Debat

Bygherrer til nyvalgte byrødder: Tænk ud over valgperioden, når I skal bygge

De nyvalgte kommunalpolitikere skal sikre sunde rammer for velfærden i de kommunale bygninger. Det kræver strategisk og fremsynet byplanlægning med fokus på demografi og brugernes behov i et perspektiv, der rækker ud over den kommende valgperiode, skriver Christine Skovgaard Madsen og Lars Bertelsen.

Offentlige bygninger i kommunerne skal passe til borgernes skiftende sammensætning og behov. Det skal politikerne indtænke i byplanlægningen, mener Bygherreforeningen.
Offentlige bygninger i kommunerne skal passe til borgernes skiftende sammensætning og behov. Det skal politikerne indtænke i byplanlægningen, mener Bygherreforeningen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christine Skovgaard Madsen
Lars Bertelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tillykke til alle nyvalgte kommunalpolitikere. En vigtig del af jeres kommunalpolitiske opgave bliver at sørge for gode og sunde rammer for velfærden i de kommunale bygninger.

I skal sikre gode skoler, daginstitutioner, plejeboliger og idrætsinstitutioner. Det er her store dele af livet udfolder sig for jeres kommunes børn, unge og ældre og alle de mennesker, der arbejder og er foreningsaktive i jeres velfærdinstitutioner.

Den kommunale ejendomsmasse udgør cirka 30 millioner kvadratmeter eller 72 procent af den offentlige ejendomsmasse. Disse kvadratmeter udfordres konstant af den demografiske udvikling, hvor henholdsvis børn- og ældretal stiger og falder.

Offentlige bygninger er rammen om vores liv, og der vil hele tiden komme nye brugere med nye behov, som skal løses i de samme fysiske rammer

Christine Skovgaard Madsen og Lars Bertelsen
Kompetencechef og projektchef, Bygherreforeningen

Derfor kræver det en strategisk og fremsynet tilgang at sikre, at I råder over de rette institutionspladser- og tilbud på de rigtige tidspunkter i jeres respektive kommuner.

Ifølge KL er der 2,3 millioner overskydende kvadratmeter i de offentlige bygninger. Kvadratmeter, som er dyre at drifte, og som det giver mening at sælge fra eller rive ned. Vi ved dog, at renoveringer og transformationer af eksisterende byggeri er mere klimavenligt end nybyggeri.

I en verden, hvor en af jeres fornemste opgaver som politikere er at bidrage til at få løst klimaudfordringerne, er det afgørende, at I tager stilling til, om I har kvadratmeter eller byggebehov i den demografiske udvikling, som I kan løse på en klogere måde.

Indhent viden om brugernes behov

I vil opleve, at mange af de byggeprojekter, som I skal tage økonomisk stilling til i byrådet, er præget og måske formet af frivillige forældre, pårørende eller ansatte i jeres velfærdsinstitutioner.

Frivillige, der bruger deres aftener og fritid på for eksempel skolebestyrelsesarbejde, hvor det drøftes, hvordan de kan skabe plads til de mange børn, der flytter til kommunen.

De frivillige skal hyldes for deres arbejde, men de skal også hjælpes på vej med viden, så de om- eller nybyggerier, som de fremsætter forslag om til jer, også er baseret på, hvordan man skaber de bedst mulige fysiske rammer for eksempelvis læring i kommunen fremover.

Deres lod er at bidrage med et brugerperspektiv på, hvad der for eksempel er en god skole. Men deres lod er ikke at træffe beslutning om, hvad jeres kommune har af ambitioner for de fysiske læringsmiljøer i årene frem, og hvad der vil være en god skole i fremtiden. Det er derimod jeres opgave.

Læs også

Tænk behov og byggeri sammen

I jeres valgkamp er I sikkert blevet konfronteret af en række af disse frivillige med spørgsmål om, hvordan I vil skabe bedre rammer for idræt, plads til bedre pleje, flere pladser i daginstitutioner eller håndtere dårligt indeklima i skolerne.

Husk, at byggeri tager tid, og bygningerne skal stå i mange år fremover, og længe efter de aktuelle behov er løst

Christine Skovgaard Madsen og Lars Bertelsen
Kompetencechef og projektchef, Bygherreforeningen

Derfor vil I sikkert også kaste jer over at løse brugernes behov som noget af det første. Men husk, at byggeri tager tid, og bygningerne skal stå i mange år fremover, og længe efter de aktuelle behov er løst.

Offentlige bygninger er rammen om vores liv, og der vil hele tiden komme nye brugere med nye behov, som skal løses i de samme fysiske rammer. Derfor er det vigtigt, at I inddrager jeres kommunale bygherreorganisationer til en tidlig dialog om, hvordan jeres ejendomsportefølje ser ud, og hvordan den bedst muligt kan udvikles for at håndtere fremtidens skiftende behov og den demografiske udvikling i kommunen. Hvis I kan give dem et billede af, hvad jeres ambitioner er for kommunens velfærd, kan de hjælpe jer til at realisere dem i mursten.

Tænk længere end valgperioder

Fra forskningen ved vi, at godt byggeri kan sænke behandlingstiden i sundhedssektoren, ligesom et godt indeklima øger indlæringen hos børn.

Potentialerne ved at tænke byggeri og behov sammen er enorme. Det sikrer, at de fysiske rammer understøtter jeres velfærdstilbud og den hverdag, der skal foregå i bygningerne i dag og i fremtiden.

Derfor er det vores råd, at I kaster jer over at udvikle en strategi og udviklingsplan, som rækker ud i fremtiden og ikke bare hen over den kommende valgperiode. Jeres kommune har brug for en langsigtet, ambitiøs og bæredygtig strategi for kommunens bygninger.

Og det strategiske perspektiv kan bruges som løftestang til at skabe gode sunde rammer for fremtidens velfærd. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00