Debat

Dansk Byggeri: Boligpolitik skal have bedre kvalitet som mål

DEBAT: Bæredygtigt byggeri er en forudsætning for succesfuld boligpolitik, og derfor skal politikerne sikre, at totaløkonomi fremmes, skriver Torben Liborius fra Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri efterspørger en sammentænkning af bolig- og klimapolitik. 
Dansk Byggeri efterspørger en sammentænkning af bolig- og klimapolitik. Foto: /ritzau/Janus Engel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Danmark i balance, forstået som at bosætning skal ske i hele landet, går igen i alle indlæggene i denne debatrunde om boligpolitikken.

Værktøjerne er der dog ikke enighed om, men det viser, at der er basis for forhandling.

Og det kan vel også tolkes som enighed om, at et af succeskriterierne vil være, at alle egne af landet opretholder en blandet befolkningssammensætning, hvad angår alder og erhverv, og at andelen af erhvervsaktive ikke falder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Tænk totaløkonomisk
Hvis det mål skal nås, er det vigtigt, at boligpolitik også handler om egentlig boligkvalitet, både den oplevede i form af indeklima og komfort og den tekniske i form af vedligeholdelsesstandard og materialemæssig bæredygtighed.

Uden en boligmasse med kvalitet vil målene om social og miljømæssig bæredygtighed heller ikke kunne opnås. Og dermed heller ikke et Danmark i balance.

Man kan undre sig over, at der ikke er flere politikere, som er ambitiøse, når det gælder om at tænke boligpolitik og klimapolitik sammen.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Bæredygtigt byggeri er således ikke et mål, men en forudsætning for en succesfuld boligpolitik. Ansvarlig, bæredygtig boligpolitik handler om at tænke cirkulært og langsigtet.

Kort sagt skal vi tænke totaløkonomisk, så vi investerer i de gode, bæredygtige kvalitetsløsninger til en lidt højere pris nu, der dog tjener sig hjem på længere sigt.

Kvalitet koster
Vi kender det fra vores egen husstand, hvor de gode ting, der holder i mange år, ofte er lidt dyrere. Sådan er det også med renoveringer og nybyggerier, hvor kvaliteten selvsagt koster.

Hvis vi ønsker socialt, økonomisk og grønt bæredygtigt byggeri i hele landet, er det nødvendigt at investere i boligerne, både nye og eksisterende.

Totaløkonomi spiller reelt en alt for lille rolle, selv om alle kan blive enige om, at det er en god idé. Derfor efterlyser Dansk Byggeri politisk handling, som sikrer, at totaløkonomi fremmes.

Det bør ske ved dels, at totaløkonomiske meromkostninger kan trækkes fra i udregningen af kommunernes anlægsloft, så de ikke straffes for at tænke langsigtet, og dels ved at Landsbyggefondens renoveringsramme kan overskrides, hvis totaløkonomi er årsagen. På den måde kan kommunerne og Landsbyggefonden træffe det rette bæredygtige valg i stedet for det kortsigtede valg med enøjet fokus på prisen.

Bæredygtig boligmasse
Man kan undre sig over, at der ikke er flere politikere, som er ambitiøse, når det gælder om at tænke boligpolitik og klimapolitik sammen.

Diskussionen om boliger i hele landet knytter sig sjældent til klimadebatten, omend de mange renoveringer af boligmassen med fordel kunne følges op af større energikrav til bygningerne, der vil være et værdifuldt bidrag til Danmarks reduktion af CO2-udslippet.

Politikerne skal i langt større grad end i dag skabe incitamenter for grønne, bæredygtige energirenoveringer i den danske boligmasse over hele landet.

Det er god bæredygtig boligpolitik!

Tilgodese politikernes ønsker
Når det kommer til investeringer i den eksisterende private udlejningsboligmasse fra før 1992, raser debatten lige nu om beløbsgrænsen for ”gennemgribende forbedringer” i boligreguleringslovens §5, stk. 2.

Uanset om der er behov for et hasteindgreb i form af en fordobling af beløbet − og der skal justeres i lejelovgivningen − vil Dansk Byggeri anbefale, at det sker på en måde, der tilgodeser politikernes ønsker i forhold til de udenlandske investorer.

Men på en måde så man ikke sætter moderniseringer og energirenoveringer i stå. Ellers bliver målene om en bæredygtig boligmasse en illusion.

Derfor er det godt, at det hasteindgreb, som partierne uden om regeringen har annonceret, ser ud til at blive af midlertidig karakter, sådan at den endelige regulering kan gennemføres, så uhensigtsmæssige bivirkninger ikke bliver den dominerende effekt.

Det kan ellers let ske med hasteindgreb, og så taber vi alle sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00