Grøn boligjobordning splitter rød blok

BOLIGJOB: SF og Alternativets støtte til regeringens grønne boligjobordning blev mødt med kritik fra resten af rød blok. "Klimaeffekt er meget tæt på nul," lød det fra Radikale Venstre. 

Martin Lorentsen

Der var grundlæggende uenighed i rød blok tirsdag 19. januar 2016, da lovforslaget om en kommende grøn boligjobordning blev førstebehandlet. Alternativet og SF støtter lovforslaget, imens resten af blokken forholder sig kritisk. 

Den nye og grønne boligjobordning skal give fradrag for lønudgifter til grøn istandsættelse og hjælp i hjemmet eller fritidsbolig og således udvide ordningen fra 2016 med diverse nye grønne håndværksydelser. 

De øvrige partier på venstrefløjen er dog ikke tilfredse med ordningen, som de mener er for dyr, da den er socialt skæv og ikke gavner miljøet nok. 

"Kan Alternativets ordfører ikke bekræfte, at der faktisk er regnet på det af den ansvarlige minister, og at den ansvarlige minister på det her område er kommet frem til, at klimaeffekten er meget, meget tæt på nul.”

"Og er det egentlig ikke vished nok, til at man måske burde bruge pengene på noget andet, hvis det er den grønne omstilling, man gerne vil have?” lød det fra skatteordfører Martin Lidegaard (R). 

Den nye boligjobordning er grønnere end den tidligere, og for Alternativet er det faktum det vigtigste. Det forklarer partiets finansordfører Josephine Fock.

“Altså det, vi hæfter os ved i Alternativet, er jo, at den her ordning sikrer, at de ændringer, der bliver gjort ved huse og bygninger, er varige energiforbedringer, og det er det, vi rigtig gerne vil i Alternativet,” sagde Josephine Fock og afsluttede:

"Vi vil rigtig gerne trække regeringen og hele Folketinget i en grønnere retning, og det er derfor, vi er med i den her ordning.”

SF: Det er rimeligt at bruge 400 millioner kroner.
Også SF var udsat fra kritik fra Martin Lidegaard, da den nye boligjobordning blev diskuteret. Lidegaard mente, at lovforslaget skader den grønne omstilling. 

"Vi tror faktisk, at hvis man skal nå det ambitionsniveau, som vi gerne vil nå, så bliver man nødt til at bruge hver en eneste krone, man bruger på den grønne omstilling, på noget, der batter.”

“Det gør det her ikke. Derfor synes vi, at det er et dårligt forslag, fordi det indirekte skader den grønne omstilling,” forklarede Martin Lidegaard. 

SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, understregede, at det er vigtigt at være påpasselig med, hvad man bruger skattekronerne til, men at der ikke er noget problem ved at bruge dem på den grønne boligjobordning. 

“Uagtet at man laver en grøn boligjobordning, at man prøver at fremme solceller, eller hvad det er, så skal man være meget opmærksom på, hvordan man bruger skatteydernes penge. Det har vi også været fra SF's side, og vi synes, det er rimeligt, at vi bruger 400 millioner kroner på det her område,” svarede Lisbeth Bech Poulsen. 

Hvis boligjobordningen bliver indført, kan man fra 2016 få fradrag på op til 6.000 kroner per næse for serviceydelser i hjemmet. Samtidig vil der være et fradrag på op til 12.000 kroner til grønne håndværksydelser. I alt estimeres det, at den grønne boligjobordning vil koste 400 millioner kroner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00