Dansk Byggeri: Kommuner og stat må sætte skub i CO2-neutrale byggepladser

DEBAT: Det er ofte dyrt for virksomheder at investere i bæredygtigt byggeri. Derfor er der brug for, at kommuner og stat følger i Københavns Kommunes fodspor, så der kan blive sat skub i klimavenlige byggepladser, skriver Michael H. Nielsen.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Det er en god nyhed, at Københavns Kommune med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen arbejder for, at kommunens byggepladser bliver CO2-neutrale.

I bygge- og anlægsbranchen har vi længe sagt, at det offentlige bør gå foran. At efterspørgslen efter bæredygtige byggerier stiger, er nemlig forudsætningen for, at det kan blive rentabelt for virksomhederne at investere i for eksempel kostbare elektriske maskiner og køretøjer på byggepladserne.

Hvis efterspørgslen er der, vil virksomhederne være parate til at købe eller leje miljø- og klimavenlige maskiner i det omfang, de findes, og kan løse de opgaver, de skal.

Den offentlige sektor skal gå forrest
I Dansk Byggeri var vi i foråret en tur i Oslo for at se eksempler på byggepladser, hvor der ikke bliver udledt CO2. Her var det store norske entreprenørfirma Veidekke meget stolte af deres nye første eldrevne gravemaskine, der er blevet brugt på byggepladser i Oslo. 

Der er ingen tvivl om, at mere klimavenlige maskiner er fremtiden. Men hvis det skal have gang på jord i større skala end et par projekter i de større byer, som vi har set det i Norge, er det nødvendigt, at hele den offentlige sektor følger trop og er med på investeringsbølgen. 

I dag er det nemlig både en relativt dyr og langsommelig proces at skaffe de miljøvenlige maskiner hjem til virksomheden. Det nye marked for eldrevne maskiner er præget af lange leveringstider, samtidig med at teknologien på området udvikler sig lynhurtigt. 

En dyr maskine, som man køber nu, vil sandsynligvis være meget bedre og billigere om et år eller to. Derfor skal kommuner og stat som offentlige bygherrer gøre det attraktivt at investere i maskinerne nu, men også tænke langsigtet.

Ligesom politikerne ikke beder alle bilejere skrotte deres benzinbiler nu, fordi de vil gøre benzinbilerne ulovlige i 2030, skal alle virksomheder heller ikke skrotte deres maskiner fra den ene dag til den anden.

Samarbejde om CO2-neutrale byggepladser
Med den begrænsede efterspørgsel, der er nu, skal politikere, maskinproducenter og byggeriet udvikle planerne for udviklingen mod CO2-neutrale byggepladser, så det ikke kun bliver helt store virksomheder, der kan tage chancen ved at købe eldrevne gravemaskiner og lignende maskiner til de få offentlige projekter i kommunerne.

Hvis vi sammen skal nå regeringens mål om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030, er det nødvendigt, at andre kommuner og staten følger i Københavns Kommunes fodspor, så vi kan sætte skub i de klimavenlige byggepladser. 

I bygge- og anlægsbranchen håber vi, at regeringen vil tage udviklingen af CO2-neutrale byggepladser med, når den skal udarbejde en strategi for bæredygtigt byggeri. Det er vigtigt at engagere både kommuner, stat, private virksomheder, producenter og entreprenører, så parterne kan arbejde sammen om at udvikle et reelt bæredygtigt marked for klimaneutrale byggepladser i fremtiden.

Forrige artikel BL om syv aktørers opråb: Vi har allerede boliger til at bekæmpe hjemløshed BL om syv aktørers opråb: Vi har allerede boliger til at bekæmpe hjemløshed Næste artikel Dansk Byggeri: Byggeriet kan spare millioner ved at gå i konstruktiv dialog Dansk Byggeri: Byggeriet kan spare millioner ved at gå i konstruktiv dialog
Bjarke Ingels: Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Bjarke Ingels: Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

INTERVIEW: Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.