Huslejetilskud skulle sikre 1.800 billige boliger til hjemløse. Indtil videre er 33 lejet ud

Det midlertidige huslejetilskud til nedsættelse af lejen i almene boliger for at sikre hjemløse en permanent bolig er endnu blot blevet anvendt 33 gange. Det er for tidligt at sige, om ordningen er en fiasko, mener Hjem til Alles direktør, Kira West. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det midlertidige huslejetilskud, der er en central del af regeringens indsats imod hjemløshed, er indtil videre blevet brugt til at nedbringe lejen i 33 lejemål.

Det skriver social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et svar til Folketingets socialudvalg.

Her oplyser ministeren, at der per 1. juli 2023 er indgået aftale om udleje af 33 lejemål med støtte fra det særlige huslejetilskud, der har til formål at nedbringe lejen til et niveau på omkring 3.500 kroner.

De 33 lejemål er kun en brøkdel af de 1.800 boliger, der ifølge den oprindelige aftale fra november 2021 skal etableres ved hjælp af tilskuddet. 

Ifølge KL er der dog flere forklaringer på, at der tilskudsordningen ikke er blevet brugt oftere. 

Dels har de 22 kommuner, der har fået tilsagn om støtte fra puljen, endnu ikke haft mange måneder til at tage midlerne i brug, og dels skal der blive egnede boliger ledige, før der kan anvises borgere til dem. 

"Samtidig har kommunerne kun råderet over hver 4. ledige lejlighed, og disse lejligheder er ikke nødvendigvis de billige. Derfor er det også yderst begrænset hvor mange lejligheder, kommunerne kan anvise via tilskuddet," skriver Janet Samuel, der er kontorchef for socialpolitik i KL. 

Læs også

Inflationen har kostet boliger

Den forklaring tilslutter Kira West, direktør Hjem til Alle, sig.

“Boligerne skal blive ledige, før man kan anvise til dem. Vi kan ikke trylle de boliger frem, så det er for tidligt at male fanden på væggen og konkludere, at det her ikke virker," siger hun.

Falder det her ikke også tilbage på kommunerne? 

“Der er selvfølgelig den mulighed, at kommunerne ikke har gjort sig umage nok. Men fra min dialog med dem ved jeg, at problemet i høj grad er, at boligerne skal frigives til dem, før de kan bruge puljen. Derfor er det helt afgørende, at vi får forlænget perioden for, hvornår puljen kan bruges,” siger Kira West.

Pengene i puljen til det midlertidige huslejetilskud skal, som reglerne aktuelt ser ud, anvendes i løbet af 2023. 

Siden boligaftalen blev indgået, har den høje inflation betydet, at der ikke længere forventes at kunne gives tilskud til 1.800 men i stedet blot 1.379 boliger. 

Da kommunerne i efteråret havde mulighed for at søge om tilskud fra puljen, søgte 22 kommuner om tilskud til støtte til samlet 1.134 boliger svarende til 127 af de i alt 150 millioner kroner, der er til rådighed i puljen.

Det resterende beløb kan søges frem mod 15. maj 2023. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00