER: Tag sagsbehandlingen fra kommunerne og flyt den ud i nogle regionale centre. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Byggeri. Venstre afviser ikke ideen, men ser helst en lokalt forankret sagsbehandling.
Dansk Byggeri vil have flyttet behandlingen af byggesager væk fra kommunerne og ud i nogle regionale centre.
Dansk Byggeri vil have flyttet behandlingen af byggesager væk fra kommunerne og ud i nogle regionale centre. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Vi vil helst undgå at tage sagsbehandlingen fra kommunerne, men det kan blive konsekvensen, hvis de ikke lærer bedre af hinanden.

Jacob Jensen (V)
Erhvervsordfører
Byggeriets organisation er fortørnet over de enorme forskelle på sagsbehandlingstider og ikke mindst gebyrer i kommunernes behandling af byggesager.

Det dur ikke at gebyrerne på ukomplicerede byggesager som eksempelvis et parcelhus svinger fra cirka 1.000 kroner i København og Frederiksberg til hele 19.500 kroner i Fredensborg Kommune.

Derfor opfordrer Dansk Byggeri landspolitikerne til at tage byggesagerne fra kommunerne for i stedet at flytte dem ud i nogle få regionale centre. En opfordring, der gælder uanset udfaldet af de verserende klagesager om høje gebyrer. Ifølge lovgivningen må kommunerne således ikke tjene penge på deres byggesager.

"Sagen slutter ikke for os med Statsforvaltningens afgørelse. Spørgsmålet er, om kommunerne løser opgaven på den rigtige måde. Hvis man samler sagerne i nogle regionale centre, vil man få nogle mere specialiserede medarbejdere, en mere ensartet sagsbehandling, og undgå så store forskelle i gebyrerne," siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00