Debat

EjendomDanmark til ekspert: Huslejeloftet vil sætte ejere i klemme, for inflationen pumper også deres udgifter i vejret

Når Hans Skifter Andersen taler for et kortsigtet panikindgreb som huslejeloftet, overser han, at priser på byggematerialer og vedligeholdelse af ejendomme er steget mere end nettoprisindekset, skriver Morten Jarlbæk Pedersen.

Det er ærgerligt, at Hans Skifter Andersen har en så negativ en oplevelse af den danske ejendomsbranche, skriver Morten Jarlbæk Pedersen. 
Det er ærgerligt, at Hans Skifter Andersen har en så negativ en oplevelse af den danske ejendomsbranche, skriver Morten Jarlbæk Pedersen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Morten Jarlbæk Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er altid positivt, når debatten om boligmarkedet og boligpolitikken kvalificeres af indsigtsfulde mennesker, og vi er hos EjendomDanmark glade for, at blandt andre Hans Skifter Andersen nu stempler ind i debatten.

Desværre kan det nogle gange gå lidt for hurtigt. Og i adjungeret professor ved Aalborg Universitet Hans Skifter Andersens indlæg i Altinget den 5. september har der sneget sig et par uklarheder ind – uklarheder, der bør kastes nøjere lys på, så debatten foregår på et oplyst grundlag.

At en ejendom på papiret er steget i værdi, gør ikke den store forskel for de daglige udgifter, der er nødvendige for at drive ejendommen.

Morten Jarlbæk Pedersen
Seniorrådgiver, EjendomDanmark

Præmissen er skæv

For det første fremfører Hans Skifter Andersen argumentet om, at fordi ejendommene er steget meget i værdi over de seneste ti år, så er der masser af luft til at begrænse stigningstakten i huslejerne, selvom inflationen raser overalt i samfundet.

Ja, dette argument er vel nærmest den bærende præmis for Hans Skifter Andersens forsvar for det huslejeloft, som regeringen ønsker at indføre.

Problemet er bare, at præmissen er skæv. At en ejendom på papiret er steget i værdi, gør ikke den store forskel for de daglige udgifter, der er nødvendige for at drive denne ejendom. Medmindre man skal låne penge eller sælge, er ejendomsværdien et tal i et regneark.

Samtidig er priserne på byggematerialer og vedligeholdelse af ejendomme steget mere end nettoprisindekset, og det er dén virkelighed, som ejerne af enhver ejendom skal forholde sig til.

For det andet er det decideret forkert, når Hans Skifter Andersen skriver, at udlejerne "fik mulighed for" at skrive nettoprisindekseringen ind i lejeaftalerne. Der er derimod tale om én af de få reguleringsmuligheder, som udlejer har, og den finder i øvrigt kun anvendelse på en ganske begrænset del af udlejningsmarkedet.

Der er altså ikke tale om, at udlejerne har "valgt" den regulering – og det var ikke fra udlejersiden, at den blev ønsket tilbage i 2015.

I øvrigt har prisstigningerne, som huslejen er blevet reguleret efter, gennem mange år været meget lave.

Et huslejeloft tager både luften ud af den indsats og skubber den enkelte udlejer og de enkelte lejere længere væk fra hinanden. Det er ærgerligt, for dialog er altid den bedste vej.

Morten Jarlbæk Pedersen
Seniorrådgiver, EjendomDanmark

Skubber lejer og udlejer væk fra hinanden

Det er fuldstændig korrekt, at boligmarkedet er noget særligt og skal behandles særligt. Men netop derfor bør man være varsom, når det kommer til kortsigtede panikindgreb, som et huslejeloft er udtryk for.

Lejeboligmarkedet er allerede i dag en uigennemskuelig jungle af komplicerede regler og unødvendige konflikter, og netop den omfattende regulering kan være medvirkende til at reducere smidigheden på boligmarkedet. Et huslejeloft bidrager ikke positivt her.

Ønsker man at skærme visse grupper af danskere mod inflationens rasen – og det kan der være al grund til at ønske – bør man netop målrette et indgreb mod de berørte grupper og ikke gøre et i forvejen kompliceret marked endnu mere bureaukratisk. Vi har allerede et velafprøvet og målrettet boligstøttesystem, som det kunne være oplagt at anvende i den forbindelse.

Det er ærgerligt, at Hans Skifter Andersen har en så negativ en oplevelse af den danske ejendomsbranche. I EjendomDanmark har vi ikke oplevet andet end medlemmer, der tager prisstigningerne alvorligt og i de fleste tilfælde aktivt har søgt at skærme deres lejere for selvsamme.

Et huslejeloft tager både luften ud af den indsats og skubber den enkelte udlejer og de enkelte lejere længere væk fra hinanden. Det er ærgerligt, for dialog er altid den bedste vej.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Jarlbæk Pedersen

Analysechef, De Samvirkende Købmænd, DSK, medlem, evalueringspanelet vedrørende høringssvar, adjungeret rådgiver, Tænketanken Prospekt
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011), ph.d. statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Hans Skifter Andersen

Professor emeritus

0:000:00