Eksperter anbefaler udkants-beregning af lovforslag

URBANISERING: Hver gang Folketinget vedtager en ny lov, skal der være taget højde for de regionaløkonomiske konsekvenser. Sådan lyder et af forslagene i ny rapport om urbanisering.

Færgepriser er et af de områder, hvor eksperterne i BL's yderområdeudvalg mener, at politikerne bør sætte ind. <br>
Færgepriser er et af de områder, hvor eksperterne i BL's yderområdeudvalg mener, at politikerne bør sætte ind.
Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Mads Bang
Fakta
Panelet
  • Formand Peter Engberg Jensen, tidl. koncernchef, Nykredit
  • Thorkild Ærø, direktør for Statens Byggeforskningsinstitut
  • Ellen Højgaard Jensen, direktør for Dansk Byplalaboratorium
  • Winni Grosbøll, borgmester, Bornholms Regionskommune
  • John Brædder, borgmester, Guldborgsund Kommune
  • Peter Høgsted, adm. direktør, COOP
  • Rasmus Ole Rasmussen, seniorforsker i regional udvikling ved Nordregio (Nordisk Ministerråd)

Fakta

Eksperterne savner viden om følgende områder:

VÆKSTBARRIERER FOR SMÅ VIRKSOMHEDER I YDEROMRÅDER
Det er billedet, at der er et uudnyttet vækstpotentiale i yderområderne. Markedet for lokalt producerede produkter med egnsidentitet er stigende og også en del af de strategiske satsninger for landsdækkende detailhandelskæder. Der savnes undersøgelser af vækstbarriererne og konkrete forslag til at styrke de små virksomheder i yderområderne, så de kan honorere en efterspørgsel.

FLYTTEMØNSTRE INDENFOR OG IMELLEM KOMMUNER
Kortlægning af flyttemønstre og mobilitet indenfor og imellem kommunerne. Er der forskel på de typiske flyttemønstre i yderkommunerne sammenlignet med andre kommuner, og hvad tyder disse forskelle på?

TILTRÆKNING AF RESSOURCESTÆRKE ÆLDRE TIL YDEROMRÅDER
Der er behov for analyser af, hvilke erfaringer der er med til at tiltrække ressourcestærke ældre til yderområderne. Hvad kan der læres af de kommuner, som er længst fremme på området. I nogle småbyer er der kun et meget svagt civilsamfund, mens det i andre blomstrer og er et væsentligt aktiv, der både tiltrækker nye borgere og sikrer et godt og trygt netværk omkring dem, som allerede bor der. Der er behov for undersøgelser og anvisninger på, hvordan de lokale civilsamfund kan styrkes.

PLACERING AF UDDANNELSESINSTITUTIONER
Studier fra Sverige påpeger, at placering af uddannelsesinstitutioner har en stor effekt på lokalområders vækst. Det vil være relevant at få viden om hvordan placering af uddannelse påvirker en række faktorer i Danmark, herunder: tilskyndelsen til at tage en uddannelse, de unges bosætningsmønstre under og efter uddannelse, tiltrækning af arbejdspladser og kvalitet og udbud af uddannelser.

MIDLERTIDIGE BOLIGER – EN DANSK MODEL
Flere lande arbejder med midlertidige boliger som en del af den fleksible boligpolitik. Den nuværende flygtningestrøm har også bragt spørgsmålet op i Danmark. Når der arbejdes videre ad dette spor, så vil det være hensigtsmæssigt at tænke i hurtige midlertidige boliger, der med overkommelige ekstrainvesteringer kan blive permanente boliger og solide boliger. Dette kan også ske med et erhvervspolitisk sigte, da behovet for midlertidige boliger formentlig er stigende.

Kilde: "Urbanisering og sammenhængskraft", BL, 2015

I en ny rapport om urbanisering og sammenhængskraft anbefaler et ekspertudvalg en række initiativer, som kan være med til at skabe en mere balanceret udvikling på tværs af land og by.

Det er de almene boligers organisation, BL, der står bag rapporten, som er udarbejdet af et panel af eksterne eksperter med tidligere Nykredit-topchef Peter Engberg i spidsen.

Rapporten rummer både forslag til handling, men også en stribe anbefalinger af analyser, som eksperterne mener mangler for at give et bedre indblik i udviklingen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00