Flertal bag varmecheck fordeler 250 millioner til grøn varme

Flere penge til afkobling af gasfyr, varmeplanlægning i kommunerne og en energisparekampagne er med i ny aftale mellem partierne bag varmechecken. Dansk Fjernvarme savner et mere konkret fokus på udfasning af russisk gas.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det politiske flertal bag aftalen om varmecheck er blevet enige om, hvordan 250 millioner kroner til omstilling af varmen skal fordeles.

Pengene skal støtte kommunernes forcerede gasudfasning og udrulning af fjernvarme, og skabe fokus på at få flere til at spare på energien og ”fyre gasfyret.”

Vi skal have helt anderledes tempo på udfasningen af russisk gas, og det får vi kun, hvis der kommer flere værktøjer i værktøjskassen.

Rune Moesgaard
Politisk chef, Dansk Fjernvarme

”At komme af med naturgas og olie til opvarmning er et stort og vigtigt skridt for grøn varme. Og det er helt nødvendigt både for varmeregningen, for klimaet og for at blive uafhængig af russisk gas,” siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Den nye aftale er en opfølgning på aftalen om varmechecken, hvor der også blev afsat 250 millioner kroner til hurtigere udfasning af gas. Det er de penge, som S-regeringen, SF, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet nu har fordelt.

”Det er dejligt, at vi nu kan sætte endnu mere tryk under den grønne omstilling væk fra naturgas, og særlig godt er det, at vi sætter fokus på at spare på energien,” siger klimaordfører for SF, Signe Munk.

130 millioner kroner til fjernvarme

Pengene fra aftalen skal allerede bruges i år, og lidt over halvdelen af de 250 millioner kroner skal gå til støtte kommunernes udrulning af fjernvarme.

Det skal blandt andet ske ved at understøtte samarbejde mellem fjernvarmeselskaber og etablering af lokale koordinationsfora.

Læs også

75 millioner kroner i aftalen skal gå til afkoblingsordningen, som hjælper private med at betale for at blive afkoblet fra gasnettet, hvis de vil skifte fra et gasfyr til fjernvarme eller en varmepumpe.

Og så er der afsat 45 millioner kroner til at spare på energien, blandt andet til energisparekampagner frem mod vinter.

Hos Dansk Fjernvarme mener man det er positivt, at politikerne arbejder for at udfase russisk gas og sætte mere tempo på omstillingen. Men man havde dog gerne set, at partierne havde valgt at understøtte udfasningen af russisk gas mere direkte.

Brug for langt mere

Politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, peger på, at man i branchen forventer fjernvarmepuljen der indtil nu har været et meget benyttet redskab til at omstille til fjernvarme ude på villavejene, løber tør indenfor få måneder. 

”Hvis vi skal fastholde momentum med at udfase gassen, så er det helt afgørende, at den tilføres flere midler i år og fremadrettet,” siger han i en skriftlig kommentar til Altinget, hvor han tilføjer:

”Vi skal have helt anderledes tempo på udfasningen af russisk gas, og det får vi kun, hvis der kommer flere værktøjer i værktøjskassen. Ud med bureaukrati, der forsinker godkendelserne i kommunerne og ind med en effektiv ja-tak til fjernvarme ordning.”

I øjeblikket forhandler regeringen og Folketingets partier også om Danmark kan mere II, hvor udrulning af fjernvarme er et stort element.

De forhandlinger kan du læse mere om her.

Det indeholder aftalen

Grøn varme:

  • 55 millioner kroner til lokal koordinationsfora for varmeplanlægning i kommunerne
  • 40 millioner kroner til kommunernes udarbejdelse af varme-planer
  • 30 millioner kroner til udvikling af mindre, fælles varmeforsyningsprojekter i kommunerne.
  • 5 milioner til rådgivning for de decentrale primært naturgasfyrede kraftvarmeværker.

Energispareaktiviteter

  • 25 millioner kroner til en energisparekampagne frem mod vinteren
  • 10 millioner kroner til energirenoveringer i kommunale bygninger
  • 10 millioner til IT og rådgivning af borgerne i kommunerne.

Afkobling af gasfyr

75 millioner kroner til Afkoblingsordningen


Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Rune Moesgaard

Politisk chef, Dansk Fjernvarme
cand.polit. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00