Forhandlinger om Blackstone-indgreb bryder sammen: Radikale genoptager med blå blok

SAMMENBRUD: Forhandlingerne om et indgreb, der skal bremse huslejestigninger efter kapitalfondes boligopkøb, er brudt sammen, fordi der mangler flertal for det såkaldte spekulantstop. Radikale genoptager forhandlingerne med blå blok. 

"I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde, og det er en dårlig dag for alle os, der gerne vil bevare billige lejeboliger," siger boligministeren.
"I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde, og det er en dårlig dag for alle os, der gerne vil bevare billige lejeboliger," siger boligministeren.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen har længe haft som ambition at ændre boligreguleringsloven for at stække kapitalfonde som Blackstone, der har gjort en god forretning ud af at købe, renovere og udleje boliger i særligt København. 

Men nu er forhandlingerne brudt sammen.

Det fortalte boligminister Kaare Dybvad (S) onsdag formiddag på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet.

"Efter flere måneders forhandlinger må jeg desværre konstatere, at forhandlingerne om et indgreb mod udenlandske kapitalfonde er brudt sammen," sagde ministeren.

Fakta
Boligreguleringslovens § 5 stk. 2
Regeringen vil ændre boligreguleringslovens § 5 stk. 2, der i dag giver udlejere mulighed for at sætte huslejen op efter renoveringer for enten minimum 2.255 kroner per kvadratmeter eller et samlet beløb på 258.000 kroner.

"God dag for udenlandske kapitalfonde"
Regeringen har længe lagt op til at ændre boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2 og har blandt andet haft et ønske om at indføre et såkaldt spekulantstop.

Det skulle ske via en karensperiode på syv år, fra en udlejer køber en ejendom, til huslejen må sættes op. Men det forslag har det ikke været muligt at finde flertal for i Folketinget, fordi Radikale og højrefløjen ikke bakker op, fortalte boligministeren. 

"I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde, og det er en dårlig dag for alle os, der gerne vil bevare billige lejeboliger. Det er en god dag for de spekulanter, som chikanerer deres lejere og presser huslejen i vejret, og det er en dårlig dag for dem, der bor i de billige boliger," sagde han.

Læs også

Røde partier raser
Både SF og Enhedslisten er dybt skuffede over, at forhandlingerne er brudt sammen.

"Det er dybt tragisk, at det ikke er lykkedes at lave en politisk aftale," siger Enhedslistens medlem af boligudvalget, Rosa Lund, i en pressemeddelelse. 

"Der var desværre partier, som satte hensynet til boligspekulanterne højere end hensynet til, at almindelige mennesker også skal have råd til en bolig i de større byer," siger hun. 

I SF mener man, at Radikale svigter støttepartierne og regeringens såkaldte forståelsespapir, hvor der stå, at der er "brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger". 

"Der lå en klar og fornuftig aftale, som alle parter var enige om, var en klar forbedring. Det var også en del af forståelsespapiret. Alligevel mener Radikale Venstre altså ikke, at de er bundet på at levere på løfterne," siger boligordfører Kirsten Normann Andersen (SF) i en pressemeddelelse. 

Regeringens oplæg til et indgreb mod kapitalfondenes opkøb risikerer ifølge kritikerne og flere borgerlige partier at føre til faldende priser på andelsmarkedet i især de større byer, ligesom man frygter, at det vil bremse lysten til at renovere boligerne.

Radikale genoptager med blå partier
Radikale, der ifølge boligministeren stod i vejen for regeringens aftale på grund af forslaget om en karensperiode for huslejestigninger på syv år, genoptager nu forhandlingerne med de borgerlige partier.

Det skriver partiet i en fælles pressemeddelelse med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Partierne ønsker at komme "ublu huslejestigninger, fuprenoveringer og lignende" til livs, lyder det. 

"Partierne ønsker derfor at styrke lejernes retsstilling og beskyttelse gennem huslejenævnene og en række lovtiltag, som skal fungere som bolværk mod forsøg på at presse lejere ud. Vi ønsker samtidig at gennemføre krav om, at renoveringer gavner klimaeffekten," skriver de i pressemeddelelsen. 

Forhandlingerne mellem Radikale og de borgerlige partier, der sammen kan mønstre et folketingsflertal med 91 mandater, begynder onsdag klokken 16.00. 

Artiklen er senest opdateret 29. januar 2020 klokken 13.20. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00