Holstein: Logisk ministerrokade er et stort skulderklap til Kaare Dybvad

MINISTEROKADE: Regeringsrokaden sikrer en logisk ansvarsfordeling og forfremmer en succesfuld minister, siger Altingets Erik Holstein, der vurderer, at den nye bolig- og indenrigsminister er et godt match til at håndtere forskellene mellem land og by. 

"Der er ingen tvivl om, at det er Kaare Dybvad, der er den store vinder efter rokaden," siger Erik Holstein. 
"Der er ingen tvivl om, at det er Kaare Dybvad, der er den store vinder efter rokaden," siger Erik Holstein. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Med gårsdagens rokade i regeringen fik statsministeren både forfremmet en vellidt og nær allieret og lettet presset på sin sundhedsminister.  

Derfor er det en på alle måder logisk ministerrokade, der torsdag blev gennemført af regeringslederen, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

”Kaare Dybvad er er en af de ministre, der fuldt ud deler vision med Mette Frederiksen, og han har gjort det godt som boligminister indtil nu, så det er logisk med en forfremmelse,” siger Erik Holstein.

Rokaden betyder, at Kaare Dybvad Bek, der indtil i går havde titel af boligminister, tildeles yderligere et ressortområde, så han nu kan kalde sig både bolig- og indenrigsminister.

Frederiksen er begejstret for ideologer og kan ikke udstå teknokrater. Hun er åbenlyst stolt af, at flere af hendes ministre har skrevet bøger, der er med til at skabe det ideologiske fundament for partiets daglige politik. Her har netop Kaare Dybvad markeret sig

Erik Holstein
Politisk kommentator

Samtidig mister sundhedsminister Magnus Heunicke ansvaret for ældreområdet, der rykker over til den tidligere indenrigsminister Astrid Krag i et nyt Social- og Ældreministerie.

"Det her handler mest om, hvem der har ressourcerne til at løse prioriterede opgaver, så man skal ikke overfortolke betydningen for det interne magtspil. Men der er ingen tvivl om, at det er Kaare Dybvad, der er den store vinder efter rokaden," siger Erik Holstein og fortsætter: 

”Astrid Krag klarede ikke forhandlingerne om udligningsreformen super godt, og det område tages nu fra hende. At Magnus Heunicke mister ældreområdet, skal man ikke lægge noget i. Sundhedsministeren er jo ikke ligefrem arbejdsløs i øjeblikket,” siger han. 

Skal skabe sammenhængskraft
Logikken i sammenlægningen hænger også sammen med, at ansvarsområderne i de sammenlagte ministerier er tæt sammenkoblede i tidens socialdemokratiske projekt, mener Holstein.

”Først og fremmest anses Kaare Dybvad som den helt rette mand til at sikre en bedre balance mellem land og by. Men der er også et vist overlap mellem de to ministerier, ikke mindst i ambitionen om at sikre billige boliger overalt i landet. Her passer det godt ind, at planloven også lægges ind under Bolig-og Indenrigsministeriet."

Den nyudnævnte bolig- og indenrigsminister er nærmest som skabt til at varetage den opgave, der ligger i at skabe mere lighed mellem by og land, mener Holstein.

”Begrebet sammenhængskraft er det helt centrale, hvis man skal forstå Mette Frederiksens projekt, og formålet med at sætte Kaare Dybvad i spidsen for et stærkt Bolig-og Indenrigsministerium skal ses i den forbindelse. Mette Frederiksen angiver selv behovet for en større sammenhængskraft mellem land og by, og det er særlig det, Kaare Dybvad kommer til at arbejde med,” siger han.

En stærk ideolog
Kaare Dybvad Bek har skrevet flere bøger om ulighed i det moderne Danmark, hvoraf den første med titlen ”Udkantsmyten” handler om den stigende centralisering. Senest har han udgivet debatbogen ”De lærdes tyranni” om misforholdet mellem overproduktionen af nyuddannede kandidater i byerne og den samtidige mangel på faglært arbejdskraft. 

“Den er et opgør med uddannelsessnobberiet, hvor alle absolut skal have en akademisk uddannelse, selvom der er overproduktion af akademikere, og behovet for faglærte arbejdere er skrigende. Og Udkantsmyten angiver jo direkte nogle af de opgaver, Dybvad kommer til at arbejde med nu,” siger Erik Holstein.

Betragtningerne i bøgerne kan komme til at fungere som ideologisk rettesnor, når ministeren over de kommende år skal udligne forskelle mellem landsdelene, vurderer Holstein.

"Mette Frederiksen er begejstret for ideologer og kan ikke udstå teknokrater. Hun er åbenlyst stolt af, at flere af hendes ministre har skrevet bøger, der er med til at skabe det ideologiske fundament for partiets daglige politik. Her har netop Kaare Dybvad markeret sig sammen med folk som udlændingeminister Mattias Tesfaye og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard," siger han.

Opgør med centraliseringen forude
Hidtil har Kaare Dybvad Bek blandt andet beskæftiget sig med at få opført flere billige boliger og at gøre byggebranchen grønnere. Nu skal han også begynde at interessere sig professionelt for blandt andet uddannelses- og sundhedssektoren, siger Erik Holstein.

”Den helt store opgave bliver at rette op på den store grad af centralisering, der foregik i nullerne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Her blev de mindre samfund drænet for alle centrale funktioner, som politi, uddannelsesinstitutioner og små sygehuse,” siger han og fortsætter:
 
”Man fik så småt taget fat i problemet med centraliseringen af politiet med politiforliget før jul, så man må forvente, at nogle af Dybvads første opgaver bliver at sikre en mere ensartet velfærdsservice på områder som sundhed og uddannelse. Eksempelvis med oprettelse af nye uddannelsespladser i provinsen." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00