DF om udskudt boligforslag: Det eneste rigtige

BOLIGYDELSE: Processen med at skære i boligydelsen er gået for stærkt, siger Kristian Thulesen Dahl, der er tilfreds med, at forslaget nu er trukket.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Regeringen og resten af blå blok har opgivet at finde en løsning nu og her på boligydelsen.

Der var planlagt besparelser af ydelsen til ældre på næste års finanslov, men efter tal fra Ældre Sagen og et politisk stormvejr er det forslag nu trukket tilbage.

Kristian Thulesen Dahl er tilfreds med, at forslaget bliver trukket. Processen gik for stærkt, mener DF-formanden.

”Det her har haft større konsekvenser end det, der var tilsigtet, da vi sad ved forhandlingsbordet. Jeg har sagt hele den seneste uge, at så må man tage konsekvensen af det som politiker,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 News.

Tager del af ansvaret
Forslaget var en del af aftalen om finansloven for 2016, som blev indgået for nogle uger siden. Efterfølgende kom der tal frem, som Thulesen Dahl ikke kunne genkende fra forhandlingerne.

Han vedkender sig en del af ansvaret for processen.

”Vi skal stille ordentlige spørgsmål og bedre spørgsmål, end vi måske har gjort. Vi har tilladt os at lægge nogle ting til grund, som vi fik i forhandlingerne. Når vi kigger tilbage kan vi se, at det havde været skønnere, hvis vi havde stillet endnu flere kritiske spørgsmål,” lyder det fra DF-formanden.

Når forslaget ikke kunne udføres, som det var aftalt, mener han, det var det eneste rigtige at trække det igen.

Nye forhandlinger i foråret
Beslutningen betyder, at der nu er et hul i næste års budget. De penge skal nok blive fundet, siger finansministeren.

”Vi skal naturligvis fortsat finde pengene, for pengene skal jo passe, og det har vi givet hinanden håndslag på,” siger Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Han bakkes op af Kristian Thulesen Dahl.

”Det kan vi godt håndtere med god politisk velvilje. Så får vi en proces i løbet af foråret, hvor vi får lejlighed til at kigge i dybden af det her og finde ud af, om der på det 10 milliarder store område med boligydelse på fornuftig vis kan findes nogle penge,” siger han til TV 2 News.

Forhandlingerne om boligydelsen er udskudt til foråret, selvom parterne gerne ville have lavet en aftale med det samme. Det giver den nødvendige tid til at involvere de relevante parter, mener Thulesen Dahl.

S: En vanvittig situation
Det beroliger dog ikke Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht. Han hæfter sig ved, at beslutningen blot er udskudt.

”Man skal stadig finde besparelsen, så nu er der maksimal usikkerhed, om hvilke pensionister, der skal betale regningen. Og så er der i øvrigt et ufinansieret element i finansloven. Det er en ret vanvittig situation,” siger Benny Engelbrecht.

Han understreger, at det ikke kun drejer sig om penge på næste års finanslov, men at det er et stort beløb frem mod 2020.

”Det er fint, at Kristian Thulesen Dahl erkender, at han har begået en fejl og ikke stillet de spørgsmål, man burde. Men samtidig indgår man en aftale om, at uagtet de fejl holder man fast i at finde en besparelse på det her område. Så har man tilsyneladende ikke lært noget.”

Sagen er ikke slut, som du ser det?

”Nej, det har blå blok selv sikret, at den ikke er. Der er mange ubesvarede spørgsmål.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00