Nyt samarbejde skal bekæmpe udsættelser

UDSÆTTELSER: Antallet af udsættelser, hvor enlige eller familier med børn bliver sat på gaden, er fordoblet fra 2002 til 2010. Boligminister Carsten Hansen (S) vil indgå i partnerskaber med kommunerne for at nedbringe antallet.
SFI's nye undersøgelse af udsættelser af lejere viser, at mellem 9 procent og 18 procent af dem, der bliver sat på gaden, året efter er hjemløse.
SFI's nye undersøgelse af udsættelser af lejere viser, at mellem 9 procent og 18 procent af dem, der bliver sat på gaden, året efter er hjemløse. Foto: colourbox
Susie LundMads Bang
Mere end 1.500 børn var i 2010 berørt af, at deres forældre blev sat ud af en lejebolig. Det viser en ny stor undersøgelse af udsættelser fra SFI. Selv om antallet af udsættelser siden er faldet, vil bolligminister Carsten Hansen nu indgå i strategiske partnerskaber med kommunerne for at få antallet længere ned.

SFI præsenterede i dag en større undersøgelse af udsættelser "Når fogeden banker på", som blandt andet viser, at enlige mænd er klart den største gruppe af lejere, der bliver sat ud af deres bolig. Samtidig viser undersøgelsen, at mange enlige mødre og familier med børn bliver sat ud af deres bolig.

SFI har i undersøgelsen set på perioden fra 2002 til 2010, og i den periode har der været en markant stigning i antallet af udsættelser fra omkring 1.500 udsættelser til cirka 4.100 udsættelser i 2010.

"Der er mere end en fordobling i antallet af familier med børn," siger afdelingsleder Kræn Blume Jensen fra SFI, der har haft ansvaret for rapporten.

Dokumentation
Regeringens initiativer til forebyggelse af udsættelser

Gennemførte initiativer:

  • Fattigdomsydelser fjernet - starthjælp, introduktionsydelse og kontanthjælpsloft

  • Forsøg med fremskudt rådgivning i almene boligorganisationer (satspulje 2011 og 2012)

  • Fremrykket huslejebetaling, så betaling sker den første bankdag i måneden.

Nye initiativer:

  • Anviste lejere: Boligorganisationer får pligt til at underrette kommunen, når en boligsocialt anvist lejer inden for det første år kommer i huslejerestance, så kommunen hurtigt kan gribe ind.

  • Midlertidig hjælp: Kommunerne får mulighed for at yde hjælp til huslejebetalingen, hvis hjælpen kan forebygge en udsættelse. Hjælpen kan gives i en midlertidig periode.

  • Partnerskaber: Med henblik på blandt andet udvikling af nye initiativer drøftes indsatsen mod udsættelser i partnerskaber med de 4 store byer. Udfordringerne drøftes endvidere med de almene boligorganisationer.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00